Kamu İktisadi Teşebbuslerinde Uygulanacak Ucretlerin Tespitine İlişkin Tebliğ (No: 2017/2) 21 Temmuz 2017 CUMA
Resmi Gazete
Sayı : 30130
TEBLİĞ
Devlet Personel Başkanlığından:
KAMU İKTİSADİ TEŞEBBUSLERİNDE UYGULANACAK
UCRETLERİN TESPİTİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2017/2)
Kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıkları sozleşmeli personel ucretlerin tespitine ilişkin 18/07/2017 tarihli ve 2017/T-8 sayılı Yuksek Planlama Kurulu Kararı ilişiktedir.
Tebliğ olunur.
Yuksek Planlama Kurulunca;
Devlet Personel Başkanlığının 27/01/2016 tarihli ve E.554 sayılı ve 10/05/2017 tarihli ve E.2774 sayılı yazıları dikkate alınarak; kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarında istihdam edilen sozleşmeli personel ucretlerinin tespit edilmesine ilişkin ekli Kararın kamu butcesine ilave yuk getirilmemesi kaydıyla kabulune, karar verilmiştir.
YUKSEK PLANLAMA KURULU KARARI
Sozleşmeli personel temel ucretleri ve temel ucretlerin hesaplanması
MADDE 1(1) 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele dahil pozisyonların, temel ucret grupları itibariyle en duşuk ve en yuksek temel ucretleri (EK-I)'de gosterildiği şekilde tespit edilmiştir.
(2) Sozleşmeli personelin temel ucretleri (EK-I)'deki en yuksek temel ucretleri aşamaz ve ilgili yıla ait Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Toplu Sozleşmede belirlenen sozleşme ucret tavanlarını gecemez.
(3) Bu Karar kapsamındaki kurumlarda acıktan veya naklen atanan, eğitim duzeyi, gorev yeri veya unvanı değişen veya kurum icinde aynı unvandakilere gore daha az ucret alan sozleşmeli personelin ucretlerini, personelin unvanı, eğitim duzeyi, iş gerekleri, işyeri ve calışma şartları dikkate alınarak en duşuk ve en yuksek ucretler dahilinde belirlemeye ilgili kuruluş yonetim kurulu yetkilidir.
Ucretlerde artış yapılması
MADDE 2 - (1) Bu karar kapsamında bulunan sozleşmeli personelin temel ucretleri, ilgili yıla ait Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Toplu Sozleşmede belirlenen artış oranları kadar artırılır.
Ucretlerin yeniden duzenlenmesi
MADDE 3 - (1) Kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarında (ozelleştirme kapsam ve programında olanlar dahil) 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele dahil pozisyonlarda calışan sozleşmeli personel ile Sumer Holding'de 527 sayılı KHK'nın 31'inci maddesine istinaden istihdam edilen sozleşmeli personelin ucretlerinde, sozleşmeli personelin dahil olduğu gruba ait en duşuk ve en yuksek temel ucret miktarları arasında kalınması kaydıyla, gorevin niteliği ve onemi, gorev yerinin ozelliği, personelin eğitim duzeyi ve hizmet suresi, gorevde yukselme yonetmeliğine gore bir ust unvan grubuna ait ucret duzeyi gibi hususlar ile kuruluşun hiyerarşik yapısı ve mali imkanları dikkate alınarak ayarlama yapmaya ilgili teşebbus ve bağlı ortaklık yonetim kurulu yetkilidir.
(2) Bu şekilde yapılacak ucret ayarlamaları sonucu oluşacak toplam maliyet artışı, soz konusu sozleşmeli personel grubuna ait toplam temel ucret maliyet tutarının % 5'ini hicbir şekilde aşamaz. Sumer Holding'de 527 sayılı KHK'nın 31'inci maddesine istinaden istihdam edilen sozleşmeli personele ilişkin maliyete esas olan %5'in hesaplanmasında toplam sozleşme ucret maliyet tutarı esas alınır.
Yururlukten kaldırma
MADDE 4 - (1) 21/10/2011 tarihli ve 2010/T-20 sayılı Yuksek Planlama Kurulu Kararı yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 5 - (1) Bu Kararın 3 uncu maddesi 1/1/2018 tarihinde, diğer hukumleri yayımlandığı tarihte yururluğe girer.
