Isparta'da emekli hemşire Zeynep Naile Dilmac'in (50) yuksek kazanc umidiyle tıkladığı internet reklamı hayatını kararttı. Telefonla kendisini arayan dolandırıcılara inanıp 12 bin 500 dolar tutarında kredi ceken Zeynep Naile Dilmac, "Paramın geri geleceğini duşunmuyorum. Lutfen bu dolandırıcılara inanmayın, kanmayın. İnternette gorduğunuz her şeye kapılmayın" dedi. Isparta'da, yaklaşık 31 yıl hemşire olarak calıştıktan sonra bu yıl başında emekli olan 2 cocuk annesi Zeynep Naile Dilmac, gecen yıl evinde oturduğu sırada internette gezinirken, kucuk yatırımlarla buyuk paralar kazanmayı vadeden reklama tıkladı. Dilmac, yaşadıklarını anlatarak, "Kurumsal bir firmanın reklamı gibi gorunuyordu. Nedir diye merak ettim tıkladım ve o gun 250 dolar gibi bir meblağ ile yatırım yaptım. 3 gun sonra telefonuma indirdiğim uygulamadan 40 dolar kazandığımı gordum. 3 gunde iyi kazanctı. Paramı cektim ve bir daha ilgilenmedim" dedi.
Dilmac, acıklamasında, "Emekli ikramiyemi aldıktan sonra eşimin arabasını değiştirmek ve jest yapmak istemiştim ama para yetmeyince yapamamıştım. Gecen yıl 250 dolardan 3 gunde 40 dolar kazanınca bu reklamlar ilgimi cekmeye başlamıştı. İncelemek icin girdiğimde onume bir form cıktı ve onu doldurdum. Her şey boyle başladı. Ben bu sayfayı ziyaret ettikten sonra telefonla arandım. Arayan numara yurt dışındandı. Bana oncelikle daha once boyle bir yatırım işine girip girmediğimi sordular. Gecen yıl girdiğimi ve bir yatırım şirketiyle calıştığımı soyleyince bir hareketlenme oldu onlarda. Bana daha buyuk meblağlarla yatırım yapmam halinde daha cok kazanacağımdan soz etmeye başladılar. 25 bin dolar gibi rakamlardan soz ettiler. Ben o kadar param olmadığını soyledim" diye konuştu.
Telefondaki kişilerin konuşmasına izin vermediğini soyleyen Zeynep Naile Dilmac, bankalardan 12 bin 500 dolar kredi cektiğini belirterek, "Bu parayı da sanal para uygulamasına yatırım olarak aktardılar. Cep telefonumdaki uygulamadan paramın son durumunu gorebiliyordum. Kurban Bayramı oncesi baktığımda hesabımda 45 bin dolar gorunuyordu. Yatırım danışmanım olduğu soylenen bir kadınla muhatap oluyordum" dedi.
"Hesabımdaki 45 bin doların yerinde de yeller esiyordu"
Bayram oncesi ihtiyaclarını gidermek, ailesine surprizler yapmak icin hesabında biriktiğini soylediği 45 bin doların 15 bin dolarını cekmek isteyen Zeynep Naile Dilmac, sozlerine şoyle devam etti:
"Parayı cekmek icin işlem yaptığımda sistem reddetti. Bunun uzerine o kadını aradım ve nedenini sordum. Bana, 'Promosyon kodunu girmeniz lazım' dedi. Ben 'Oyle bir kod yok' dediysem de itiraz ettiler ve mutlaka ilk başta verildiği, unutmuş olabileceğimi iddia ederek boyle durumlarda kod satın almam gerektiği; bunun icin 4 bin 500 dolar odeme yapmak zorunda olduğum soylendi. Baştan beri dolandırıldığımdan şuphe ediyordum ama artık iyice emin olmuştum. Zaten bu girişimimden sonra hesabımdaki 45 bin doların yerinde de yeller esiyordu."
"Tehdit ettiler"
Zengin olduğunu duşunurken 4-5 bankaya birden borclandığını, emekli maaşının cektiği kredilerin taksitlerini odemeye yetmediğini anlatan Dilmac, savcılığa şikayette bulunduğunu soyledi. Şikayetci olduğunu kendisini dolandıranlarla da paylaştığını anlatan Dilmac, "Benimle iletişim sağladıkları sosyal medya uzerinden vukuatlı nufus kayıt orneğimi attılar. Telefonumun tum uygulamalarına erişim sağladıklarını, telefonda bulunan resimlerimi internette yayımlayacaklarını belirterek, tehdit ettiler. Benim sakıncalı bir fotoğrafım olmadığı icin bu blofu yemedim ve "Elinizden geleni yapın korkmuyorum" dedim" diye konuştu.
"İkinci kez dolandırılmak uzereydim"

Parasını kaptırmaktan ziyade aldatılmayı hazmedemediğini belirten Dilmac, "Bu olaydan sonra benim gibi olanlar var mı diye araştırırken cok sayıda mağdur olduğunu fark ettim. Grup kurduk oradan sohbet ediyor ve bilgi paylaşıyorduk. Sonra biri bana kendi parasını kurtardığını soyledi ve yine yurt dışı numarası verdi. Bunlar guya sizin giden paranızın yuzde 10'unu kendileri alarak paranızı kurtarıyormuş. Tabi aynı şebeke mi bilmiyorum ama guya 45 bin dolarımı kurtarabilmem icin bunlara 4 bin 500 dolar odemem gerekiyordu. Artık bunun da bir oyun olduğunu anlamamak gercekten aptallık olurdu ve inanmadım. Paramın geri geleceğini duşunmuyorum. Oyle bir umudum da yok. Lakin başkaları dolandırılmasın, kandırılmasın istiyorum. Lutfen bu dolandırıcılara inanmayın, kanmayın. İnternette gorduğunuz her şeye kapılmayın. 'Ben dolandırılmam' demeyin, insanı oyle ikna ediyorlar ki şaşarsınız" diye konuştu