Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Donem Kamu Toplu Sozleşmesi goruşmelerinde, hukumetin ilk zam teklifini bugun sunması bekleniyor. Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalcın, "Kamu işvereninin; Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini yuzde 8,8'den yuzde 33'e guncellediği bir zeminde, bunu dikkate alarak masaya teklifi getirmesi gerekiyor" dedi. Kamu toplu sozleşme goruşmeleri surecinde bugun Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığı'nda ikinci toplantı yapılıyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalcın, toplantı oncesinde acıklama yaptı. Ali Yalcın, şunları soyledi:
"7. Donem Toplu Sozleşme surecinde, bugun onemli bir gun. Bugun teklifin gelmesi bekleniyor. Dolayısıyla bugun kamu gorevlilerinin beklentilerinin karşılanması noktasında ilk teklifi bekliyoruz. Surec, 21 gunu geride bıraktı. Goruşme devam ediyor. İlk teklifi bekliyoruz. Tekliflerimizi sunarken; ilk yıl, 2024 icin ucer aylık şekilde sunduk. Bunun ne kadar onemli olduğunu, bunun ne kadar karşılık bulduğunu; 50 bin kişilik kamu gorevlisi ile yaptığımız araştırmada gorduk. Kira konusunun ne kadar kıymetli olduğunun altını onceden cizmiştik, kira yardımı yapılmasını konusunu. Secim oncesi bakanların yaptığı acıklamalar gundemdeydi. Hukumetin bu konuda sahayı okuması da son derece onemliydi. Kira yardımı konusunda, teklifimizi buna gore sunmuştuk. Yaptığımız 50 bin kişilik ankette, yuzde 42'sinin kirada oturduğunu ve zorlandığını goruyoruz. Yuzde 8,4'u 'ben lojmanda oturuyorum' demiş. Yuzde 94'u kira yardımının son derece onemli olduğunu ifade ediyor. Yine bayram ikramiyesi konusu onemli. Bu anlamda katılanlar yine aynı şeklide cok guclu bir destek veriyor, bu talebe.
Bu, kamu gorevlilerinin beklentilerini yansıtan teklifler sunduğumuzu gosteriyor. Masada da şimdiye kadar gerekceleri ile ortaya koyduğumuz surec, bu konuda anlaşıldığımızı duşunmemizi, bize salık veriyor. Bu acıdan kamu işvereninin teklifle gelmesi, 2024 yılı icinde Merkez Bankası enflasyon hedefinin 8,8'den 33'e guncellediği bir zeminde bunu dikkate alarak masaya teklifi getirmesi gerektiğini gosteriyor. Saat 15.00'te tekrar bir araya geleceğiz. Cıkışta bir değerlendirme daha yaparız. Surecin devam ettiğini ifade ediyorum. Umuyor ve umit ediyorum ki bu sozleşmede; ucret adaletinin sağlanması, ucret skalasındaki bozukluğun giderilmesi, vergide adaletin sağlanması ve kamudaki calışma barışını bozan huzursuzlukların ortadan kaldırılması noktasında tekliflerimiz karşılık bulur. Bunun uzerinden calışılabilir, rahat edilebilir, ulke icin huzurlu bir zemini buradan temin etmiş oluruz. Bu konuda emeğimiz, gayretimiz devam ediyor. Niyet hayır, akıbet hayır; diyor teşekkur ediyoruz."