Cevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın uzerinde calıştığı "İstanbul Deprem Yasası" zemin guclendirme, inşa sureci ve denetim konusunda onemli değişikler getirecek. Bakanlık gerektiğinde konutları mulk sahiplerinden izinsiz cat kapı denetleyecek. Binalara periyodik muayene geliyor. Cevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın uzerinde calıştığı İstanbul deprem yasasına ilişkin detaylar dikkat cekiyor. Turkiye Ulusal Risk Kalkanı toplantıları ile Meclis deprem komisyonu raporlarının onemli bir altlık oluşturması beklenen taslakta sıkı yapı denetimi olacak. Taslakta yer alması beklenen duzenlemelerden bazılarının şunlar olması bekleniyor.
AĞIRLIK UYGULAMALARA
* Oncelik yapı denetimlerine verilecek. Yapılan incelemeler neticesinde, İstanbul'daki denetimlerde eksiklikler ve yanlışlıklar goruldu. Bu kapsamda mevzuattaki yapı denetimi tarifinden cok uygulamalar uzerine yoğunlaşacak.
DENETİM SIKILAŞACAK
* Bakanlık denetimlerini sıklaştırılacak. Gerektirdiği hallerde mulk sahiplerinden izinli ya da izinsiz olarak denetim yapılamasına olanak sağlanacak.
İŞ YERİ VE DUKKANLARA DUZENLEME
* Cok sayıda yapının kolonlarının kesik ve duvarlarının da yıkılmış olması, afet riskini buyutuyor. Bu nedenle de binaların altında dukkan ve iş yerlerinin acılmasına da duzenleme getirilecek.
YA YIKILACAK YA GUCLENDİRİLECEK
* Binaların periyodik muayenesine yonelik mevzuat hazırlanacak. Bu kapsamda yapı denetime tabi yapıların 5 yıl icerisinde, yapı denetime tabi olmayan yapıların 2 yıl icerisinde periyodik muayenesi yapılacak. Muayene şartlarını sağlamayan yapılar guclendirilecek veya yıkılacak.
YAPILARIN ZEMİNİ GUCLENDİRİLMEDEN OLMAZ
* Sıvılaşma riskine karşın sağlam zeminlerde yapılacak inşaatlarda mikro bolgeleme calışmalarına ağırlık verilecek. Zemin taşıma gucu zayıf olan bolgelerde zemin iyileştirme calışması yapılmadan inşaatlara izin verilmeyecek.
ULUSAL GUVENLİK DE HESAPTA
* İstanbul'da olası bir deprem karşısında ulusal guvenliğin de riske girmemesi icin ozellikle kolluk kuvvetleri ile silahlı kuvvetlerin kullanımındaki ve kullanımına sunulacak bolgelerdeki yapılaşma icin mevzuatta duzenlemeye gidilecek.
Uğur Duyan