"Surdurulebilir yuksek buyume icin mutlaka yatırım, istihdam, uretim ve ihracat dongusunun onceliklendirilmesi lazım. Bu konuda son derece kararlıyız. Vergi, kredi ve teşvik politikasını butun bu hususları ona gore şekillendireceğiz"- "Orta Vadeli Program, hem ozel sektor hem kamu sektoru icin onemli bir rehber ve yol haritası fonksiyonunu yerine getirecek"- "Enflasyonu tekrar tek hanelere duşurmek icin butun politika araclarını kullanacağız" Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Surdurulebilir yuksek buyume icin mutlaka yatırım, istihdam, uretim ve ihracat dongusunun onceliklendirilmesi lazım. Bu konuda son derece kararlıyız. Vergi, kredi ve teşvik politikasını butun bu hususları ona gore şekillendireceğiz." dedi.
Bakan Şimşek, Batman Organize Sanayi Bolgesi'nde (OSB) faaliyet gosteren All Alcı AR-GE Merkezi'nin acılışı amacıyla duzenlenen torende, onemli bir teknoloji ussunun, bir AR-GE merkezinin acılışı vesilesiyle bir arada bulunmaktan buyuk bir mutluluk duyduğunu soyledi.
Batman'da 1991'de OSB'nin kurulduğunu kaydeden Şimşek, "2002 yılına kadar yani AK Parti hukumetlerine kadar bir fabrika burada kurulu ve faal. O da bir un fabrikası. Bugun, 500 yatırımcımız sırada yer bekliyor. 128 faal fabrikamız var. 12 binin uzerinde her gun ureten. Bu uretim ussu sayesinde evine aş goturen kardeşimiz var. 12 bin onemli bir rakam. OSB'yi biz buyuttuk. 1000 donumle başlayan OSB sureci bugun 3 bin 800 bin donume yakın bir alanda 128 faal fabrika." ifadelerini kullandı.
En onemli onceliklerinin Batmanlı hemşerilerine iş, aş ise OSB'yi tekrar kat kat buyutmeleri gerektiğini aktaran Şimşek, 2002 sonrasında neredeyse dorde katladıysa tekrar dorde katlamaları gerektiğini belirtti.
Bakan Şimşek, şoyle konuştu:
"Evet size cok abartılı gelebilir. 12 milyon metrekare ama ben inanıyorum ki Batman bu potansiyele sahip, cunku artık sadece ulkeler yarışmıyor. Ulkeler icerisinde iIller de yarışıyor, rekabet icinde. Batman'ın hedefi tabii ki Guneydoğu'da Gaziantep'le birlikte liderlik rolu. Ben inanıyorum ki bunu başarabilir. Zaten bugune kadarki performans da bunu gosteriyor. Duşuk, orta-duşuk teknolojiden bahsetmiyoruz. Aslında urun niteliği on planda olan, bunu geliştirmeye yonelik bir AR-GE merkezinin acılışında beraberiz. O da butun bu sıcramayı yapmak icin butun koşullar, genc bir nufus ve universitemiz var."
Eğitime, hava yolu, kara yolu ve demir yolu anlamında butun altyapıya ciddi yatırımlar yaptıklarını anlatan Şimşek, gelecek donemde bu yatırımların devam edeceğini bildirdi.
Eğitilmiş insan noktasında dışarıdan buraya nitelikli insan, yoneticiler ve AR-GE elemanları cekmeleri gerektiğini dile getiren Şimşek, "Az once AR-GE merkezinde Almanya'dan buraya gelmiş ve şu anda burada calışan bir kardeşimizle tanıştık. Dolayısıyla altyapıda bir dar boğazımız yok. Yani uretimin ve ihracatın onunde bir dar boğaz yok." ifadelerini kullandı.
- "Tek amacımız var, ulkemize katma değer yaratmak, istihdam oluşturmak, ihracat yapmak"
AR-GE merkezlerine, burada 100 lira yatırım yapana 6. bolge olması hasebiyle 118 liralık destek verdiklerini anlatan Şimşek, butun 6. bolgedeki illere 12 yıla varan teşvikler verdiklerini dile getirdi.
Vizyon sahibi girişimciler, girişimcilik ve ekip ruhunun olması gerektiğini ifade eden Şimşek, şoyle devam etti:
"Şimdi bugun cok şukur valimizle, milletvekillerimizle, STK'larımızla, iş adamlarımızla bu ekip var. Tek amacımız var, ulkemize katma değer yaratmak, istihdam oluşturmak, ihracat yapmak. Yani ulkemizin ve Batman'ımızın refahını arttırmak. Başka hicbir gundemimiz yok, başka hicbir amacımız yok. Dolayısıyla bu ekip ruhunu da biz pekiştirdiğimiz olcude biz bu potansiyeli gercekleştirebiliriz. İleride bugun tohumlarını attığımız bu cabalar sayesinde belki sadece Turkiye'nin guneydoğusu, doğusu değil, daha geniş bir coğrafyada bircok ilin yoneticisi, girişimcisi icin Batman ilham kaynağı olacak. Cunku Batman bu potansiyelini harekete gecirdiği olcude lider olacak, arayı kapatacak."
Yeni donemde en buyuk onceliklerinin makro finansal istikrarın pekiştirilmesi olduğunu belirten Şimşek, bunun icin para politikasında bir rasyonelleşmeye doğru gittiklerini anlattı.
