Şanlıurfa'nın Birecik ile Halfeti ilcelerinin Gaziantep'e bağlanması talebi, yeniden gundeme geldi. Daha once Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup yazan Birecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saadettin Bilgin, bu kez İcişleri Bakanlığı'na dilekce gonderip, Fırat Nehri kıyısındaki 2 ilcenin referandum yapılarak Gaziantep'e bağlanmasını istedi. Birecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saadettin Bilgin, 2018'de Şanlıurfa'nın Fırat Nehri kıyısındaki ilceleri Birecik ve Halfeti'nin Gaziantep'e bağlanmasına yonelik bir mektup yazıp, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gonderdi. Bu 2 ilcede oturanların mesafe nedeniyle daha cok Gaziantep'i tercih edip, bu kentte işlerini hallettiklerini belirten Bilgin'in talebi, cevapsız kaldı. Bilgin, 5 yıl sonra bu kez bir dilekce yazıp, talebini İcişleri Bakanlığı'na iletti.
"Vatandaşların referandum yapılmasını istediğini belirttim"
Konuya ilişkin referandum talebinde de bulunan Bilgin, "Halfeti ve Birecik ilcesindeki vatandaşlarımızın, Gaziantep'e bağlanma istediğini kaleme aldım. Vatandaşlarımız, butun ilişkilerinin Gaziantep ile olduğunu soyluyor. 'Şanlıurfa'ya gidip gelmiyoruz, bilmiyoruz. Şanlıurfa ile bir ilişkimiz ve bağımız yok' diyorlar. İcişleri Bakanlığı'na yazdığım dilekcede Halfeti ve Birecik ilcesinin Gaziantep'e bağlanmak istediğini yazdım. Vatandaşların referandum yapılmasını istediğini belirttim. Ben de bunun uzerine referandum yapılmasını talep ettim. Daha once de ilcedeki hastalarımızın, Gaziantep'e nakledilmesi icin Sağlık Bakanlığı'na dilekce yazmıştım. Bu hastalar, 90 kilometrelik mesafeyi giderken oluyor" dedi.
"Gaziantep ile ic iceyiz"
Hem aradaki mesafeye hem ticari ilişkilere dikkati ceken Bilgin, "Gaziantep ile ilcemiz arası 55 kilometre, ancak Şanlıurfa ile mesafemiz 90 kilometre. Gaziantep bize daha yakın. Hepimiz Turkiye'de yaşıyoruz ve Turk milletiyiz. Hastaneler, şehirlere ait olmamalıdır diye belirttim. Ne kadar bunu dile getirsek de bir cevap bile alamadık. Ticari ilişkiler başta olmak uzere tum ilişkilerimiz Gaziantep ile. İğneden ipliğe kadar Gaziantep ile ic iceyiz. Eğer bu konuda referandum yapılırsa; yuzde 80-90 Gaziantep'e bağlanması yonunde oy cıkacağını duşunuyorum. Bundan dolayı Halfeti ve Birecik'in, Gaziantep'e bağlanmasını istiyoruz. Gaziantep, bize daha iyi bakar. Hem cok yakınız hem ilişkilerimiz cok guclu" diye konuştu.
Soz konusu talep ise 2 ilcede halkı ikiye boldu. Birecik Kuyumcular Derneği Başkanı Orhan Dirier, "Şanlıurfa'nın gercekten Birecik ve Halfeti'ye yonelik bir katkısı yoktur. İlcelerimiz Gaziantep'e bağlansın. Hic değilse hizmet alalım. Birecik Kuyumcular Derneği Başkanı olarak Birecik ve Halfeti'nin bir an once Gaziantep'e bağlanmasını istiyorum" dedi.
Birecik'te esnaflık yapan Muslum Bozkurt da "Bizler butun alışverişimizi Gaziantep ile yapıyoruz. Sadece resmi işlemler icin Şanlıurfa'ya gidiyoruz. Yine devlet yardımları yeteri derecede bize sağlanmıyor. Bunun icin Gaziantep'e bağlanmak istiyoruz" diye konuştu.
Kerim Aloğlu ise "Şanlıurfa'nın orf ve adetleri bize uymuyor. Kultur ve mesafe olarak Gaziantep hem Halfeti hem Birecik'e daha yakın. Bunun icin Gaziantep'i tercih ediyoruz" dedi.