Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rusya'nın bir temsilcilik ofisi acılması konusunda KKTC ile temasa gectiğini belirterek, "Rusya'nın buradaki vatandaşına hizmet verebilmek icin attığı bu adım KKTC'nin tanınması anlamına gelmese de varlığının kabul edilebilir olduğunu gosteriyor" dedi. Rusya'nın yakın zamanda KKTC'de konsolosluk hizmeti vermeye başlayacağına dair cıkan haberlerin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rusya'nın konuyla ilgili KKTC ile temasa gectiğini acıkladı. Tatar, Rus yetkililerin kendisiyle ve Dışişleri Bakanlığı ile temasa gecerek ofis acma talebinde bulunduğunu belirterek, temsilciliğin pek yakında hizmete gireceğini vurguladı.
"Biz ulkemize daha fazla Rus'un gelmesini, yatırım yapmasını, turizmin canlanmasını istiyoruz"
KKTC'de 50 bine yakın Rus yaşadığını ifade eden Tatar, "Rusya'nın buradaki vatandaşına hizmet verebilmek icin attığı bu adım KKTC'nin tanınması anlamına gelmese de varlığının kabul edilebilir olduğunu gosteriyor. Acılacak temsilcilik ofisiyle KKTC'de yaşayan Ruslar, konsolosluk işlemlerini rahatlıkla yapabilecek. Burada ABD'nin de, İngiltere'nin de ofisleri var. Boyle bir yapılanmanın olumlu olacağını duşunuyoruz. Hayırlı olsun diyorum. Biz ulkemize daha fazla Rus'un gelmesini, yatırım yapmasını, turizmin canlanmasını istiyoruz. KKTC devleti, hukuka uygun yasal tum taleplere olumlu bakmaktadır" dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, ofisin nerede acılacağına dair ise henuz net bir bilgi olmadığını soyledi.
GKRY Buyukelciliğindeki Rus yetkili duyurmuştu
Rusya'nın Guney Kıbrıs Rum Yonetimi'nde (GKRY) bulunan buyukelciliğinde gorev yapan bir yetkili, Rus resmi haber ajansı TASS'a yaptığı acıklamada Rusya'nın yakın zamanda KKTC'de konsolosluk hizmeti vermeye başlayacağını belirtmişti. Rus yetkili, "Cok yakın bir zamanda Lefkoşa şehrinin kuzeyinde konsolosluk hizmetleri vermeye başlayacağız. Calışmalar duzenli şekilde yapılacak" ifadelerini kullanmış, KKTC'de yaşayan Rus vatandaşlarına karşı yukumluluklerin yerine getirilmesi amacıyla boyle bir calışma yuruttuklerini aktarmıştı.