Ankara'da ev sahibi Fatma Ş., 4 yıllık kiracısı Ali K.'ye evden cıkması icin 200 bin lira teklif etti. 2 bin 450 lira kira ucreti odeyen emekli Ali K., kira fiyatlarının cok yuksek olduğunu soyleyerek, teklifi reddetti Fatma Ş., Etimesgut ilcesindeki evinde 2 bin 450 liraya oturan kiracısı Ali K.'ye, cevredeki emsal evlerin kira ucretinin 15 bin lira civarında olduğunu, kirayı yukseltmemesi durumunda evden cıkmasını istedi.
Emekli Ali K., ev kiralarının yuksek soyleyerek, 4 yıldır oturduğu evden cıkmayacağını soyledi. Fatma Ş., bunun uzerine evi satılığa cıkardı.
Ancak kiracı olduğu icin evi satamadığını ileri suren Fatma Ş., emlakcısı aracılığıyla da Ali K.'ye, evi boşaltması icin 200 bin lira teklif etti. Ali K., bu teklifi de kabul etmedi.
"Hava parası teklif etmeye başladılar"
Ali K.'nin avukatı Selim Unal, vekilliğini yaptığı Ali K.'nın 4 yıldır kirada oturduğunu soyleyerek, "Ev sahipleri kiracılarını cıkarabilmek icin artık 'hava parası' teklif etmeye başladılar. Bizi arayan emlakcı arkadaş, bizim vekilliğini yaptığımız kiracımızın eviyle alakalı bir teklifte bulundu ve 'Bizim bu evimiz 4 milyon lira değerinde. Ancak icinde kiracı olduğu icin evi 3 milyon liraya satamıyoruz. Cıkarsanız size 200 bin lira hava parası verelim' dedi. Kiracım da emekli olduğu ve oturduğu fiyata yeni bir ev bulamayacağı icin teklifi reddetti" dedi.
Son 1 yıldır bu sorunun devam ettiğini soyleyen Unal, sozlerine şoyle devam etti:
"Kiracıların da yapabileceği bir şey yok. Hakları neyse sonuna kadar savunmak istiyorlar. Ev sahibi şu an dava acsa bile kazanma ihtimali yok. 5 yıl boyunca aynı yasal sınırlar icerisinde kirasını alacak, ardından 5 yıl dolduktan sonra yine tahliye edemez. Sadece miktarın guncellenmesini isteyecek. 5 yıl dolduktan sonra cevredeki kira fiyatlarının emsalleri neyse o miktar uzerinden yapılabilir. Ama bunu da kendi aralarında cozmeleri mumkun olmuyor.
Daha sonra ev sahipleri dava acıyor. Ardından mahkeme yuzde 25-30 arasında takdir indirimi yaparak, orneğin 20 bin liraysa kiralar 14-15 bin lira oluyor. Ev sahipleri ve kiracılar arasında ciddi sorunlar oluyor. Bunun artık bir cozume ulaşması gerekiyor. Bu nedenle buna devletin el atması gerekiyor. Kiracı diyor ki; 'Ben yasal sınır neyse kiramı arttırıyorum. 5 yıl boyunca devletin belirlediği oran neyse ben o oranı arttırıp oturabilirim' diyor. Ev sahibi de diyor ki; 'Emsalleri 20 bin lira olmuş. Ben 2 bin liraya o kişiyi nasıl oturtabilirim?' diyor. Bu nedenle ev sahibi ve kiracı sorunu başka bir boyuta gecmeye başladı."
"Kiracı olduğu icin evi kimse almak istemiyor"
Fatma Ş.'nin emlakcısı Merve A. da muvekkilinin evi satmak istediğini; ancak kiracı olduğu icin kimsenin almadığını soyleyerek, "Fatma Hanım bize gelerek, evini satmak istediğini soyledi. Ancak evinde 4 yıldır oturan kiracısı varmış. O yuzden evi kimse almak istemiyor. Almak isteyen de değerinin altında teklif veriyor. Fatma Hanım kiracıya cıkması icin 200 bin lira teklifte bulundu. Oturdukları yerde kiralar 15-20 bin lira arasında. Ev sahibi de ne yapacağını bilmiyor. İcinde kiracı varken evi değerinde satmak da pek mumkun gorunmuyor" diye konuştu.