"Şu an itibarıyla bu patlamanın toz sıkışmasından kaynaklı teknik bir boyutunun olduğunu değerlendiriyoruz ancak tabii ki bizim gorevimiz tum yonleriyle, hicbir eksiklik kalmaksızın bunun araştırılmasını temin etmek"- "Buraya gelirken Ekrem Kalkan isimli kardeşimizin hayatını kaybettiğini oğrendik, cok uzulduk"- "Toplamda etkilenen urun 15 bin ton, yani 22 milyon tonluk uretimin yapıldığı Turkiye'de 15 bin tonu, Turkiye'nin gıda arz guvenliğine bir tehdit veya işte artık bir sorun teşkil edecek bir unsur olarak gostermek konuyu bilmemekten kaynaklı, sadece bunu soyleyebilirim" Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kocaeli'de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosundaki patlamaya ilişkin, "Şu an itibarıyla bu patlamanın toz sıkışmasından kaynaklı teknik bir boyutunun olduğunu değerlendiriyoruz ancak tabii ki bizim gorevimiz tum yonleriyle, hicbir eksiklik kalmaksızın bunun araştırılmasını temin etmek." dedi.
Ceşitli temaslarda bulunmak uzere Ordu'ya gelen Bakan Yumaklı, gazetecilere yaptığı acıklamada, pazartesi gunu TMO'nun Derince'deki liman tesislerinde, silolarda cok elim bir kaza meydana geldiğini belirterek, "Bu kaza ile alakalı hemen bizim teknik ekiplerimiz derhal hareket ettiler. Şu an itibarıyla bu patlamanın toz sıkışmasından kaynaklı teknik bir boyutunun olduğunu değerlendiriyoruz ancak tabii ki bizim gorevimiz tum yonleriyle, hicbir eksiklik kalmaksızın bunun araştırılmasını temin etmek. Bu yolla ilgili hem bakanlık ic denetim birimleri hem savcılık hem de diğer birimler bu konuyla ilgili gerekli araştırmalarını yapıyorlar. Her şey bittikten sonra sonuclarını da biz kamuoyuyla paylaşmış olacağız." diye konuştu.
Yumaklı, olayda 2'si ağır 13 kişinin yaralandığını anımsatarak, "Bugun buraya gelirken Ekrem Kalkan isimli kardeşimizin hayatını kaybettiğini oğrendik, cok uzulduk. Kendisine Rabb'imden rahmet, ailesine de sabırlar diliyorum. Aynı şekilde yaralı olan diğer kardeşimizin de en kısa zamanda sağlığına kavuşmasını diliyorum Rabb'imden. Diğer yaralılarla alakalı herhangi bir onların hayati tehlike oluşturacak durumları yok." değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Yumaklı, sozlerini şoyle surdurdu:
"Cok sık spekule edildiği icin bu konuda uzman olmayanların dile getirmesi sebebiyle bir hususu da soyleyeyim, aslında cok soyleme konusunda da biraz tereddut ettim. Burası 90 bin tonluk kapasitesi olan icinde 75 bin ton urunun olduğu bir silo grubu. Toplamda da etkilenen urun 15 bin ton, yani 22 milyon tonluk uretimin yapıldığı Turkiye'de 15 bin tonu, Turkiye'nin gıda arz guvenliğine bir tehdit veya işte artık bir sorun teşkil edecek bir unsur olarak gostermek konuyu bilmemekten kaynaklı, sadece bunu soyleyebilirim."