Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Personeli Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliği 27 Temmuz 2017 PERŞEMBE
Resmi Gazete
Sayı : 30136
YONETMELİK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından:
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI PERSONELİ
GOREVDE YUKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri cercevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı personelinin gorevde yukselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi gorev yapan memurlardan bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan kadrolara gorevde yukselme ve unvan değişikliği suretiyle asaleten atanacakları kapsar.
Dayanak
MADDE 3(1) Bu Yonetmelik; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 26/9/2011 tarihli ve 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4(1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Alt gorev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha alt hiyerarşi icindeki gorevleri,
b) Ust gorev: 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha ust hiyerarşi icindeki gorevleri,
c) Aynı duzeyde gorev: Hiyerarşi, gorev, yetki ve sorumluluk acısından aynı grupta ya da grup icinde alt gruplar olması halinde aynı alt grupta gosterilen gorevleri,
c) Bakan: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanını,
d) Bakanlık: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını,
e) Birim: 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnameye gore merkez ve taşra teşkilatı hizmet birimlerini,
f) Hizmet grupları: Aynı duzeydeki unvanların gruplandırılmasını,
g) Hizmet suresi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde sayılan sureleri,
ğ) Gorevde yukselme: Bu Yonetmelikte belirtilen gorevlere aynı veya başka hizmet sınıflarından yapılacak atamaları,
h) Gorevde yukselme sınavı: Bu Yonetmelik hukumlerine gore gorevde yukselme suretiyle yapılacak atamalar icin, gorevin niteliğine gore yapılması gereken yazılı ve sozlu sınavı,
ı) Unvan değişikliği: En az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere yapılan atamaları,
i) Unvan değişikliği sınavı: En az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere atanmaları icin yapılan yazılı ve sozlu sınavı,
j) Kurul: Gorevde yukselme ve/veya unvan değişikliği yazılı ve sozlu sınavlarını yurutmek icin oluşturulan sınav kurullarını,
k) Ortaoğretim: İlkoğretimle yuksekoğretim arasında yer alan, lise ve dengi teknik ve/veya meslek okulları donemini,
l) İş gunu: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil gunleri haric olmak uzere diğer gunleri,
m) Denizcilikle ilgili birim: 655 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 6. Maddesindeki "Hizmet Birimleri" bolumunde denizcilikle ilgili gorevleri tanımlananlar ile aynı kararname eki (2) Sayılı cetvelde yer alan Liman Başkanlıkları ve Denizdibi Tarama Başmuhendisliklerini;
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliğine İlişkin Esaslar
Hizmet grupları
MADDE 5(1) Bu Yonetmelik kapsamında gorevde yukselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolar aşağıda belirtilmiştir.
(2) Gorevde yukselmeye tabi kadrolar:
a) Yonetim hizmetleri grubu;
1) Şube muduru, gemi sicil muduru,
2) Şef, koruma ve guvenlik şefi.
b) Hukuk hizmetleri grubu;
1) Hukuk muşaviri.
c) Araştırma, planlama ve savunma hizmetleri grubu;
1) Araştırmacı, uzman, sivil savunma uzmanı.
c) Teknik hizmetler grubu;
1) Başmuhendis,
2) Denizcilik sorvey muhendisi,
3) Uzman (teknik),
4) Surveyan.
d) Bilgi işlem hizmetleri grubu;
1) Cozumleyici.
e) İdari hizmetler grubu;
1) Ayniyat saymanı,
2) Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, gemi adamı, memur, şofor, koruma ve guvenlik gorevlisi.
f) Destek hizmetleri grubu;
1) Teknisyen yardımcısı, kaloriferci, dağıtıcı, hizmetli, bekci.
(3) Unvan değişikliğine tabi kadrolar:
a) Avukat, kaptan, muhendis, mimar, şehir plancısı, jeolog, jeofizikci, kimyager, fizikci, matematikci, istatistikci, ekonomist, hemşire, mutercim, programcı, diyetisyen, biyolog, tekniker, teknisyen, teknik ressam.
Gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 6(1) Bu Yonetmelikte belirtilen kadrolara gorevde yukselme veya unvan değişikliği suretiyle atanabilmek icin;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi kapsamındaki kadrolara atanabilmek icin soz konusu bentte belirtilen hizmet suresine sahip olmak,
b) Gorevde yukselme sınavına tabi olarak atanacaklarda, ilan edilen kadro icin bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu haric olmak uzere en az uc yıl Bakanlıkta calışmış olmak,
c) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği yazılı ve sozlu sınavında başarılı olmak
gerekir.
