İstanbul Valisi Davut Gul, sokak hayvanlarına ilişkin acıklamalarda bulundu. Vali Gul, "Dunyanın her yerine gittiğinizde sokakta sahipsiz adam gorursunuz, sahipsiz hayvan gormezsiniz. Sokak hayvanı diye bir şey yok. Hayvanların bir sahibinin olması lazım." dedi. Fatih'te basın kuruluşları temsilcileriyle kahvaltıda bir araya gelen İstanbul Valisi Davut Gul, yaşanan taksi sorunu ve sokak hayvanları hakkındaki soruları da cevaplandırdı.
"TAKSİCİLER MUTSUZ, MUŞTERİLER MUTSUZ"
İstanbul'da yaşanan taksi sorunuyla ilgili cozum noktasında neler yapmayı planlıyorsunuz sorusuna cevap veren Gul, "Evet İstanbul'da bir taksi problemi var. Sebebi ne olursa olsun, taksiciler mutsuz, muşteriler mutsuz, kamu ve sivil toplum kuruluşları mutsuz. Dolayısıyla sebep ne olursa olsun mevcut taksiciler de dahil taksi meselesinde memnun olan kimseyi gormedim. Minibuslerden taksiye geciş izni verilmiş, bunlardan da 2 bin civarı minibus henuz taksi olarak faaliyete girmemiş. Eğer o kadar acilse o 2 binin sisteme dahil edilmesi gerekiyor. Adam muşteriyi alıyor, 5 kilometre gideceğiniz yeri 2 saatte gidiyor. 2 saatte 5 kilometre taksimetrenin yazacağı parayla adamın kazanacağı para adamı tatmin etmiyor. Taksi bulamamak sorun ama taksiye 2 bin lira vermek daha buyuk bir sorun. Sonuc itibari ile taksi buldunuz ama 2 bin lirayla taksiyle evinize gittiniz. Dolayısıyla da taksi ulaşılabilir olacak, erişilebilir olacak, ekonomik olacak, bunlar bir araya geldiğinde mesele cozulmuş olur" dedi.
"SOKAK HAYVANI DİYE BİR ŞEY YOK"
Vali Gul, sokak hayvanlarıyla ilgili soruya ise "Dunyanın her yerine gittiğinizde sokakta sahipsiz adam gorursunuz, sahipsiz hayvan gormezsiniz. Sokak hayvanı diye bir şey yok. Hayvanların bir sahibinin olması lazım. 'Ben hayvanları cok seviyorum, sahipsiz olsun, mahalle de dolaşsın. Zaman zamanda insanlara zarar verirse de olabilir, hoş gorelim' demek gibi bir luksumuz yok. Kanunen belediyelere bir gorev verilmiş, belediyeler gorevini yapacak. Belediyeler gorevini yaptığında, konuştuğumuz bu sorunun yuzde 90'ı cozulmuş olur. Ama belediye gorevini yapmazsa, vatandaşta 'bunlara dokunmamak gerekiyor, o da bir can' dediğinde bu sefer vatandaşın yaşam kalitesi duşuyor" ifadelerini kullandı.