YOK Başkanı Prof. Dr. Erol Ozvar:- "İslam İşbirliği Teşkilatı uye ulkelerinin ihtiyaclarına ve kalkınma hedeflerine uygun olarak secilen alanlarda eğitim programları duzenlenmesi ile insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yeteneklerin artırılması hedeflenmektedir"- SESRIC Genel Direktoru Zehra Zumrut Selcuk:- "Protokolumuz, yuksek oğretim, bilim ve teknoloji ile mesleki eğitim ve oğretim alanlarında merkezimiz ile YOK arasında ve Turkiye'deki universitelerimizi de kapsayacak şekilde İİT uyelerine yonelik işbirliğini geliştirmeyi ve arttırmayı hedeflemekte" Yuksekoğretim Kurulu (YOK) ile İslam Ulkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) uye ulkelerine yonelik yuksekoğretim alanında işbirliği yapacak.
YOK ile SESRIC arasında yapılacak işbirliğine ilişkin protokolun imza toreni, YOK Başkanı Prof. Dr. Erol Ozvar ve SESRIC Genel Direktoru Zehra Zumrut Selcuk'un katılımıyla YOK'te duzenlendi.
Programda konuşan Ozvar, imzaladıkları anlaşmanın, İslam İşbirliği Teşkilatı uye ulkelerinin ve ozellikle SESRIC'e ev sahipliği de yapan Turkiye'nin beşeri sermayesine onemli katkılar sunacağına inandığını belirtti.
YOK olarak, ulkenin stratejik kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğini artırmayı oldukca onemsediklerini ifade eden Ozvar, bugune kadar farklı kurum ve kuruluşlarla imzaladıkları işbirliği protokollerini anımsattı.
Turkiye coğrafyasının toplumsal hafızasının bilincinde olarak tarih ve kultur birliği ile Turkiye'nin kıtalar arasındaki kopru rolunu cok onemsediklerini belirten Ozvar, bu kapsamda Turkiye'nin, dunyanın farklı coğrafyalarındaki ulkelerle yaptığı işbirliklerine buyuk onem atfettiklerini soyledi.
Ozvar, yuksekoğretimdeki uluslararasılaşmayı en onemli gundem maddelerinden biri olarak gorduklerini, Turkiye'nin, son yıllarda uluslararası oğrenciler icin bir cazibe merkezi haline geldiğine işaret etti.
- "İİT ulkeleri kalkınma cabalarında daha etkili adımlar atabilecek"
Turkiye'nin 195 ulkeden gelen 300 binden fazla uluslararası oğrenciye ev sahipliği yaptığını bildiren Ozvar, şoyle devam etti:
"İmzaladığımız anlaşmayla uye ulkeler arasındaki dayanışma ve işbirlikleri daha da guclenecektir. Aynı zamanda, İslam İşbirliği Teşkilatı uye ulkelerinin ihtiyaclarına ve kalkınma hedeflerine uygun olarak secilen alanlarda eğitim programları duzenlenmesi ile insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yeteneklerin artırılması hedeflenmektedir. Bu anlaşma sayesinde, İslam İşbirliği Teşkilatı ulkelerinin kalkınma cabalarında daha da etkili ve verimli adımlar atabileceği inancını taşımaktayız."

SESRIC aracılığıyla İslam İşbirliği Teşkilatı uye ulkelerdeki oğrencilere, Turkiye'deki universitelerde eğitim ve işbirliği yapma imkanı sunulacağını kaydeden Ozvar, boylece İslam ulkelerinin kalkınmasına katkı sunacak nitelikli beşeri sermayenin artırılacağını ifade etti.
Ozvar, şunları kaydetti:
"Mutabakat zaptında yer alan Yeni Yetenekleri Geliştirme Programı (SET-CAB) sayesinde, uye ulkelerden gelen oğrencilere, uluslararası duzeyde uygulamalı deneyim kazanma fırsatı sunarak gencleri geleceğin liderleri olarak yetiştirmek amaclanmaktadır. Dolayısıyla SET-CAB'ı, geleceğin liderlerini yetiştirerek İslam dunyasının surdurulebilir kalkınmasına onemli bir katkı sağlamayı amaclayan değerli bir teşebbus olarak değerlendirmekteyiz. SESRIC ile gercekleştirilen bu anlaşma, uluslararası işbirliğinin yuksekoğretim alanında ne denli kapsamlı ve cok boyutlu olabileceğini gosteren fevkalade onemli bir adımdır. Bu protokol, Turkiye'nin ve diğer İslam İşbirliği Teşkilatı uye ulkelerinin yuksekoğretim sistemlerinin guclenmesi ve geliştirilmesi amacıyla atılan stratejik bir adımdır."
- "Yuksekoğretim alanını bu yıl itibarıyla teknik işbirliği kapsamımıza aldık"
SESRIC Genel Direktoru Zehra Zumrut Selcuk ise İslam İşbirliği Teşkilatının 57 uye ulkesiyle Birleşmiş Milletler'den sonra dunyadaki ikinci en buyuk uluslararası kuruluş olduğunu, dunya nufusunun yuzde 25'ine denk gelen 2 milyarı aşan kısmının İİT uyesi ulkelerde yaşadığını soyledi.

SESRIC'in faaliyetlerinden bahseden Selcuk, Turkiye'de bulunan 300 bini aşkın yabancı oğrencinin yuzde 87'sinin İİT uyesi ulkelerden geldiğini ve bu işbirliği protokolunun buyuk onem taşıdığını vurguladı.
Selcuk, şunları kaydetti:
"Yuksekoğretim alanını bu yıl itibarıyla teknik işbirliği kapsamımıza almış bulunmaktayız. YOK ile imzalayacağımız işbirliği protokolu bu anlamda bizler icin cok değerli, kıymetli. Protokolumuz, yuksek oğretim, bilim ve teknoloji ile mesleki eğitim ve oğretim alanlarında merkezimiz ile YOK arasında ve Turkiye'deki universitelerimizi de kapsayacak şekilde İİT uyelerine yonelik işbirliğini geliştirmeyi ve arttırmayı hedeflemekte. İmza edilecek bu protokolumuzun Turkiye'nin bilgi ve tecrube birikimini diğer ulkelerimize aktarılması ve YOK ile aramızdaki işbirliğimizi daha da guclendirmesine vesile olacağına inanıyorum."
Konuşmaların ardından Ozvar ve Selcuk, protokol metnini imzaladı.