"Turk Dunyası Acil Medikal Kurtarma Birimi'nin hayata gecirilmesini son derece onemli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum"- "Bu kapsamda her turlu ulaşım, konaklama, eğitim ve diğer masrafları ulkemizce karşılanmak uzere Turk Devletleri Teşkilatına uye ulkelerden ilk etapta ucer kişinin katılım sağlayacağı eğitici eğitimi programını 9-17 Eylul 2023 tarihleri arasında İzmir Urla Afet ve Simulasyon Eğitim Merkezi'nde duzenlemeyi planlıyoruz" Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Turk Dunyası Acil Medikal Kurtarma Birimi'nin hayata gecirilmesini son derece onemli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum." dedi.
Koca, Ozbekistan'ın Semerkant şehrinde duzenlenen Turk Devletleri Teşkilatı Sağlık Bakanları Toplantısı'nın acılışına katıldı.
Bakan Koca konuşmasına, "Biz, Ayasofya ile guzelliğine ayrı bir guzellik katan İstanbul'uz, Hazar Denizi'nin ruzgarının serinlettiği Baku'yuz, Ulukayın ağacını sembol eden Bayterek'in golgesindeki Astana'yız, Tanrı Dağları'nın heybetini yansıtan Bişkek'iz, Turk- İslam medeniyetinin kultur başkenti Semerkant'ız. Kulturumuzu ilmek ilmek halısına dokuduğu Aşkabat'ız, Tuna Nehri'nin şehirleri birleştirdiği Budapeşte'yiz, Akdeniz'in ortasında acan cicek Lefkoşa'yız. Biz, binlerce yıllık gecmişi ile beş bin yıllık bir halıya bağdaş kurmuş ulu bir cınarın dallarıyız." ifadeleriyle başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Turk vatandaşlarının selamlarını ileten Koca, "Bizler, Turkistan coğrafyasının cetin şartlarında, once bolgemize sonrasında tum dunyaya bilim ve medeniyet alanlarında yon vermiş aynı ataların torunlarıyız. Nasıl ki binlerce yıl once bu topraklardan canlanıp vucut bulan asil bir milletin fertleri olarak tarihe yon vermiş isek bugun de aynı aşk ve duşunce ile yine yan yana, kol kola dunya medeniyetine yon vermeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Turk Devletleri Teşkilatı Sağlık Bakanları Toplantısı'nın gecen yıl Turkiye'de yapıldığını anımsatan Koca, bu yıl Semerkant'ta gercekleştirilen toplantıya katılmaktan duyduğunu memnuniyeti dile getirdi.
Bakan Koca, sozlerini şoyle surdurdu:
"Turk-İslam medeniyetinin sarsılmaz temelini oluşturan sahabelerin, İmam Buhari'nin, İmam Maturidi'nin, İmam Tırmizi'nin, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi Hazretlerinin manevi sıcaklığını ruhumuzda hissetmek, bizlere derin bir huzur veriyor.
Ulkelerimiz ve vatandaşlarımız arasındaki kardeşliğin ne kadar icten ve samimi olduğunu, 6 Şubat 2023 tarihinde Turkiye'de meydana gelen ve 11 şehrimizi etkileyen 'asrın depremi' olarak isimlendirdiğimiz zor gunlerimizde bir kez daha yakından hissettik. Olayın vuku bulmasından hemen sonra gerek telefon ile arayarak gerek kurtarma ekibi, sahra hastanesi, sağlık personeli, ilac, tıbbi malzeme ve cihaz, temel ihtiyac malzemeleri gondererek gerekse dualarında bizlere yer vererek acımızı yakından hisseden tum kardeşlerime ulkem adına bir kez daha şukranlarımı arz etmek istiyorum."
- "Turk Dunyası Acil Medikal Kurtarma Birimi'nin hayata gecirilmesi son derece onemli"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, 16 Mart 2023'te Ankara'da "Afet-Acil Durum Yonetimi ve İnsani Yardım" teması altında onemli bir zirve gercekleştirildiğini hatırlatan Koca, zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Comert Tokayev,Kırgız Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Donem Başkanı Ozbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Turkmen halkının milli lideri, Turkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ve Turk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıcbek Omuraliyev'in katılım sağladığını soyledi.
Koca, "Turk Devletleri Teşkilatı Olağanustu Zirve Bildirisi"nde yer alan uye ve gozlemci devletlerin, "ulusal tıbbi kurtarma ekipleri arasında işbirliğini guclendirmeye ve ortak kapasite geliştirme faaliyetlerinde bulunmaya hazır olduklarını" ifade etmelerinin, sağlık bakanlarına yeni bir misyon yuklediği değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Koca, şoyle devam etti:
"Turk Dunyası Acil Medikal Kurtarma Birimi'nin hayata gecirilmesini son derece onemli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu kapsamda her turlu ulaşım, konaklama, eğitim ve diğer masrafları ulkemizce karşılanmak uzere Turk Devletleri Teşkilatına uye ulkelerden ilk etapta ucer kişinin katılım sağlayacağı eğitici eğitimi programını 9-17 Eylul 2023 tarihleri arasında İzmir Urla Afet ve Simulasyon Eğitim Merkezi'nde duzenlemeyi planlıyoruz."
Turkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı olarak, başta kısa sureli mesleki kapasite eğitimleri olmak uzere her turlu işbirliğine hazır olduklarını vurgulayan Koca, var olan potansiyeli daha da ileriye goturmek icin hem bilimsel hem de karşılıklı sağlık pazar payını artıracak ticari aktiviteler olmak uzere daha fazla caba sarf edilmesi gerektiğini ifade etti. Koca, "Tum bu konuların takibi icin Bakanlığım Uluslararası İlişkiler Bolumu sizlerle temas halinde olmaya ve yoğun mesai harcamaya devam edeceklerdir." dedi.
- İki onemli etkinlik aynı anda duzenleniyor
Turk Devletleri Teşkilatı Sağlık Bakanları Toplantısı ile Sağlık İş Forumu ve Fuarının aynı anda duzenlenmesi icin yaklaşık 4 aydır yoğun mesai harcayan Turk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterliği ile Ozbekistan ve Turkiye Sağlık bakanlıkları calışanlarına teşekkur eden Koca, Ozbekistan Sağlık Bakanı Amrillah İnayetov'a da misafirperverlikleri icin şukranlarını sundu.
Konuşmasının sonunda, toplantıların ve Sağlık İş Forumu'nun başarılı gecmesini dileyen ve Turk yurtlarını selamlayan Koca, şunları kaydetti:
"Selam olsun azadlığa erişmiş Karabağ'a, Şuşa'ya, can Azerbaycan'a, selam olsun Manas destanının toprakları Kırgızistan'a, selam olsun Hoca Ahmet Yesevi'nin ocağı Kazakistan'a, selam olsun sahabeler, alimler, evliyalar yurdu Ozbekistan'a, selam olsun iki kıtayı birleştiren Turkiye'ye, selam olsun 'Turk'un Kanadı' Ahal Teke'nin dortnala koştuğu Turkmenistan'a, selam olsun Gul Baba'nın ışık verdiği Macaristan'a, selam olsun barışın ve ozgurluğun sembolu Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'ne, selam olsun Kul Şerif Camii ile taclanan Tataristan'a, selam olsun Balkanlara, nice Turk yurtlarına."