Microsoft yeni işletim sistemi Windows 7 ile birlikte Windows XP‘nin de kullanılabileceğini duyurmuştu. Buna gore Windows 7 işletim sistemi (Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate veya Windows 7 Enterprise) alanlar -bir coğumuzun hala kopamadığı- Windows XP’lerini de muhafaza edebilecekti. Bu ozellik sayesinde orneğin kullanıcılar sadece Windows XP destekleyen yazılımlarını Windows 7′de de kullanabilecek; yazılımın calışıp calışmayacağını duşunmeden işletim sistemlerini Windows 7′ye yukseltebilecekler. XP modu ozellik yavaş gelişme gosteren ticari yazılımlar kullanan firmalara Windows 7′ye gecişi cazip kılacaktır. Firma da zaten bu ozellikle hedeflerinin kucuk ve orta olcekli işletmeler olduğunu soyluyor.
XP modu nasıl calışacak
Yapılan acıklamalara gore Windows XP modu Microsoft’un sanal bilgisayar uygulaması Windows Virtual PC (Windows 7′den once Microsoft Virtual PC) yardımıyla calıştırılacak. Windows Virtual PC sadece Windows 7′nin desteklediği bir sanallaştırma uygulaması; sadece işletim sistemi ve bu yazılım yeterli olmuyor ayrıca XP modunun calışabilmesi icin işlemcinizin de sanallaştırmayı (virtualization) destekliyor olması gerekyor. Anlayacağınız XP modunu sınırlı bir kesim kullabilecek.
Tum bu sistem gereksinimlerini sağlayabilirseniz. Microsoft’un sitesinden once Windows Virtual PC programını ve ayrıca Windows XP SP3′un sanal kopyasını indirmeniz gerekecek. İndirip kurulumu tamamladıktan sonra XP modunda kuracağınız yazılımlara direkt Windows 7 masaustunuzden erişebileceksiniz. XP modunu sanal pclerden ayıran ozellik de bu.
XP modunda calışırken Windows 7 klasorlerinize erişebilecek, kopyala – yapıştır panosunu her iki tarafta paylaşabilecek, yazıcınızdan direkt cıktı alabilecek ve USB girişlerinize bağlı aygıtlara direkt ulaşabileceksiniz.
Windows 7′de XP modunu kullanabilmek icin sistem gereksinimleri
1 GHz 32bit veya 64bit işlemci veya daha iyisi AMD-V veya Intel VT ozellikleri etkinleştirilmiş işlemci (İşlemciniz desteklese bile Bios ayarlarında kapalı olabilir) 2 GB RAM Her bir sanal Windows ortammı icin 15GB sabit disk alanı
Microsoft bir de broşur hazırlamış konuyla ilgili:
Eğer işlemcinizin sanallaştırmayı destekleyip desteklemediğini bilmiyorsanız SecurAble uygulaması yardımıyla goruntuleyebilirsiniz. Sizin sonucunuzun da aşağıdaki gibi Hardware Virtualization seceneği Yes olmalı. SecurAble programını direkt olarak buradan indirebilirsiniz.