Ticaret Bakanlığı, 2020-2023 doneminde uzaktan eğitim modeliyle kamu harcamalarından 1 milyar lira tasarruf sağladı. Bakanlıktan yapılan acıklamada, Kovid-19 salgını sureciyle birlikte eğitimde hız kazanan dijital donuşum calışmalarına cabuk uyum sağlandığı belirtildi.
Dijital eğitimde kazanılan tecrubenin kurum ici e-eğitim icerikleri hazırlama noktasında değerlendirildiğine işaret edilen acıklamada, personele kısa, anlaşılır bilgiler yanında, nano oğrenme modulleri iceren malzemeler sunma kapasitesinin de artırıldığı bildirildi.
Acıklamada, eğitim iceriklerine ilişkin de bilgi verilerek, "Muhteva ozgunluğu bakımından adaylık eğitimleri, oryantasyon eğitimleri, akaryakıt kacakcılığı ile mucadele gibi personeli geliştirici eğitim faaliyetleri yanında, gumruk mevzuatı, tuketicinin korunması, haksız fiyat artışı, sınır ticareti, tek pencere gibi farklı programlarda vatandaşın işinin hızlı ilerlemesini sağlayacak mevzuat ve uygulama eğitimleri de verilmektedir." ifadeleri kullanıldı.
Eğitim Yonetim Sistemi uzerinden, merkez ve taşra idarelerinde gorevli calışanların eğitim taleplerinin de alındığı bilgisi verilen acıklamada, şunlar kaydedildi:
"2020 yılından itibaren eğitim faaliyetlerinde yaklaşık 738 bin katılımcıya eğitim vererek tekil duzeyde Bakanlık personelinin ortalama yuzde 85'ine ulaşma başarısı gosterildi. 2023 yılının ilk 6 ayında ise 69 bin katılımcılı eğitim faaliyetleri gercekleştirilmiştir. 2020-2023 doneminde yıllık gercekleştirilen ortalama eğitim saati ise kişi başı 7 saati bulmuştur. Boylelikle, dışarıdan hizmet satın almadan geliştirilen canlı sanal sınıf, video SCORM ve animasyonlu mikro oğrenme gibi yontemlerle oluşturulan eğitim muhtevaları ve uzaktan eğitim calışmaları sayesinde, 738 bin katılımcılı eğitim faaliyeti gercekleştirilerek, Bakanlık olarak kamu butcesinde 1 milyar liranın uzerinde tasarruf sağlanmıştır."
Bakanlığın, gunun getirdiği teknolojik gelişmeleri takip eden, kamu kaynaklarını etkin kullanan eğitim faaliyetlerini planlama ve uygulama calışmalarının devam ettiğine işaret edilen acıklamada, "Kazanılan e-eğitim tecrubesiyle birlikte, e-eğitimin sağlamış olduğu zaman ve mekandan bağımsız erişim, tekrar avantajlarının yanında, yuz yuze eğitimin de vermiş olduğu sosyal oğrenme ve pratik uygulama avantajlarının birleştirilmesi hedeflenmektedir." ifadelerine yer verildi.