2023-2024 eğitim oğretim yılı oncesinde okul ve kırtasiye urunlerine yonelik denetimlere odaklanıldı Ticaret Bakanlığı, temmuz ayı itibarıyla 940 parti urunun denetlendiğini ve urunleri guvensiz bulunan ureticiler ile ithalatcılara toplam 4,1 milyon lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan acıklamada, urun denetimlerine ilişkin bilgi verildi.
Acıklamada, tuketicileri guvensiz urun risklerinden korumak amacıyla Ticaret Bakanlığı sorumluluğunda bulunan kırtasiye, oyuncak ve cocuk bakım urunleri başta olmak uzere, tekstil, ayakkabı, mobilya, deterjan gibi urunlere yonelik piyasa gozetimi ve denetimi faaliyetleri yurutulduğu, denetimlerde urunlerin Avrupa Birliği (AB) mevzuatıyla uyumlu hale getirildikten sonra hazırlanan teknik mevzuattaki olcutlere gore yetkilendirilmiş laboratuvarlarda incelendiği ifade edildi.
Boylece tuketicilere AB seviyesinde koruma sağlandığına işaret edilen acıklamada, guvensiz urunlerin oluşturabileceği risklerin onlenerek tuketicilerin sağlık ve guvenliğinin korunmasının Bakanlığın birinci onceliğini oluşturduğu ve "guvensiz urune sıfır tolerans" ilkesiyle hareket edildiği vurgulandı.
Acıklamada, urun kontrollerinin, risk analizleri cercevesinde hazırlanan aylık denetim planları, tuketici şikayetleri ve diğer bildirimler doğrultusunda gercekleştirildiği belirtilerek, "Denetimlerde urunlerin icermesi muhtemel zararlı kimyasalların tespitine yonelik analizler yapılmakta, fiziksel olarak kaza ve yaralanmalara sebebiyet verebilecek kucuk parca, sivri uc gibi kısımlar test edilmekte ve kullanım talimatı, etiket bilgileri, uyarı ve işaretlemeler kontrol edilmektedir." ifadelerine yer verildi.
Denetimler sonucu mevzuata uygun olmayan urunler icin piyasaya arzın yasaklanması, toplatma, bertaraf ve ayrıca idari para cezası yaptırımları uygulandığı belirtilen acıklamada, şu bilgiler verildi:
"Bu urunlere ilişkin bilgiler, Ticaret Bakanlığı Guvensiz Urun Bilgi Sistemi aracılığıyla 'www.guvensizurun.ticaret.gov.tr' adresli internet sitesinden tuketicilerimizle de paylaşılmaktadır. Bu cercevede, Temmuz 2023 itibarıyla toplam 940 parti urun denetlenmiştir. Urunleri guvensiz bulunan uretici ve ithalatcılara toplam 4,1 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır."
- Okul ve kırtasiye urunleri mercek altında
Acıklamada, 2023-2024 eğitim oğretim yılı oncesinde okul ve kırtasiye urunlerine yonelik denetimler de gercekleştirileceğine işaret edilerek, "Cocuklarımızın sağlık ve guvenliğini riske atabilecek urunlere gerekli idari yaptırımlar uygulanacaktır." ifadesi kullanıldı. Tuketicilere cağrıda bulunulan acıklamada, şunlar kaydedildi:
"Tuketicilerimizin guvensiz olduğundan şuphelendikleri urunlerle ilgili Alo 175 Tuketici Danışma Hattı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ve Bakanlığımızın internet sayfası uzerinden ihbar ve şikayet mekanizmalarını kullanarak Bakanlığımıza bildirimde bulunmaları, piyasadaki guvensiz urunlerin tespitine onemli katkı sağlayacaktır."