Gorevde yukselme sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak ozel şartlar
MADDE 7(1) Bu Yonetmeliğe tabi kadrolara gorevde yukselme suretiyle yapılacak atamalarda bu Yonetmeliğin 6 ncı maddesindeki genel şartları taşıması kaydı ile aşağıda belirtilen ozel şartlar da aranır.
a) Şube muduru kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakulte veya en az dort yıllık yuksekokul mezunu olmak,
2) Denizcilik sorvey muhendisi, araştırmacı, uzman, uzman (teknik), sivil savunma uzmanı, şef, koruma ve guvenlik şefi, ayniyat saymanı, cozumleyici, programcı, kaptan, mutercim, tekniker ile en az lisans duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen kadrolarda asil olarak son başvuru tarihi itibariyle toplamda en az beş yıl hizmet suresine sahip olmak,
3) Memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni, teknisyen, teknik ressam, surveyan, koruma ve guvenlik gorevlisi ve gemi adamı kadrolarında son başvuru tarihi itibariyle toplamda en az on yıl hizmet suresine sahip olmak,
b) Gemi sicil muduru kadrosuna atanabilmek icin;
1) Hukuk, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler, siyasal bilgiler fakulteleri ile denizcilikle ilgili lisans duzeyinde eğitim veren fakulte veya yuksekokullardan veya yurt dışındaki bunlara denkliği YOK tarafından kabul edilen yuksekoğretim kurumlarından mezun olmak,
2) Denizcilikle ilgili birimlerde; denizcilik sorvey muhendisi, araştırmacı, uzman, uzman (teknik), sivil savunma uzmanı, şef, koruma ve guvenlik şefi, ayniyat saymanı, cozumleyici, programcı, kaptan, mutercim, tekniker ile en az lisans duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen kadrolarda asil olarak son başvuru tarihi itibariyle toplamda en az beş yıl hizmet suresine sahip olmak,
3) Denizcilikle ilgili birimlerde; memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni, teknisyen, teknik ressam, surveyan, koruma ve guvenlik gorevlisi ve gemi adamı kadrolarında son başvuru tarihi itibariyle toplamda en az on yıl hizmet suresine sahip olmak,
c) Şef kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az iki yıllık yuksekokul mezunu olmak,
2) Memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni, şofor, teknisyen, teknik ressam, surveyan, gemi adamı ve koruma ve guvenlik gorevlisi kadrolarında son başvuru tarihi itibariyle toplamda en az beş yıl hizmet suresine sahip olmak,
c) Hukuk muşaviri kadrosuna atanabilmek icin;
1) Hukuk Fakultesi mezunu olmak,
2) Son başvuru tarihi itibariyle en az uc yıl hizmet suresine sahip olmak,
d) Araştırmacı, uzman ve sivil savunma uzmanı kadrosuna atanabilmek icin;
2) Şef, koruma ve guvenlik şefi, cozumleyici, ayniyat saymanı, programcı, kaptan kadrolarında asil olarak son başvuru tarihi itibariyle toplamda en az uc yıl,
3) Memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni, teknisyen, surveyan, gemi adamı, koruma ve guvenlik gorevlisi veya teknik ressam kadrolarında son başvuru tarihi itibariyle toplamda en az beş yıl hizmet suresine sahip olmak,
e) Başmuhendis kadrosuna atanabilmek icin;
1) Muhendislik fakultelerinin ilgili bolumlerinden mezun olmak,
2) Son başvuru tarihi itibariyle muhendis kadrosunda en az beş yıl hizmet suresine sahip olmak,
