Akıllı cep telefonu pazarında Android işletim sistemli modelleriyle birlikte gittikce biraz daha populer bir hal almayı başaran Sony firmasının amiral gemisi olarak karşımıza cıkan Xperia P ’nin eksilerini ve artılarını bu makalemizle birlikte ele aldık. Kuresel pazarın en şık gorunumlu ve en guclu akıllı cep telefonlarından birisi olarak karşımıza cıkıyor.
Teknik Ozellikleri
• 4.0 inc genişliğinde ve 540 x 960 piksel cozunurluğunde olan LED aydınlatmalı LCD kapasitif dokunmatik ekran,
• Google Android 2.3 Gingerbread işletim sistemi ( Android 4.0 guncellemesi alacak ),
• 1 GHz frekans hızında calışan cift cekirdekli STE U8500 işlemcisi,
• STE tarafından geliştirilen DB8500 GPU ’su,
• 1 Gigabayt kapasitesindeki RAM bellek,
• 16 Gigabayt kapasitesindeki dahili bellek (13 GB ’ı kullanılabilir alan ),
• 8.0 Megapiksel cozunurluğundeki otofokus ve LED flaş destekli kamera,
• Wi-Fi 802.11 b/g/n, NFC, A-GPS ve 3G bağlantı desteği,
İşletim Sistemi ve Arayuzu
Google ’ın geliştirdiği Android 2.3 Gingerbread işletim sistemiyle birlikte gelen mobil cihaz, onumuzdeki gunlerde Android 4.0 Ice Cream Sandwich işletim sistemine guncellenecekken arayuzunu dilediğiniz gibi kişileştirme imkanında sizlere sunulacak.
Arayuzunu dilediğiniz gibi kişileştirme imkanı ile birlikte kullanıcı deneyimi ust seviyeye cıkartılacakken, arayuzunuzun uzerinden yeni e-postaları, aramaları ve mesajları tek bir bakışta goruşte goruntuleyebiliyorsunuz.
Ayrıca Sony Xperia P sunduğu şık arayuzu ve kişileştirilebilir ozellikleriyle birlikte sosyal ağ guncellemelerini de ana ekranınız uzerinden sizlere sunarken, boylelikle tum işlevlerinizin tek bir ekran uzerinden kullanılabildiğini soyleyelim.
Bağlantı ve Uygulamalar
iOS ’un uygulama mağazası App Store ’un ardından en populer uygulama mağazası olarak karşımıza cıkan Google Play, oldukca profesyonel uygulamalar ve oyunları sizlere tek bir catı altında toplarken onlarca ucretsiz tercihi de sizlere sunmakta.
Ote yandan yakınınızdaki arkadaşlarınızla icerik paylaşmak artık daha kolay, hızlı ve eğlenceli bir hal alırken, NFC ve Wi-Fi Direct teknolojilerini bir arada kullanan S Beam ozelliği ile muzik, video, resim ve kişi profillerini paylaşabilirsiniz.
HDMI portu sayesinde cekimini gercekleştirdiğiniz HD goruntuleri harici ekranlara yansıtmanıza da imkan tanınırken, NFC desteğiyle mobil cihazınızı adete bir kredi kartı, ev veya araba anahtarına cevrilebiliyor.
Ote yandan cihazın icerdiği diğer bağlantı seceneklerininse HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps, DLNA, Bluetooth v2.1 ile A2DP, microUSB v2.0, A-GPS desteği ile GPS ve HDMI portu olduğunu bildirelim.
Tasarım ve Taşınabilirlik
122 milimetre uzunluğa, 59.5 milimetre genişliğe ve 10.5 milimetre kalınlığındaki tasarıma sahip olan mobil cihaz sadece 120 gram ağırlığındayken, bu olculerle birlikte adeta cebinizde kendisini hissettirmemeyi başaracak.
Cihazın on yuzunde sadece Home yani ana ekrana donuş tuşu, menuye ulaşabileceğiniz bir buton ve geri donuş tuşu bulunurken, cihazın on yuzunde ise 1.3 Megapiksel cozunurluğunde bir kamera mevcut olacak.
Sadece tek elinizle birlikte butun ekrana hukmetmeniz sağlanırken, cihazın dayanırlılık bakımından oldukca guclu bir yapı sergilediğini ve arka yuzeyindeyse 8 Megapiksel cozunurluğundeki bir kamera mevcut olduğunu hatırlatalım.
Ekran İnceleme
4.0 inc genişliğindeki dokunmatik ekranıyla birlikte adeta bir profesyonel dokunmatik deneyimi yaşatmayı başaracak olan mobil cihaz, 540 x 960 piksel cozunurluğunde 275 ppi piksel yoğunluklu 16M renk cozunurluklu ekran ile birlikte geliyor.
Kullanıcılarına oldukca sezgisel bir dokunmatik deneyimi sunmayı başaran ekran, kaliteli teknolojileriyle birlikte profesyonellere hitap etmeyi başarırken icerdiği cizilmeye ve kırılmaya dayanıklı cam teknolojisile birlikte on plana cıkıyor.
Video oyunlarında oldukca başarılı ve profesyonel bir tutum sergileyen mobil cihaz, kalitesi ust duzey olan video oyunlarını da sorunsuz bir şekilde calıştırabilirken Sony WhiteMagic ile Sony Mobile BRAVIA alt yapısını icerdiğini belirtelim.
Kamera İnceleme
8.0 Megapiksel sensor ile birlikte gelen kamera ile oldukca profesyonel goruntuler elde edilmesi sağlanırken, fotoğrafların 3264 x 2448 piksel cozunurluğunde goruntulendiği ve video cekiminde ise 1080p @ 30fps ’de Full HD video kaydı gercekleştirilebildiği acıklandı.
Cihazın kamerası fotoğraf cekim modunda otofokus, LED flaş, Geo-tagging, dokunmatik odaklama, yuz ve gulumseme tanıma, 3D Panoramik Cekim, goruntu sabitleme yetenekleriyle on plana cıkarken, video modunda ise surekli otofokus ve video ışık gibi yetenekleri sunarak profesyonel goruntu elde etme olanağını daha ust seviyeye cıkartıyor.
Cihazın on yuzunde ise goruntulu goruşmeler icin 1.3 Megapiksel cozunurluğundeki bir kamera mevcutken, bu kamera ile goruntulu goruşmelerin gercekleştirildiğini bildirelim.
Guc Yonetimi ve İşlemci
İşlemci tercihinde secimini kendi urettiği STE U8500 yonga setinden yana kullanan Japonya kokenli Sony firması, işlemci seceneğini 1 GHz frekans hızında calışan cift cekirdekli mobil işlemciden yana kullanıyor. Android işletim sistemi işlemci uzerinde pek yuk oluşturmazken, boylelikle mobil cihazda birden fazla işlemin aynı anda gercekleştirilmesi sağlanılıyor.
Cihaz ile birlikte Li-Ion 1305 mAh guc depolayabilen batarya gelirken, bataryanın oldukca duşuk omurlu olması cihazın en onemli eksisi olarak karşımıza cıkıyor diyebiliriz.