Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Bugun cok tartışılan enflasyon konusunda en buyuk başarı bizim donemimize aittir. Biz Turkiye'nin sadece guncel değil cok eskiden gelen kronik sorunuyla mucadele ediyoruz. Enflasyonu yuzde 6'ya kadar duşurende biz olduk. Enflasyonu yeniden tek haneye biz indireceğiz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından millete seslendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
Ulkemizin onunde acılan tarihi fırsat penceresini sonuna kadar acmakta kararlıyız. Hukumet olarak kutlu yuruyuşe hizmet edecek enerji ve inanca sahibiz. Devlet olarak altyapı ve potansiyele fazlasıyla sahibiz. Yeter ki birliğimize ve kardeşliğimize sıkı sıkıya sarılalım. Turkiye, asırlar sonra kuresel sistemin en ust ligine yukselme imkanı elde etmiştir.
Son 10 yıldır kirli tuzakların sayısız orneğini gorduk. Gezi olaylarından 15 Temmuz'a bircok hadiseyi atlattık.
Kemerkoy Termik Santrali
Kemerkoy Termik Santrali yıllık 1 milyar dolar civarında ulke ekonomisine katkı sağlıyor. Ulkemiz icin onemli bir milli değer konumundadır. Santralin mevcut komur kaynağı tukenmek uzere olduğu icin yeni kaynaklar bulması gerekir. Son 21 yılda Turkiye toplamda 6 milyar 572 milyon fidanı toprakla buluşturarak bu alanda kırılması zor bir rekora imza atmıştır. Hedefimiz bu rakamı 7 milyara yukseltmektir. Ulkemizde yurutulen kampanyaları 'ağac sevgisi' veya 'cevre hassasiyetiyle' izah edilemeyecek bir gercektir.
Muğla belediyesi ana muhalefette. Onlara soruyorum. Bugune kadar ne kadar ağac diktiniz? Cıkın bakalım acıklayın. Bir tane 'ağac diktik' diyemezler. Ama biz AK Parti hukumeti olarak milyonlar değil milyarlarca ağac diktik. Cevreci gorunumlu marjinallere aldırmıyoruz, işimize bakıyoruz. Buradan bir kez daha sesleniyorum, başaramadınız, başaramayacaksınız. Ulkemizin kalkınma kervanını yurutmeye odaklanırken; maşaları ve sahiplerini kendi kinleriyle baş başa bırakıyoruz.
Muhalefete tepki
Kavga ve skandal muhalefet cephesinde hic kesilmiyor. Matematik uzmanı oldukları icin 38-39 milletvekili yavrucaklara veriyorlar sonra 'eyvah yalnız kaldık' diyorlar. Ayak oyunlarıyla birbirleriyle uğraşıyorlar. Turkiye vizyonsuz bir muhalefete sahiptir. Kendi bireysel hırsları icin adeta birbirlerini gırtlaklayanların bencillikleri asla unutlmayacaktır. Gecici veya donemsel sıkıntıların yol actığı parcalı bulutlu havalara guvenerek fitne yelkenlerini şişirmek isteyenler yine husrana uğrayacaklardır.
Ekonomideki son gelişmeler
Ekonomik zorulukları biz de goruyoruz. Dillendirilen serzenişleri yakından takip ediyoruz. Biz başkaları gibi şikayet karşısında insanlara ayar verenlerden asla olmadık. Milletimizin sozunun başımızın uzerinde yeri vardır. Bizim gorevimiz milletin sesine kulak verip eser ve hizmetleri yapmaktır. Doğru politikalarla bu hassasiyetimizden taviz vermedik. Ulkemizin en buyuk kalkınma ve demokrasi atılımlarına imza attık. Her yıl ortalama yuzde 5,5 buyuterek milli geliri 1 trilyon sınırına getiriyoruz. İstihdamı 32 milyon kişiye cıkardığımız bir Turkiye var. Vesayetten terore, darbeden ekonomik tuzaklara kadar karşılaştığımız sorunları saymıyorum bile. Vatandaşlarımızın tamamına her alanda refahlarını yukseletecek bir altyapı kurduk. Eğitimi tum evlatlarımız icin erişilebilir kıldık. Guvenliği her alanda tesis ettik. Adaleti, Turk milleti icin calışan bir kurum haline getirdik.