f) Denizcilik sorvey muhendisi kadrosuna atanabilmek icin;
1) Denizcilikle ilgili lisans duzeyinde eğitim veren fakulte veya yuksekokullardan veya yurt ici ve yurt dışındaki bunlara denkliği YOK tarafından kabul edilen yuksekoğretim kurumlarından mezun olmak,
2) Uzakyol vardiya zabiti, uzakyol vardiya muhendisi/makinist veya ustu ehliyetlerden birisine sahip olarak denizcilik alanında iki yıl calışmış olmak veya gemi inşa muhendisi olarak mesleğinde en az iki yıl calıştığını kayıtlarla (gorev yaptığı iş, alan ve gorev surelerini gosterir ıslak imzalı evrak) belgelemek veya son başvuru tarihi itibariyle Bakanlıkta denizcilikle ilgili birimlerde toplamda en az uc yıl hizmeti bulunmak ve Bakanlıkca gemilerin denetim ve belgelendirmesine yonelik duzenlenen eğitim programlarına katılıp başarılı olmak,
3) Renk korluğu olmamak (Gemiadamları Yonetmeliğinin 8 inci maddesi ile atıfta bulunulan Gemiadamları Sağlık Yonergesi) ile % 40'ı aşan oranda ozru bulunmadığını (Engelli Kamu Personel Secme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yonetmeliğin 4 uncu maddesi) sağlık kurulu raporu ile belgelendirmek,
4) Son başvuru tarihi itibariyle gecerlilik suresi dolmamış, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (YDS) en az (C) duzeyinde veya uluslararası gecerliliği bulunan ve Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan buna denk duzeyde başarılı olduğunu belgelemek,
5) Son başvuru tarihi itibariyle en az uc yıl hizmet suresine sahip olmak,
g) Uzman (teknik) kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakulte veya dort yıllık yuksekokulların teknik bolumlerinden mezun olmak,
2) Şef, koruma ve guvenlik şefi, cozumleyici, programcı, tekniker, ayniyat saymanı, kaptan kadrolarında asil olarak son başvuru tarihi itibariyle toplamda en az uc yıl hizmet suresine sahip olmak,
3) Memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni, teknisyen, gemi adamı, surveyan veya teknik ressam kadrolarında son başvuru tarihi itibariyle toplamda en az beş yıl hizmet suresine sahip olmak,
ğ) Surveyan kadrosuna atanabilmek icin;
1) Lise dengi mesleki veya teknik eğitim veren okullardan mezun olmak,
h) Cozumleyici kadrosuna atanabilmek icin;
2) Bilgisayar sistemleri yonetimi ile sistem cozumleme veya sistem programlama konularında tecrubeli olduğunu belgelemek,
3) En az iki bilgisayar işletim sisteminin uygulamasını bildiğini belgelemek,
4) Son başvuru tarihi itibariyle en az uc yıl hizmet suresine sahip olmak,
ı) Bilgisayar işletmeni kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikası sahibi olmak veya bitirdiği okulun ders mufredatında en az bir donem bilgisayarla ilgili ders aldığını belgelemek,
3) Son başvuru tarihi itibariyle en az uc yıl hizmet suresine sahip olmak,
i) Veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosuna atanabilmek icin;
2) Bitirdiği okulun ders mufredatında en az bir donem bilgisayarla ilgili ders aldığını belgelemek ya da bilgisayar eğitimi aldığına dair Milli Eğitim Bakanlığından onaylı sertifika sahibi olmak veya Bakanlıkca duzenlenecek kursta başarılı olmak.
j) Memur, gemi adamı kadrosuna atanabilmek icin;
k) Şofor kadrosuna atanabilmek icin;
2) En az beş yıllık (B) sınıfı surucu belgesine sahip olmak,
gerekir.
Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak ozel şartlar
MADDE 8(1) Unvan değişikliğine tabi kadrolara atanabilmek icin aşağıdaki ozel şartlar aranır:
a) Avukat kadrosuna atanabilmek icin;
1) Hukuk Fakultesi mezunu olmak,
2) Avukatlık ruhsatnamesine sahip olmak,
b) Kaptan kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakulte veya en az dort yıllık yuksekokulların ilgili bolumlerinden mezun olmak,
2) Kaptan ehliyetine sahip olmak,
c) Muhendis, mimar, şehir plancısı, jeolog, jeofizikci, fizikci, kimyager, matematikci, istatistikci, ekonomist, biyolog, diyetisyen kadrolarına atanabilmek icin;
1) Fakulte veya en az dort yıllık yuksekokulların ilgili bolumlerinden mezun olmak,
c) Mutercim kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakulte veya en az dort yıllık yuksekokulların filoloji, mutercimlik, tercumanlık bolumlerinden veya ilgili diğer bolumlerinden mezun olmak,
2) Son başvuru tarihi itibariyle gecerlilik suresi dolmamış, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (YDS) en az (B) duzeyinde veya uluslararası gecerliliği bulunan ve Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan buna denk duzeyde başarılı olduğunu belgelemek,
d) Programcı kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az iki yıl sureli yuksekokulların bilgisayar programcılığı bolumlerinden mezun olmak veya dort yıllık yuksekoğretim mezunu olup Milli Eğitim Bakanlığından onaylı programcı sertifikasına sahip olmak,
2) En az iki programlama dilini bildiğini belgelemek,
e) Tekniker kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az iki yıl sureli mesleki veya teknik yuksekoğretim mezunu olmak,
f) Teknisyen kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az lise dengi mesleki veya teknik eğitim veren okullardan mezun olmak,
g) Teknik ressam kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az lise dengi teknik eğitim veren okulların ilgili bolumunden mezun olmak,
ğ) Hemşire kadrosuna atanabilmek icin;
1) 25/2/1954 tarihli ve 6283 sayılı Hemşirelik Kanununda ongorulen eğitim durumuna ilişkin şartları taşımak,
gerekir.
UCUNCU BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Sınavına İlişkin Genel Esaslar
Sınav kurulları
MADDE 9 - (1) Yazılı sınav kurulu; Musteşar veya gorevlendireceği bir Musteşar Yardımcısının başkanlığında, 1. Hukuk Muşaviri, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanı ile diğer birimlerden Daire Başkanı ve ustu gorevlerde bulunanlardan başkan dahil olmak uzere beş uyeden teşekkul eder. Sozlu sınav kurulu/kurulları; Musteşar veya gorevlendireceği bir Musteşar Yardımcısının başkanlığında, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı temsilcisi ile Bakanlık birimlerinden Daire Başkanı ve ustu gorevlerde bulunanlardan başkan dahil olmak uzere beş uyeden teşekkul eder. Aynı usulle uye sayısı kadar yedek uye belirlenir.
(2) Sınav kurulu uyeleri, sınavlara alınacak personelden, lisansustu oğrenim haric oğrenim veya ihraz ettikleri unvanlar itibariyle daha duşuk seviyede olamazlar.
(3) Sınav kurulu başkan ve uyeleri; eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının katılacağı gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavında gorev alamazlar. Bu durumdaki asil uyelerin yerine yedek uyeler gorevlendirilir.
(4) Sınav kurulu, uye tam sayısı ile toplanır ve kararlar oy cokluğu ile alınır. Asil uyelerin katılmadığı toplantılara yedek uyeler katılır. Sozlu sınav değerlendirmesi ise her uye tarafından ayrı ayrı yapılır.
(5) Gerek gorulmesi halinde aynı usulle birden fazla sınav kurulu oluşturulabilir.
(6) Sınav kurullarının sekretarya hizmetleri, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından yerine getirilir.
Sınav kurullarının gorevleri
MADDE 10 - (1) Yazılı sınav kurulu, gorevde yukselme ve/veya unvan değişikliği yazılı sınavlarının; yapılması veya yaptırılması, başvuruların incelenmesi ve kabul edilenlerin duyurulması, yazılı sınav sorularının konu başlıkları ve soru sayısının belirlenmesi, hazırlanması veya hazırlatılması, yazılı sınavların duyurulması, başvuruları kabul edilmeyenlere ve yazılı sınava ilişkin itirazların sonuclandırılması ile yazılı sınavlara ilişkin diğer işleri yurutur.
(2) Sozlu sınav kurulu, gorevde yukselme ve/veya unvan değişikliği sozlu sınavlarının yapılması, değerlendirmesi ve nihai başarı sıralamasının ilan edilmesi ve itirazlarının sonuclandırılması ile sozlu sınavlara ilişkin diğer işleri yurutur.
Başvuru esasları
MADDE 11 - (1) Yonetmelikte belirtilen gerekli şartları taşıyan personelden gorevde yukselme veya unvan değişikliği yoluyla atanmak isteyenler, sınav duyurusunu muteakip duyuruda belirtilen farklı unvanlı kadroların yalnızca birisi icin sınav başvuru formunu doldurarak gorev yaptıkları birimlere verirler. Birden fazla sınav icin yapılan başvuruların tamamı gecersiz sayılır.
