Ritimli Gorsel Eğitim merkezi Başkanı Mustafa Koca'dan bir alıntı.
Genellikle yazılarıma ya da konferanslarıma eğitim sistemimizin bozuk oluşundan herkesin serzenişte bulunduğunu ancak cozumun de bir turlu bulunamadığı şeklinde bir ifadeyle başlarım. Yıllardır herkesin ağzında sakız olmuş bir ifade ‘’ eğitim sistemimiz bozuk.’’
Peki duzeltmek icin neler yapılabilir, ya da neler yapılmalıydı?
Bizim ulkemizde bir problem oluştuğunda iki tur yaklaşım ortaya cıkar. Bunlardan ilki suclama yaklaşımı. İşte koy enstituleri kapatıldı da, siyasi bir oyun oynandı da turu sozler. (Koy enstituleri o kadar şanslı kurumlarmış ki doğruluğu kanıtlandıktan sonra verimliliğinin zirvesinde kapatılmışlar.) İkincisi ise bizim araştırmacılarımız hangi konu olursa olsun (istisnalar haric) ellerini kaşlarının uzerine sakındırak yapıp başka ulkelerde neler olup bittiğini, oralardan ne kopyalayabileceklerini keşfetmeye calışırlar. Hemen her alanda bu boyledir.
Problemlere hep aynı pencereden bakılır, gorulen manzara değerlendirilir, ona gore bir cozum uretilir. Oysa aynı pencereden bakıldığında gorulen şeyler aynıdır. Boyle yaklaşımlarda hedefe ulaşacak cozumlere ulaşılmaz. Tıpkı yıllardır eğitim sistemimizin bozukluğunu gideremediğimiz gibi. Yaramaz cocuklar gibi yaramazlığımızı ortbas etmeye calışırken makyajlar yaparız. Dolaşık bir misineye benzeyen eğitim sistemimizin herhangibir yerinden cekiştirdiğimizde daha da dolaşık bir durum ortaya cıkar. Başka ulkelerden kopyalamaya calıştığımızda ise kopyalama yaptığımız ulkenin koşullarını goz onune almadığımız gibi onjların sıkıntılarının olmadığı, ya da sistemlerinin doğru olduğu varsayımıyla yaklaşırız.
Eğer bir kendimize donsek cozumun alasını uretiriz. Bu defa da başka bir zorluk bekler bizi, yenilikleri kabul etme konusunda oldukca inatcıyız. Yenilik bizim ulkemizde bulunur, başka bir ulkede uygulanıp tescillenir, biz de kendi yeniliğimizi oradan ithal ederiz. Nasıl bir aymazlık, nasıl bir kulturdur bu anlamış değilim.
Gelelim eğitim sistemimizle ilgili problemimize, gercekte gozumuzden kacırdığımız kucucuk bir ayrıntıyı yakalamak neden bu kadar zor olmuş hala anlayabilmiş değilim. Merak etmeyin eğitim sistemi yalnızca ulkemizde bozuk değilmiş, tum ulkelerin problemi sistemi bozuk. Aslında cok cok basit olan bu ayrıntıyı bulan tek kişi olmak beni mutlu etmiyor da değil.
Eğitim sistemimiz nerede bozulmaya başlıyor, kopmanın başladığı noktayı bulmak gercekten de cok zor oldu. Kopma noktasını bulduğumda da neden zor bulduğumun farkına vardım. Benim de başlangıctaki problemim herkes gibi soruna aynı pencereden bakıyor olmakmış, bunu farkettim. Ondaysa problem de cozumu de oldukca basit. Butun sıkıntı oğrenci ile oğretmenin aynı dili konuşamaması. Her ikisi de Turkce konuşuyor bundan kuşkum yok, ancak oğrencinin nesnel belleği oğretmenin soyledikleriyle ortuşmuyor.
Yapılması gereken oğretmenle oğrenciyi ortak bir dilde buluşturmak. Bunun en kolay yolu ise sanal ortamda animasyonlar kullanmak. Animasyonların kullanılması oğretmeni tasfir yapmaktan kurtarırken, doğal ve etkili bir oğrenmeyi de ortaya koyuyor. Ritim ise uyarıcıdan gelen dalgaların hem genliğini, hem de frekansını arttırıyor. Bu da birim zamanda algı duvarına carpan dalga sayısını dolayısıyla da oğrenmedeki verimliliği arttırıyor.
Bellekteki kodlamaların gercekleşmesi icin hucreler icerisinde bulunan iyonları hareket ettirecek kadar enerjiye gereksinim vardır. Bu nedenle uyarı belli bir tonda ve belli bir yoğunlukta verilmelidir.
Yukarıda size ortak dilden bahsettim, yazımı da mumkun olduğunca sade yazmaya calıştım. Eğer kullandığım sozcukler sizin nesnel belleğinizde varsa okuduklarınızı anladınız, yoksa anlamadınız. Mesele bu kadar basit.
Bulunduğumuz ortamda nicin sıkılırız? Neden kaygılanırız? Bazı insanları severiz, bazı insanları nicin sevmeyiz? Bu soruların sayısını arttırmak mumkun. Butun bu soruların cevabında ortak dil problemi yatıyor. Ortak dil konuşma dili de olabilir, beden dili de. Onemli olan bir nesneden diğerine ulaşan enerjinin ulaştığı nokta ile uyumlu olmasıdır.
Ritimli Gorsel Eğitim Sistemi bu sorunları acıklar ve cozumunu de ureten bir sistemdir.
Amacım farkındalık yaratmak!
Unutulacak bilgiye yatırım yapmayın!
Aynı dili konuşamıyorsanız (konuşmanızda ortak noktalar yoksa), bulunduğunuz ortamı hemen terk edin, maraz doğar.
Mustafa Koca
Ritimli Gorsel Eğitim Merkezi Başkanı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- Ritimli Gorsel Eğitim Sistemi Deyip Gecmeyin!