
Diyarbakır'da 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 137 kişinin hayatını kaybettiği Hisami ve Dundar apartmanlarına ilişkin kapsamlı bilirkişi raporu hazırlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının kentte depremde yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin başlattığı soruşturma, "Deprem Soruşturma Burosu"nda gorevli bir cumhuriyet başsavcı vekili ve uc savcı tarafından surduruluyor.
Fırat Universitesi (FU) Muhendislik Fakultesi İnşaat Bolumunce oluşturulan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun yanı sıra savcılığın kapsamlı bir rapor icin talebi uzerine İzmir Dokuz Eylul Universitesi Rektorluğunce gorevlendirilerek kente gelen 6 kişilik bilirkişi heyeti, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde cokmesi sonucu 99 kişinin hayatını kaybettiği Hisami Apartmanı ve 38 kişinin yaşamını yitirdiği Dundar Apartmanı'nda incelemelerini tamamladı.
Deprem sonrası alanda yapılan calışmalar, yapıdan alınan numunelerin laboratuvar sonucları, soz konusu yapının arşiv kayıtları ile projelerin incelenmesi sonucu hazırlanan kapsamlı rapor, soruşturma dosyalarına eklendi.
- Denetimsiz şekilde kolonlara mantolama yapıldığı belirlendi
Hisami Apartmanı ile ilgili hazırlanan raporda, binanın 1990'lı yıllarda ruhsatsız ve kacak olarak yapıldığı, 2007'de imar planına alındığı bildirildi.
Yapının belediye arşiv dosyasının bulunmadığı belirtilen raporda, dolayısıyla yapı ruhsatı, ruhsat ekleri, mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin olmadığı kaydedildi.
Binanın 1975 deprem yonetmeliğinde tanımlanan en duşuk beton sınıfı dikkate alındığında dahi beton karot numunelerinin soz konusu sınıfı sağlamadığı, betonarme imalatlarının TS500 ile 1975 deprem yonetmeliğindeki konstruktif koşullara uygun olarak yapılmadığı aktarılan raporda, binanın yapı kullanım izin belgesinin bulunmadığına dikkati cekildi.
Raporun sonuc kısmında şunlar yer aldı:
"Hisami Apartmanı'nın ruhsatsız ve projesiz inşa edilmesi, malzeme ozelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işcilik hataları, binanın denetimsiz olarak yapılmış olması ve kontrolsuz şekilde kolonlarda mantolama yapılarak taşıyıcı sisteme mudahale yapılması nedeniyle yıkılmış olduğu goruşune varılmıştır. Binanın projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz yapılması nedeniyle inşaata izin veren arsa sahibi ve inşaatı yapan bina muteahhidi ile bina muteahhidinin işi bıraktıktan sonra işi tamamlayanların, binanın bazı kolanlarına projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz bir şekilde mantolama yapılarak taşıyıcı sisteme mudahale edenlerin, binanın projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz olarak yapılmasına musaade ederek gerekli yasal işlemleri yapmayan ilgili belediye ve varsa diğer kurum yetkililerinin sorumlu olduğu goruş ve kanaatlerine ulaşılmıştır."
- Dundar Apartmanı 2 kez yangından etkilenmiş
Dundar Apartmanı ile ilgili hazırlanan raporda da binanın 1992-1999 yılları arasında kacak olarak yapıldığı 2010'da imar planına alındığı belirtildi.
Yapının belediye arşiv dosyasının bulunmadığına yer verilen raporda, dolayısıyla yapı ruhsatı, ruhsat ekleri, mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin olmadığı aktarıldı.
Binanın 1975 deprem yonetmeliğinde tanımlanan en duşuk beton sınıfı dikkate alındığında dahi beton karot numunelerinin soz konusu sınıfı sağlamadığı, betonarme imalatlarının TS500 ile 1975 deprem yonetmeliğindeki konstruktif koşullara uygun olarak yapılmadığı, zemin katında kolon kesmeye yonelik bulguya rastlanılmadığı ifade edilen raporda, binanın yapı kullanım izin belgesinin bulunmadığı kaydedildi.
Raporda, binada 2013 ve 2014'te 2 kez yangın cıktığı, binanın yangından etkilenip etkilenmediği araştırılmadan kullanılmaya devam edildiğinin belirlendiği vurgulandı.
Raporun sonuc kısmında, "Dundar Apartmanı'nın ruhsatsız, projesiz ve kacak olarak inşa edilmesi, malzeme ozelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işcilik hataları, binanın denetimsiz olarak yapılmış olması nedeniyle yıkılmış olduğu goruşune varılmıştır. Binanın projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz yapılması nedeniyle inşaata izin veren arsa sahibi ve inşaatı yapan bina muteahhidinin, binanın projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz olarak yapılmasına, kullanılmasına musaade eden ve gerekli yasal işlemleri yapmayan ilgili belediye ve varsa diğer kurum yetkililerinin sorumlu olduğu goruş ve kanaatlerine ulaşılmıştır." değerlendirmesinde bulunuldu.