(2) İlanda belirtilen unvanlı boş kadrolar icin aranılan niteliklere sahip adayların başvuruları ilk olarak adayların gorev yaptıkları birimlerce kontrol edilir.
(3) Gerekli şartlara haiz olduğu tespit edilen adayların sınav başvuru formları gorev yaptığı birimin amiri tarafından onaylanır. Onay işleminden sonra herhangi bir değişiklik yapılamaz.
(4) Onaylanan formlar sınav başvuru tarihi suresince personelin gorevli olduğu birimde muhafaza edilir. Başvuru bitim tarihini takip eden mesai gununden sonraki beş iş gunu icerisinde toplu olarak Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığına gonderilir.
(5) Onaylanan sınav başvurularının incelenmesi sonucunda, başvuruları kabul edilenlere ilişkin liste ilan edilir.
(6) Başvuruları kabul edilmeyenler listenin acıklandığı tarihten sonraki iki iş gunu icerisinde gorev yaptıkları birimleri aracılığıyla yazılı olarak itiraz edebilirler. İtirazlar beş iş gunu icerisinde karara bağlanır ve verilen karar gerekcesiyle birlikte ilgililere yazılı olarak bildirilir.
(7) Aylıksız izinde bulunanlar dahil olmak uzere, ilgili mevzuat uyarınca verilen izinleri kullanmakta olan kurum personelinin başvuruda bulunarak sınava katılmaları mumkundur.
(8) Başvurular ilanda belirtilecek esaslara gore elektronik ortamda da yapılabilir.
Gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavına katılamayacak personel
MADDE 12(1) Aşağıdaki bentlerde belirtilen durumda olanlar, o donemki gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavına katılamazlar:
a) Aday memur olanlar,
b) Gorevden uzaklaştırılanlar, tutuklu veya hukumlu bulunanlar,
c) Kurum personeli olmayanlar,
c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa gore memur statusunde olmayanlar,
d) Bu Yonetmelikte aranılan şartları taşımadığı tespit edilen adaylar.
Yazılı sınavların duyurulması
MADDE 13(1) Bakanlıktaki mevcut boş kadrolar arasından hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, ihtiyaclar doğrultusunda Bakan Onayı ile belirlenen kadrolara gorevde yukselme ve/veya unvan değişikliği sınavı yapılmasına karar verilebilir.
(2) Atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derecesi, adedi, başvuru şartları, tarihleri ve yeri, yazılı sınavda sorulacak soruların konu başlıkları, soru sayısı, sınav tarihi ve sınav ucreti ile diğer hususlar yazılı sınavın yapılacağı tarihten en az 45 gun once yazılı ve/veya elektronik ortamda ilan edilir.
Yazılı sınav
MADDE 14(1) Yazılı sınav, sınav kurulunun kararı doğrultusunda Bakanlıkca yapılabileceği gibi Milli Eğitim Bakanlığına, Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Turkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitusu Genel Mudurluğune veya diğer yuksekoğretim kurumlarından herhangi birine duzenlenecek olan protokol ile yaptırılabilir.
(2) Yazılı sınavın birinci fıkrada belirtilen kurumlara yaptırılması durumunda sınav giderlerine ilişkin hususlar atamaya yetkili amirin onayıyla tespit edilir.
(3) Yazılı sınav, yuz tam puan uzerinden değerlendirilir. Yazılı sınavlarda başarılı olmak icin en az altmış puan almak şarttır.
(4) En yuksek puan alan adaydan başlamak uzere sıralama yapılır.
(5) İlan edilen kadro sayısının beş katına kadar aday sozlu sınava alınmak uzere sınav sonuc listesi yazılı ve/veya elektronik ortamda ilan edilir.
(6) Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabul eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır.
Sozlu sınav
MADDE 15 (1) Yazılı sınavda başarılı olan personelden, en yuksek puan alan adaydan başlamak uzere ilan edilen kadro sayısının beş katına kadar aday sozlu sınava tabi tutulur. Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sozlu sınava cağrılır.
(2) Sozlu sınava alınan personel, sınav kurulunun her bir uyesi tarafından;
a) Sınav konularına ilişkin bilgi duzeyi,
b) Bir konuyu kavrayıp ozetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gucu,
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının goreve uygunluğu,
c) Ozguveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
d) Genel kulturu ve genel yeteneği,
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere acıklığı,
konularında, sınav duyurusunda belirtilecek ağırlıkları da esas alınarak yuz tam puan uzerinden değerlendirilir. Her bir uyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak adayların sozlu sınav puanı belirlenir. Sozlu sınavda yetmiş ve uzeri puan alanlar başarılı sayılır.
