Yer bilimci Prof. Dr. Naci Gorur katıldığı canlı yayında olası İstanbul depremiyle ilgili dikkat ceken değerlendirmelerde bulundu. Beklenen İstanbul depreminin 7,2 ila 7,6 buyukluğunde olacağını belirten Gorur, "Beklediğimiz deprem oncelikle Kumburgaz Fayı'nda olacak. Bu deprem olursa 6 Şubat'taki depremden daha buyuk zarar verir. 2.5 milyon insan risk altında" dedi. 6 Şubat deprem felaketinin ardından acıklamaları dikkatle takip edilen yer bilimci Prof. Dr. Naci Gorur, Haberturk'teki canlı yayında Eren Eğilmez'in sorularını yanıtladı. Olası İstanbul depreminin 7,2 ila 7,6 buyukluğunde olacağını ifade eden Gorur, depremin oncelikle Kumburgaz Fayı'nda olacağını belirtti. Gorur, "Bu deprem olursa 6 Şubat'taki depremden daha buyuk zarar verir. 2,5 milyon insan risk altında" diye konuştu.
"SOKAK BAŞINDA İKİ EV YIKILIRSA ORAYI UNUTUN"
Gorur'un acıklamalarından one cıkanlar şoyle; "İstanbul'da beklenen deprem 7,2 ila 7,6 arasında değişiyor. O kesin. Bilimsel calışmalar bunu gosteriyor. Bu deprem olursa 6 Şubat'taki depremden daha buyuk zarar verir. Sokak başında iki ev yıkılırsa orayı unutun. Ne yardım goturebilirsin ne de kurtarabilirsiniz. 600 bin konut yani siz isterseniz her konutta 4 kişi duşunun daire gibi duşunun. 4 kişiden 2,5 milyon insan olumle burun buruna kalır. Vereceğimiz can kaybı inanılmaz boyutta olur.
"BEKLEDİĞİMİZ DEPREM ONCELİKLE KUMBURGAZ FAYI'NDA OLACAK"
Deprem Marmara Denizi icinde olacak. İstanbul icinde fay kırılacak diye bir şey yok. Biz İstanbul dediğimiz zaman İstanbul'da olmaz bir farklılık koyuyor ya oyle bir şey yok. Marmara'da 160 km uzunluğundaki bir fay uzunluğudur. Beklediğimiz deprem oncelikle Kumburgaz Fayı'nda olacak. Depremden İstanbul'dan Tekirdağ'a kadar o bolgeler etkilenir. Depremin buyukluğune, zemine, yapı stoğuna kadar etkilenecek alan genişliği değişir. Doğu'dan Guney'de Balıkesir, Canakkale, Yalova'ya kadar etkilenir. Depremin olduğu yerden uzaklığınız, bulunduğunuz zemin ne kadar sağlam gibi etkenlerle depremin şiddetini daha az hissedebilirsiniz. Siz kıyıya yakınsınız, zemininiz iyiyse, statiği ile projesi birbirine uyumlu ise cok buyuk ihtimalle o binadan sağ cıkarsınız. O bina hasar almaz demiyorum. Lakin sahibini sağ olarak cıkartır. Biz hicbir bina catlamaz demiyoruz.
"AFAD PLANLAR PROGRAMLAR YAPTI"
24 yılda İstanbul depreme hazır hale gelebilirdi. Lakin bugunku halinde İstanbul depreme hazır değil. Hicbir şey yapılmadı diyemeyiz. İlk başlarda Acil Afet Yonetim Merkezi kuruldu. Belediyeler ona gore calıştı. Her mahalleye konteyner konuldu. İstanbul Valiliği, hastane ve okulları elden gecirdi. Viyadukler, yollar, kopruler yapıldı. Bir takım tatbikatlar yapıldı. AFAD planlar programlar yaptı. Hazırlıklar yapıldı. Lakin bunlar yeterli değil. Bu yapılanların coğu ya afete yonelik ya da masa başında kalıyor. 16 milyonun oturduğu konutlar depreme hazırlanmadı. Vatandaşlar kendi evlerini depreme hazırlamadı. Bunlar vatandaşın kabahati değil. Devlet gozetim denetim ve sorumluluğu altında yapmalı. Vatandaş ve Yerel Yonetim ile Merkezi Yonetim kol kola verir ve calışırsa yapılabilir. Ne yapmamız gerekenler belli. Bir kent, yonetim ve yonetim sistemi, halk, altyapı, yapı stoğu, cevre ve eko sistem, ekonomiden oluşur.
"HUKUMET İLE BELEDİYE KOLKOLA OLMADAN BU İŞ BAŞARILAMAZ"
Altyapı dediğim yol , kopru, viyaduk, kanalizasyon calışması, icme suyu şebekesi. Doğu Anadolu'daki depremde 10 kentin ne hale duştuğunu gorduk. Butun İstanbul'un altyapısını deprem direncli yapmamız, kontrol etmemiz lazım. Bugun yerel yonetim altyapı işi ile uğraşıyor. Belediyenin belli bir butcesi var. Hukumet ile belediye kolkola olmadan bu iş başarılamaz. Sadece belediye veya sadece hukumet ile olmaz."