(EK-1)
SOZLEŞMELİ PERSONEL POZİSYONLARINA AİT TEMEL UCRETLER

1. Grup (En duşuk temel ucret 2.510 TL, En Yuksek Temel Ucret 4.344 TL)
Ajans Amiri, Amir, Asistan Hava Trafik Kontroloru, Atolye Şefi, Avukat, Başeksper, Başkontrolor, Başmimar, Başmuhendis, Baştabip, Baştabip yardımcısı, Biyolog, Cozumleyici, Diş tabibi, Diyetisyen, Eczacı, Ekonomist, Eksper, Fizikci, Gar Şefi, Grup Başmuhendisi, Havalimanı Mudur Yardımcısı, Hava Trafik Başkontroloru, Hava Trafik Kontroloru, İstasyon Şefi, İstatistikci, İtfaiye Şefi, Jeolog, Jeomorfolog, Kaptan, Kimyager, Kontrolor, Koruma ve Guvenlik Amiri, Koruma ve Guvenlik Amir Yardımcısı, Koruma ve Guvenlik Grup Şefi, Koruma ve Guvenlik Şefi, Koruma ve Guvenlik Mudur Yardımcısı, Makinist (TCDD), Matematikci, Merkezi Satınalma Uzmanı, Mimar, Muhasebeci, Mudur Yardımcısı, Muhendis, Mutercim, Pilot, Programcı, Sistem Programcısı, Sivil Savunma Amiri, Şef, Şeftren, Şehir Plancısı, Tabip, Teknik Amir, Teknik Oğretmen, Teknik Şef, Teknik Uzman, Tekniker, tercuman, Uzman, Uzman Tabip, veteriner, YHT Makinisti
2. Grup (En Duşuk Temel Ucret 2.213 TL, En Yuksek Temel Ucret 3.801 TL)
AIM Memuru, Amir Yardımcısı, Anbar Memuru, Apron memuru, Asistan AIM Memuru, Başdağıtıcı, Başhemşire, Başrepatitor, Başteknisyen, Bilgisayar İşletmeni, Buro personeli, Cer muayene memuru, cocuk gelişimcisi, cocuk eğitimcisi, Dağıtıcı (PTT), daktilograf, dava takip memuru, dekorator, eğitim uzmanı, endeks ve faturalama memuru, enformasyon memuru, gişe memuru, grafiker, haberleşme memuru, hareket memuru, hemşire, hostes, itfaiyeci, kondoktor, konsruktor, koruma ve guvenlik gorevlisi, kopru operatoru, kutuphaneci, laborant, makinist, memur, merkezi satınalma uzman yrd., muhasebeci yardımcısı, mutemet, oğretmen, pazarlama ve dağıtım memuru, pazarlamacı, pedagog, programcı yardımcısı, psikolog, puantor, raportor, repartitor, ressam, revizor, sağlık memuru, sağlık teknisyeni, santral memuru, satınalma memuru, satış memuru, sayman, sekreter, stajyer AIM memuru, stajyer hava trafik kontroloru, surveyan, şef yardımcısı, teknik ressam, teknisyen, temsilci, topograf, tren teşkil memuru, uzman yardımcısı, vagon teknisyeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veteriner sağlık teknisyeni, veznedar
3. Grup (En Duşuk temel Ucret 2.131 TL- En Yuksek Temel Ucret 3.361 TL)
Aşcı, bahcıvan, bekci, cocuk bakıcısı, dağıtıcı, destek personeli, hayvan bakıcısı, hizmetli, iş makinası surucusu, kaloriferci, makascı, makinist yardımcısı, manevracı, postacı, seyis, şofor, tahsildar, teknisyen yardımcısı
21 Temmuz 2017 CUMA
Resmi Gazete
Sayı : 30130
TEBLİĞ
Devlet Personel Başkanlığından:
KAMU İKTİSADİ TEŞEBBUSLERİ, TURKİYE KALKINMA BANKASI ANONİM
ŞİRKETİ, İLLER BANKASI ANONİM ŞİRKETİNDE VE PTT ANONİM
ŞİRKETİNDE 2016 VE 2017 YILLARINDA UYGULANACAK
UCRETLERİN TESPİTİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2017/1)
22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin gecici 9 ve ek 1 inci maddelerine tabi kuruluşlarla, bu Kanun Hukmunde Kararname kapsamı dışında kalan ve 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Kanuna tabi olmayan kamu bankaları ile PTT Anonim Şirketinde calışan kapsam dışı ve sozleşmeli personel ile bu kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıkları ve iştiraklerinin yonetim kurulu başkan ve uyeleri, denetim ve tasfiye kurulu uyeleri ile denetcilerine 2016 ve 2017 yıllarında uygulanacak ucretlerin tespitine ilişkin 18/07/2017 tarihli ve 2017/T-7 sayılı Yuksek Planlama Kurulu Kararı ilişiktedir.
Tebliğ olunur.
YUKSEK PLANLAMA KURULU KARARI
Bazı kamu kuruluşlarının 2016 yılı personel ucretleri
MADDE 1 - (1) 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin gecici 9 ve ek 1 inci maddelerine tabi kuruluşlarla, bu Kanun Hukmunde Kararname kapsamı dışında kalan kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarında (haklarında ozelleştirme kararı alınanlar dahil) calışan kapsam dışı personelin ucretleri, 1/1/2016 tarihinden itibaren %6,9 oranında artırılmıştır.