Başarı sıralaması
MADDE 16(1) Gorevde yukselme suretiyle ilan edilen boş kadro sayısı kadar atama yapılmasında başarı puanı esas alınır. Başarı puanı, yazılı ve sozlu sınavın aritmetik ortalaması esas alınmak suretiyle tespit edilir ve yazılı ve/veya elektronik ortamda ilan edilir. Başarı puanlarının eşit olması halinde, son başvuru tarihi itibariyle sırasıyla;
a) Hizmet suresi fazla olanlara,
b) Daha ust oğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Ust oğrenim mezuniyet notu yuksek olanlara,
oncelik verilmek suretiyle, en yuksek puandan başlamak uzere başarı sıralaması belirlenir.
(2) Gorevde yukselme sınavında başarılı olmalarına rağmen, ilan edilen kadro sayısı nedeniyle ataması yapılamayacaklardan en fazla asıl aday sayısı kadar personel, Bakanlıkca ihtiyac duyulması halinde başarı sıralaması listesinde yedek olarak belirlenebilir.
İtiraz
MADDE 17(1) Yazılı sınav sonuclarına, sınav sonuclarının acıklandığı tarihten itibaren en gec iki iş gunu icinde ilgililerce gorev yaptıkları birimler aracılığıyla yazılı olarak itiraz edilebilir. Bu itirazlar, en gec on beş iş gunu icinde yazılı sınav icin oluşturulan ilgili sınav kurulu tarafından incelenir veya sınavı yapan kuruma incelettirilir ve sonucu ilgililere yazılı olarak bildirilir.
(2) Sozlu sınava ait itirazlar ise nihai başarı sıralaması sonucları ilan edildiği tarihten itibaren en gec iki iş gunu icinde ilgililerce gorev yaptıkları birimler aracılığıyla yazılı olarak yapılır ve en gec beş iş gunu icinde sozlu sınav icin oluşturulan ilgili sınav kurulu tarafından sonuclandırılarak ilgililere yazılı olarak bildirilir.
(3) Her ne sebeple olursa olsun suresinde ulaşmayan itirazlar değerlendirmeye alınmaz.
Sınavların ertelenmesi ve gecersiz sayılması
MADDE 18(1) Sınava giriş belgesine esas olmak uzere adayların doldurduğu başvuru formunda gerceğe aykırı beyanda bulunduğu anlaşılanların veya gerekli şartları taşımadığı daha sonra saptananların sınavları gecersiz sayılır. Atamaları yapılmış olanların atamaları iptal edilir.
(2) Sınavlarda; kopya cekenler, kopya verenler ve bunlara teşebbus edenler, sınav kağıtlarına belirtici işaretler koyanlar sınav salonundan cıkarılır ve duzenlenecek bir tutanakla sınav kağıtları gecersiz sayılır. Ayrıca, bu kişiler hakkında disiplin işlemi uygulanır.
(3) Sınava girecek adayın yerine, başka bir kişinin sınava girdiğinin anlaşılması halinde, ilgilinin sınavı gecersiz sayılır ve bu husus bir tutanakla belirlenir. Ayrıca, ilgili kişi/kişiler hakkında kanuni ve idari işlem yapılır.
(4) Mucbir sebep hallerinde sınavlar ertelenebilir.
(5) Sınav yapıldıktan sonra, yazılı sınav sorularının calındığının tespit edilmesi halinde sınav gecersiz sayılır.
(6) Bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen fiilleri işlemeleri halinde 5 (beş) yıl, ucuncu fıkrasında belirtilen fiilleri işlemeleri halinde Bakanlıkca bu Yonetmelik kapsamında yapılacak bundan sonraki sınavlara katılamazlar.
Gorevde yukselme ve unvan değişikliği suretiyle atanmaya ilişkin genel esaslar
MADDE 19(1) Atanmaya hak kazanan personel, başarı sıralaması listelerinin kesinleşmesine muteakip en yuksek puandan başlamak uzere belirlenen başarı sıralamasındaki başarı puanına gore en gec uc ay icinde atanır.