Turkiye'nin butce dengelerini kriterler olcusunde şekillendirdiklerini, bir taraftan mali disiplini tekrar tesis ettiklerini, bir taraftan para politikasında enflasyonu tek haneye duşurecek bir caba icerisine girdiklerine işaret eden Şimşek, bunları destekleyecek bir de yapısal reformun gundemlerinde bulunduğunu, eylul ayının başında Orta Vadeli Programı (OVP) acıklayacaklarını, OVP'de yapısal reformlar noktasında da yol haritalarını paylaşacaklarını bildirdi.
Bakan Şimşek, şunları kaydetti:
"OVP, hem ozel sektor hem kamu sektoru icin onemli bir rehber ve yol haritası fonksiyonunu yerine getirecek. Enflasyon politikasını Merkez Bankası paylaştı. 2024 ve sonrasında gerek para politikası gerek maliye ve gerekse gelirler politikasını biz bu cercevede şekillendireceğiz. Dolayısıyla enflasyonu tekrar tek hanelere duşurmek icin butun politika araclarını kullanacağız. Fiyat istikrarı sağlandığında ulkemizin cok daha hızlı buyuyeceğini gecmişte gosterdik. 1923 ile 2002 arası ortalama buyumeye oranla son 20 yıldaki ortalama buyume oranını karşılaştırdığınız zaman 1 puan daha yukardayız. Cunku uzun bir sure enflasyonu tek hanede tutabildik. O buyume potansiyelimizi, buyume performansımızı artırdı. 1 puan diye geciştirip durmayın. 100 yıllık bir perspektifle baktığınız zaman Turkiye ekonomisi olceğinde 1 puan, 1 trilyon dolara denk geliyor. Dolayısıyla ekonomimizi eğer biz fiyat istikrarı sağlayabilirsek ki bu konuda kararlıyız ve buyumemizi yukarı cekebiliriz. Bu Turkiye'nin gelişmiş ulkelerle arayı daha hızlı kapatmasını sağlayacak."
- "İhracatcının finansmana erişim sorununu onemli olcude cozeceğiz"
En buyuk onceliklerinin ihracat olduğunu belirten Şimşek, şoyle dedi:
"İhracatı oncelediğimizi nereden anlayacaksınız? İhracat reeskont kredilerini biz şimdi gunluk 5 katına cıkarma kararı aldık, yaklaşık olarak. Yani gunluk 350 milyon liralık o civarda bir kaynak tahsis edilmişti. Şimdi biz onu gunluk 1,5 milyar liraya cıkartma kararı aldık. Dolayısıyla ihracatcının finansmana erişim sorununu onemli olcude cozeceğiz. Korfez'e yaptığımız ziyaretlerde ozellikle ihracatın finansmanını on planda tuttuk. Ve inanıyorum ki Korfez merkezli finans kuruluşlarından da ihracatın finansmanına yonelik cok onemli imkanlar Turkiye'ye tahsis edilecek. Dolayısıyla ihracatcımızın finansmana erişim sorunu buyuk olcude cozmuş olacağız."
İhracat icin uretim yapmak, uretim icin de yatırım gerektiğini vurgulayan Şimşek, esas onceliklerinin yatırım olduğunu dile getirdi.
Uretken kapasiteye imkanları kanalize edeceklerini kaydeden Şimşek, konuşmasına şoyle devam etti:
"Teşvik, kredi imkanlarını biz yatırımlara yonlendireceğiz. Yatırım, uretim, tabii ki uretim icin istihdam lazım ve ihracat. Bu dongu Turkiye'yi mureffeh yapacaktır. Dolayısıyla onumuzdeki donemde ic talebi yeniden dengelememiz gerekiyor. Sadece krediyle sadece ic taleple buyuyen bir ekonomi, surdurulebilir yuksek buyumeyi yakalayamaz. Surdurulebilir yuksek buyume icin mutlaka yatırım, istihdam, uretim ve ihracat dongusunun onceliklendirilmesi lazım. Bu konuda son derece kararlıyız. Vergi, kredi ve teşvik politikasını butun bu hususları ona gore şekillendireceğiz."
Batman'ın kendi bolgesinde Turkiye'nin onemli bir buyume motoru olacağına inandığını, burada bir ekip ruhuyla bu potansiyelin gercekleştirilmesi icin ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade eden Şimşek, "Ben ve ekibim Ankara'da tabii ki butun Turkiye'nin hizmetindeyiz. Batman'ın da Doğu'nun da Guneydoğu'nun da diğer butun bolgelerin sorununun cozumunde her zaman sizlerin hizmetindeyiz." diye konuştu.
Hizmet siyaseti yaptıklarını, muhalefetin sadece yapıcı olmayan eleştirel bir yaklaşımla surekli bir şekilde olumsuzlukları on plana cıkarttığına dikkati ceken Şimşek, onemli olanın ortaya cozum koyabilmek olduğunu aktardı.
"Ortaya cozum koyabildiğiniz olcude biz başarılı oluruz. Batman'da teknoloji, kuresel katma değer ureteceğiz. Katma değer zincirinde ulkemizin yukarılara cıkmasında Batman katkıda bulunacak. Bu cok onemli, bugun bu alanda bir AR-GE merkezi var. Ben inanıyorum ki diğer girişimcilerimize ornek olacak." ifadelerini kullanan Şimşek, merkezin hayırlı olmasını diledi.
Torende, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya, Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu da konuşma yaptı.
Daha sonra Bakan Şimşek ve beraberindekiler, acılışını yaptıkları merkezi gezdi.
Programa, AK Parti Adıyaman Milletvekili İshak Şan, 14. İnsansız Ucak Sistemleri (İUS) Us Komutanı Tuğgeneral İhsan Kaplan, Batman OSB Başkan Vekili Vecdin Nasıroğlu, kamu kurum ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.