(2) Kapsam dışı personel ile Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. (6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununun 27 nci maddesi kapsamındaki), Turkiye Kalkınma Bankası A.Ş. ve İller Bankası A.Ş. sozleşmeli personeline; aylık ucret, her turlu sosyal yardım, zam, tazminat, odenek, vekalet ucreti, avukatlık vekalet ucreti (6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununun 27 nci maddesi kapsamındaki personel haric), temettu, prim, ikramiyelerden bir aya isabet eden miktar ve diğer adlar altında yapılan odemelerin (yonetim kurulu uyeliği ucreti ve ek odemesi, harcırah, doğum ve olum yardımları haric) brut aylık ortalaması;
a) Hic bir şekilde 2.035-TL'den duşuk,
b) Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş., BOTAŞ ve TPAO'da; genel mudurler icin 12.459-TL'den, diğer personel icin 10.524-TL'den yuksek,
c) Turkiye Kalkınma Bankası A.Ş. ve İller Bankası A.Ş.'de; genel mudurler icin 11.093-TL'den, genel mudur yardımcıları icin 10.239-TL'den, diğer personel icin 8.539-TL'den yuksek,
c) Kıyı Emniyeti Genel Mudurluğu, TEMSAN ve Turkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'de; genel mudurler icin 10.911-TL'den, diğer personel icin 8.686-TL'den yuksek,
d) Diğer kuruluşlarda; genel mudurler icin 8.728-TL'den, diğer personel icin 6.454- TL'den yuksek
olamaz.
(3) Kuruluşlarda 854 sayılı Deniz İş Kanununa tabi calışan personelden kaptan/başmuhendis ile uzakyol kaptan/başmuhendis ehliyetli bakım, onarım, donatım enspektorler grubunun ucret ve diğer haklarında gerekli duzenlemeleri yapmaya, ilgili kuruluş veya bakanlığın teklifi uzerine Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir.
Bazı kurum ve kuruluşlarda 2016 yılı yonetim, denetim ve tasfiye kurulu uyelik ucretleri
MADDE 2 - (1) Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. ve İller Bankası A.Ş. yonetim kurulu uyelerine net 2.729-TL'yi, yonetim kurulu başkanına bu ucretin iki katını, denetim kurulu uyelerine ise yonetim kurulu uyeleri icin belirlenen ucretin 3/4'unu aşmayacak şekilde Genel Kurul tarafından belirlenen miktarda aylık ucret verilir. Bu kuruluşların yonetim kurulu başkan ve uyeleri ile denetim kurulu uyelerine 15 Ocak ve 15 Temmuz tarihlerinde birer aylık ucret tutarını aşmayacak şekilde Genel Kurul tarafından ek odeme yapılabilir. Ozelleştirme kapsam ve programında bulunup kamu payı %50'nin uzerinde olan kuruluşlar dahil kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarının yonetim kurulu uyelerine 2.729-TL, yonetim kurulu başkanına bu ucretin iki katı, tasfiye kurulu uyeleri ile bağlı ortaklık denetcilerine yonetim kurulu uyeleri icin belirlenen ucretin 3/4'u tutarında net aylık ucret verilir. Bu kuruluşların yonetim kurulu başkan ve uyeleri ile denetcilerine, 15 Ocak ve 15 Temmuz tarihlerinde birer aylık ucret tutarında ek odeme yapılır. Bu aylık ucret ve ek odemenin her turlu vergi ve kesintileri (uhdesinde kamu gorevi bulunan yonetim, denetim veya tasfiye kurulu uyelerinin birinci ve ikinci işverenden aldıkları ucretleri birleştirmek suretiyle odemeleri gereken ilave gelir vergisi dahil) ilgili kuruluş tarafından karşılanır.
(2) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen kuruluşların ortaklık ve iştiraklerinde, bunları temsilen yonetim, denetim ve tasfiye kurullarında gorev alanlara ucret, prim, ikramiye, temettu ve sair adlar altında yapılacak odemelerin yıllık net tutarı; birinci fıkrada belirlenen miktarın yonetim kurulunda gorev alanlar icin 14 katını, denetim ve tasfiye kurullarında gorev alanlar icin 14 katının 3/4'unu aşamaz.
(3) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen kuruluşların ortaklık ve iştiraklerinde ucret, prim, ikramiye, temettu ve sair adlarla ikinci fıkrada belirtilen miktarlardan daha yuksek odeme yapılması kararlaştırıldığı takdirde, aşan kısım iştirakler tarafından ilgililere odenmeyerek temsil ettikleri kuruluşa yatırılmak suretiyle irat kaydettirilir.