(2) Sınav ilanında belirtilmek kaydı ile adayların gorev yeri tercih sıralaması alınabilir. Tercihlerin alınması durumunda, tercihlerin nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler her donem icin o donemin sınav ilanında belirtilir. Bu durumda adayların, başarı puanı ve tercih sıralamasına gore atamaları yapılır.
(3) İlan edilen sınav sonucları, başarı sıralamasının kesinleştiği tarihten itibaren altı aylık sureyi aşmamak uzere aynı unvanlı kadrolar icin yapılacak muteakip sınava ilişkin duyuruya kadar gecerlidir.
(4) Atanma şartlarını taşımadıkları icin sınavların gecersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan goreve gecerli bir mazeret olmaksızın suresi icinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgecilmesi, emeklilik, olum, memurluktan cekilme veya cıkarılma, başka unvanlı kadro veya başka bir kuruma naklen atanma sebepleri ile boş kalan veya boşalan kadrolara; başarı sıralamasının kesinleştiği tarihten itibaren altı aylık sureyi aşmamak uzere aynı unvanlı kadrolar icin yapılacak muteakip sınava ilişkin duyuruya kadar yedekler arasından başarı sıralamasına gore hizmet ve ihtiyaclar doğrultusunda atama yapılabilir.
(5) Gorevde yukselme sınavı ile unvan değişikliği sınavı neticesinde sınavı kazananlar, atama onay tarihinden itibaren en gec iki ay icinde goreve başlamak zorundadırlar. Bu sure icerisinde mazeretini sağlık kurulu raporu ile belgeleyenler haric olmak uzere feragat dilekcesi verilmesine bakılmaksızın goreve başlamayanların atamaları iptal edilir.
(6) Gorevde yukselme sınavını veya unvan değişikliği sınavını kazandığı halde her ne sebeple olursa olsun atanmak istemediğini yazılı olarak bildiren personel atanma hakkından vazgecmiş sayılır.
(7) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavına herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya yedeklerden altı ay icindeki muteakip sınava ilişkin duyuruya kadar atanmamış olanlar ya da atanma haklarından herhangi bir sebeple feragat edenler, aynı unvan icin tekrar acılacak gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavını kazanmadıkca atanma hak ve talebinde bulunamazlar.
(8) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavında başarılı olanlardan; atama şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanlar ile atama yapılıncaya kadar olan donemde atanma şartlarını kaybedenlerin sınavları gecersiz sayılır ve bunlardan atamaları yapılanların ise atamaları iptal edilir.
(9) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavında başarılı olan adaylar sınavına girdikleri unvana atanarak goreve başlamadıkca unvanına denkliği sayılan diğer unvanlı gorevlere asaleten atanamazlar.
(10) Bir goreve vekaleten atanan personel, gerekli nitelikleri taşımış olsa da, ilgili unvanın sınavına tabi tutulmadan vekalet edilen unvana asaleten atanamaz.
(11) Sınav sonucunda alınan puanlar başarı notunu teşkil eder tek başına atama icin yeterli değildir.
Sınav belgelerinin saklanması
MADDE 20(1) Sınavlarda başarı gosterenlerin sınavla ilgili belgeleri, ilgililerin ozluk dosyalarında; başarı gosteremeyenlerin belgeleri ise en az bir yıl veya muteakip sınava ve dava konusu olan sınav belgeleri ise yargı kararı kesinleşinceye kadar Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı arşivinde saklanır.
Unvan değişikliği sınavı
MADDE 21(1) Bu Yonetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere atanmaları bu Yonetmelikte belirtilen usul ve esaslar cercevesinde yapılacak unvan değişikliği sınavı sonucundaki başarısına gore gercekleştirilir.
(2) Unvan değişikliği yazılı sınavları, gorev alanı ve atama yapılacak gorevin niteliğine ilişkin konularda bu Yonetmelik hukumlerine gore yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya oğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan gorevlerde belirli sure hizmet yapmış olma şartı aranmaz.
(3) Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki gorevlere, sadece kurum personeli başvurabilir.
(4) Unvan değişikliği yazılı sınavında yuz puan uzerinden en az altmış alanlar, sozlu sınavda yuz puan uzerinden yetmiş alanlar başarılı sayılır. Başarı puanı, yazılı ve sozlu sınavın aritmetik ortalaması esas alınmak suretiyle tespit edilir.
DORDUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Gruplar arası gecişler
MADDE 22(1) Bu Yonetmelikte belirtilen gruplar ve unvan değişikliğine tabi kadrolar arasındaki gecişler aşağıdaki esaslar cercevesinde yapılır:
a) Aynı hizmet grubunun alt gorev grubu icinde kalmak kaydıyla, personel; istekleri halinde ve atanılacak kadronun gerektirdiği ozellikleri taşımak şartıyla, alt gorevlere ve alt gorev icindeki diğer gorevlere sınav yapılmaksızın atanabilirler.
b) Hizmet grupları arası gorevde yukselme niteliğinde gecişler ve alt gruptan ust gruplara gecişler gorevde yukselme sınavına tabidir. Ancak, Bakanlıkta veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha once bulunulan gorevler ile bu gorevlerle aynı duzey gorevlere veya alt gorevlere, atanılacak kadronun gerektirdiği ozellikleri taşımak kaydıyla, gorevde yukselme sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.
c) Unvan değişikliğine tabi kadrolara gecişler ile bu kadrolar arasındaki gecişler, ilgili kadro icin duzenlenen unvan değişikliği sınavı sonucuna gore yapılır. Ancak, Bakanlıkta veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha once bulunulan gorevlere, bu Yonetmelikte belirlenen atanma şartlarını taşımaları kaydıyla unvan değişikliği sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.
c) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan ve doktora oğrenimini bitiren personel; atanılacak gorev icin aranan toplam hizmet suresine sahip olmaları ve mevzuatla aranan oğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı duzeydeki gorevler ile daha alt gorevlere gorevde yukselme sınavına katılmaksızın atanabilir.
d) Bu Yonetmelik kapsamındaki personelden doktora oğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın oğrenimle ihraz edilen gorevlere atanabilirler.
Kazanılmış haklar
MADDE 23(1) Bu Yonetmelikte yer alan unvanları kazananların hakları ilgili mevzuata gore asaleten gorev yapmak suretiyle saklıdır.
Naklen atamalar
MADDE 24(1) Gorevlerinden herhangi bir şekilde ayrıldıktan sonra tekrar donmek isteyenler, gerekli koşulları taşımaları ve boş kadro bulunması halinde, ihtiyac ve hizmet gerekleri doğrultusunda ayrıldıkları goreve, aynı duzey gorevlerden birine ya da bir alt goreve atanabilir.
(2) Kamu kurum ve kuruluşlarından naklen atama talebinde bulunan personel, bu Yonetmelikte belirlenen şartları taşıması koşuluyla kurumdaki aynı unvanlı kadrolara veya bu unvanın bulunduğu gruptaki ya da daha alt gruptaki diğer unvanlı kadrolara atanabilir.
(3) Diğer personel kanunlarına tabi olanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi gorevlere atanmalarında ihraz ettikleri unvanlar, aynı unvanın olmaması halinde oğrenim durumu ve ihraz ettiği unvanla birlikte atanacağı unvan ve Devlet Personel Başkanlığının goruşu dikkate alınır.
Engellilerin sınavı
MADDE 25(1) Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı, gerekli şartları taşıyan ve atama yapılacak gorevi yapabilecek durumda bulunan engellilerin sınavlarının yapılabilmesi icin gerekli tedbirleri alır.
Ozelleştirilen kuruluşlardan atama
MADDE 26(1) 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Ozelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesi hukumlerine gore Bakanlığa yapılacak ilk atamalarda bu Yonetmelik hukumleri uygulanmaz.
Hukum bulunmayan haller
MADDE 27(1) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik hukumleri uygulanır.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 28(1) 6/3/2015 tarihli ve 29287 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Personeli Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Oğrenim duzeyi
GECİCİ MADDE 1(1) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğin gecici 3 uncu maddesi gereğince 18/04/1999 tarihinde gorevde bulunan ve aynı tarih itibariyle iki yıllık yuksek oğrenim mezunu olanlar, diğer şartları taşıdıkları takdirde 7 nci maddenin uygulanması bakımından dort yıllık yuksek oğrenim mezunu kabul edilirler.
Yururluk
MADDE 29(1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 30(1) Bu Yonetmelik hukumlerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı yurutur.