Ulke genelinde depreme hazırlık amacıyla 6,5 milyon konutu donuşturmeyi hedefliyoruz. Deprem bolgesinin yeniden imarını hızlandıracak yerinde donuşum projemiz milletimiz tarafından takdirle karşılanmıştır. 15 Ağustos tarihine kadar deprem bolgesindeki tum vatandaşlarımızı konteyner evlere taşımayı planlıyoruz.
Enflasyonda tek hane hedefi
Bugun cok tartışılan enflasyon konusunda en buyuk başarı bizim donemimize aittir. Biz Turkiye'nin sadece guncel değil cok eskiden gelen kronik sorunuyla mucadele ediyoruz. Enflasyonu yuzde 6'ya kadar duşurende biz olduk. Enflasyonu yeniden tek haneye biz indireceğiz. Dikkat edilirse bu surecte asla odun vermediğimiz 2 husus vardır. Biri istihdam diğeri de buyume.
"Turkiye'nin gucu gecmişle kıyaslanamayacak kadar buyuktur"
Her bir vatandaşımıza buradan sesleniyorum. Ulkesinin kalkınması icin emek veren herkese sesleniyorum. İnsanlar gibi devletlerin de hayatlarında dalgalanmalar olabilir. Hem icerde yaşadıklarımız hem de bolgesel krizlerin birtakım sorunların yol actığı sıkıntılar gelip gecicidir. Turkiye'nin gucu gecmişle kıyaslanamayacak kadar buyuktur. Bu donemde hep birlikte yapmamız gereken milletin ortak değerleridir. Bunu başardığımızda onumuzde kimse duramaz. Kurumlarımızın calışmalarında, sistemin işleyişinide hala eksikler mi var? İki elin parmakları gibi kenetlenirsek hepsinin ustesinden geliriz. Her bir vatandaşımıza bugune kadar gosterdiği sabrı icin milletim adına şukranlarımı sunuyorum. Bu tarihi donemeci başarıyla tamamlayarak Turkiye Yuzyılı basamaklarını beraber cıkacağız.
Başortusu duzenlemesi
Meclisimizin acılmasıyla birlikte başta başortusu ve ailenin korunması duzenlemesi olmak uzere milletimize verdiğimiz sozleri yerine getireceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılında Turk demokrasisini darbe anayasasından kurtararak, sivil ve ozgurlukcu bir anayasa ile buluşturmak istiyoruz.
Savunma sanayiindeki gelişmeler
Bu sene İDEF 23'te gurur verici gelişmeleri gormuş olduk. İmzalanan sozleşmelerin proje hacmi 56,5 milyar liradır. İDEF 23 imzalanan anlaşmalarla kendi rekorunu kırmıştır.
YAŞ kararları
Yuksek Askeri Şura toplantımız ordumuzun gucune guc katmıştır. Turkiye'ye fedakatca hizmet etmiş tum komutanlarına teşekkur ediyorum. Yeni goreve başlayacaklara başarılar diliyorum.
İhracatta rekor
Temmuz ayı ihracat rakamları ivmenin artarak surduğunu gosteriyor. İhracatımız temmuzda 20 milyar 93 milyon dolar oldu. Bu rakamla temmuz ayındaki en yuksek ihracata ulaşmış olduk. Turk urunlerini dunyaya ulaştıran ihracatcılarımızı tebrik ediyorum.
Orta vadeli program
Orta vadeli programı iş dunyası ve sendika temsilcileriyle birlikte hazırlanıyor. 85 milyonun tamamına rehberlik edeceğine inanıyoruz. Eylul ayı itibarıyla bunu duyuracağız.