(4) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen kuruluşların yonetim ve denetim kurulu başkan ve uyeleri ile denetcilerinin, kuruluş yonetim kurulunun muvafakati ile bu kuruluşların doğrudan ve dolaylı pay sahibi olduğu ortaklık ve iştiraklerinde yonetim, denetim veya tasfiye kurullarında gorev almaları halinde tahakkuk edecek ucret, temettu, prim ve sair hakları temsil olunan kuruluşa odenir.
(5) Yonetim, denetim ve tasfiye kurulu başkan ve uyeleri ile denetcilerin ucretleri her ayın onbeşinde peşin odenir. Ay ve donem icinde goreve başlayanlara ucret ve ek odemenin calışma gunlerine tekabul eden tutarı odenir. Emeklilik ve olum hali haric olmak uzere gorevden ayrılma halinde ucret ve ek odemenin calışılmayan gunlere tekabul eden tutarı geri alınır.
(6) Yonetim Kurulu başkan ve uyeleri, denetim ve tasfiye kurulu uyeleri ile denetcilerden, başka bir iş veya yerde gecici gorevlendirilmeleri sebebiyle bu gorevlerini fiilen yurutmeleri mumkun olmayanlar ile burada belirtilen gorevlerinden uzaklaştırılanlara ucret odemesi ve ek odeme yapılmaz. Yonetim kurulu başkanlığı ve uyelikleri, denetim ve tasfiye kurulu uyelikleri ile denetciliğe vekaleten atanan veya gorevlendirme yapılanlara herhangi bir odeme yapılmaz.
(7) Kamu sermayeli banka ve borsalar ile bunların iştiraklerinin; sermayesi kısmen veya tamamen Hazineye veya Ozelleştirme İdaresi Başkanlığına ait olup ozelleştirme neticesinde kamu payı %50'nin altına duşen Devlet iştiraklerinin; uydu yorunge pozisyonlarının haklarına sahip olan sermayesinin tamamı Hazineye ait şirketin; yonetim, denetim ve tasfiye kurullarında gorev alanlara, yetkili organları veya esas sozleşmeleri uyarınca belirlenen ucretler odenir.
Diğer ucretler
MADDE 3 - (1) Bu Karar kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlarda calışan personelden, birden fazla kuruluşta gorev alanlara bir gorev icin ucret odenir.
(2) Ozelleştirme kapsam ve programında bulunan kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarından olup ozelleştirme işlemleri tamamlanan kuruluşların kapsam dışı kamu personelinin ucretlerine, bu personelin kapsam dışı statulerde bulunduğu surelere ait bu Karardaki ucret artışları hicbir işlem yapılmaksızın aynen uygulanır.
Ucretlerin belirlenmesi
MADDE 4 - (1) Bu Karar kapsamındaki kuruluşlarda acıktan veya naklen atanan, eğitim duzeyi, gorev yeri veya unvanı değişen veya kuruluş icinde aynı unvandakilere gore daha az ucret alan kapsam dışı personelin ucretlerini, personelin unvanı, eğitim duzeyi, iş gerekleri, işyeri ve calışma şartları dikkate alınarak en duşuk ve en yuksek ucretler dahilinde belirlemeye ilgili kuruluş yonetim kurulu yetkilidir.
(2) 1 inci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki PTT A.Ş.'nin personelinin ucretlerinin, belirlenen tavanı gecmemek kaydıyla artırılmasına Kuruluş Yonetim Kurulu yetkilidir. Ancak, bu şekilde yapılacak artış oranı 1 inci maddenin birinci fıkrasındaki artış sonrası oluşacak ucretin %23,8'ini aşamaz.
(3) 1 inci maddenin ikinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki personelin ucretlerinin, belirlenen tavanı gecmemek kaydıyla artırılmasına kuruluş yonetim kurulları yetkilidir. Ancak, bu şekilde yapılacak artış oranı 1 inci maddenin birinci fıkrasındaki artış sonrası oluşacak ucretin %5,4'unu aşamaz.
Ucretlerde artış yapılması
MADDE 5(1) Bu Karar kapsamında bulunan yonetim, denetim ve tasfiye kurulu uyelikleri ile sozleşmeli ve kapsam dışı personel icin belirlenen ucret ve ucret tavanlarına, 2016 yılı ikinci altı aylık donemi ve 2017 yılının birinci ve ikinci altı aylık donemleri icin kamu gorevlilerinin mali haklarında uygulanan artış oranı kadar artış yapılır.
Yururlukten kaldırma
MADDE 6 - (1) 21/8/2015 tarihli ve 2015/T-17 sayılı Yuksek Planlama Kurulu Kararı yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 7 - (1) Bu Karar 1/1/2016 tarihinden gecerli olmak uzere yayımı tarihinde yururluğe girer.