Belediye Teftiş Kurulu Mudurlerine 657 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat gereği denetim tazminatı odenmesine imkan bulunmamaktadır.
Bilindiği uzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "zam ve tazminatlar" başlıklı 152'nci maddesinin (II) numaralı fıkrasının (F) bendine gore gorevin onem, sorumluluk ve niteliği, gorev yerinin ozelliği, hizmet suresi, kadro unvan ve derecesi ve eğitim seviyesi gibi hususlar goz onune alınarak bu Kanunda belirtilen en yuksek Devlet Memuru aylığının (ek gosterge dahil) brut tutarının, Ozel Hizmet Tazminatı bolumunun; (e), (f) ve (g) sırasında sayılanlardan Kamu İktisadi Teşebbuslerindeki gorevliler icin % 10 una, diğerleri icin %30 una, (ğ), (h), (i) ve (j) sırasında sayılanlar icin % 20 sine kadar, bu nispetleri aşmamak uzere Cumhurbaşkanınca belirlenecek esas, olcu ve nispetler dahilinde denetim tazminatı odenir.
Devlet Memurlarına Odenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar eki cetvelde yer alan E. Denetim Tazminatı bolumunde tazminat oranı II Sayılı Cetvelin (B) Denetim Hizmetleri Bolumunun; a) 1, 2 ve 3 uncu sıralarında sayılanlardan; KİT personeli %10, diğerleri %30, b) 4, 5, 6 ve 7 nci sıralarında sayılanlar %20 olarak tespit edilmiştir.
Gerek 657 sayılı Kanun gerekse de zam ve tazminatlara ilişkin karar birlikte değerlendirildiğinde; denetim tazminatı ozel hizmet tazminatı bolumunun (e), (f), (g), (ğ), (h), (i) ve (j) sıralarında sayılı ve sınırlı olarak sayılan genel cercevede denetim elemanları olarak adlandırılan ve fiilen bu gorevleri yuruten orneğin başmufettiş, mufettiş, mufettiş yardımcısı, başdenetci, denetci, denetci yardımcıları, ic denetciler, uzmanlar vb. sayılanlara odenmektedir.
Belediyelerde Teftiş Kurulu Muduru olarak gorev yapanlar, yukarıda yer verilen mevzuatta sayılanlar arasında yer verilmediğinden oturu, soz konusu denetim tazminatından yararlanmaları veya yararlandırılmaları soz konusu olamayacaktır. Bununla beraber, sadece soz konusu sıralarda olmaması değil, Karar'ın 11'nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (c) bendinde yer alan "Kurul Başkanı kadrosunda bulunanlara denetim tazminatı" odenmez duzenlenmesinden hareketle, Teftiş Kurulu Muduru de bir nevi doğrudan kurul başkanı sayılmazsa bile en nihayetinde teftiş kurulunun bir amiri konumunda olması nedeniyle denetim tazminatından yararlanamayacaktır.
Konu hakkında, Yerel Yonetimler Genel Mudurluğu'nun aşağıda yer verilen 23 Mart 2023 tarihli 6017163 sayılı goruş yazısında da denetim tazminatı odenecek kadrolar arasında teftiş kurulu muduru kadrosuna yer verilmediği belirtilerek denetim tazminatı odenmesinin mumkun bulunmadığı değerlendirilmiştir.