"Velinin, devletin ve milletin bizden beklediği şey; oğretim değil eğitim. Bu nedenle bizim yaptığımız şey uzaktan olmaz"- "(Depremden etkilenen kentlerde telafi eğitimi) 11 Eylul'den itibaren 4 hafta boyunca bu zorunlu olarak yapılacak" Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, velinin, devletin ve milletin kendilerinden beklediği şeyin oğretim değil, eğitim olduğunu belirterek, "Bu nedenle bizim yaptığımız şey uzaktan olmaz." dedi.
Tekin, AK Parti'nin organize ettiği "Şehir Buluşmaları" etkinliği kapsamında Adana Oğretmenevi'nde duzenlenen basın toplantısında, siyaseti millete hizmet etme olarak gorduklerini soyledi.
Kabine uyeleri ve AK Parti teşkilatlarının, vatandaşların dertlerini dinlemek icin sıcak havaya rağmen surekli sahada olduğunu dile getiren Tekin, "Şehir Buluşmaları etkinliği, AK Parti'nin gelenekselleştirdiği ve kavramsallaştırma olarak oturtmaya calıştığı siyasetin, toplumun problemlerini cozen bir mekanizma olarak kabul edilmesi algısının bir parcası." diye konuştu.
Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletmek ve sorunlara karşı cozum onerilerine acık olduğunu paylaşmak icin kentte olduklarını belirterek, kendilerine iletilen problemler konusunda ellerinden geleni yapacaklarını anlattı.
Ulkelerin gelişmişlik duzeyinde, eğitime ayrılan payın onemli bir gosterge olduğuna işaret eden Bakan Tekin, "AK Parti yıllarında, eğitime ayrılan butce her yıl katlanarak artar durumda. Her yıl genel butcenin yaklaşık yuzde 20'ye yakın bir kısmı eğitim harcamalarına ayrılıyor." diye konuştu.
- "Gelişme trendi bircok ulkede devrim olarak nitelendirilebilecek duzeyde"
Tekin, Adana'da 2002'de 444 bin olan zorunlu eğitim cağındaki oğrenci sayısının bu yıl 590 bine ulaştığını ifade ederek, şoyle konuştu:
"Yatırımlar acısından baktığımızda devasa bir farklılığı goreceğiz. Adana'da 2002'de 9 bin 357 derslik var. Yani 444 bin oğrenci 9 bin 357 derslikte eğitim oğretim gordu. Bugun ise 590 bin oğrenci var. Oğrenci sayısı yaklaşık yuzde 30 artmışken derslik sayısı 24 binin uzerinde. Derslik sayısındaki artış yuzde 107. Bunu zaman icerisinde yaşadığımız ve gorduğumuz icin genel değerlendirme yapmakta zorlanılabilir. Bu bahsettiğim gelişme trendi bircok ulkede devrim olarak nitelendirilebilecek kadar onemli bir gelişme. 20 yıl icerisinde oğrenci sayısı artışının kat kat ustunde derslik yatırımı planlanmış."
Kentte 2002'de ilkoğretimdeki bir derslikte oğrenci sayısı ortalamasının 48 olduğuna dikkati ceken Bakan Tekin, "Derslik yatırımlarından sonra gelinen noktada ilkoğretimde derslik başına duşen oğrenci sayısı ortalaması 30'a duşurulmuş. Biz surekli uluslararası kuruluşlar aracılığıyla ulkelerdeki eğitim yatırımlarının bu anlamdaki istatistik verilerini izliyoruz. Bu trend, gercekten başka hicbir ulkede gormediğimiz bir trend." değerlendirmesinde bulundu.

Tekin, Adana'da 2002'de 16 bin 448 olan oğretmen sayısının bugun yaklaşık 33 bine ulaştığını, oğrenci sayısındaki artışın cok uzerinde eğitimci artışı olduğunu vurguladı.
Oğretmen başına duşen oğrenci sayısının kendileri icin onemli olduğunu aktaran Tekin, "İlkoğretim acısından baktığımızda oğretmen başına duşen oğrenci sayımız 2002'de 30, bugun bu rakam 19. Bu, OECD ya da bizim bu anlamdaki istatistik referanslarımızı olcen uluslararası kuruluşlar acısından şu anda sahip olduğumuz rakam, Adana ozelinde gercekten takdire şayan gelişme trendi soz konusu." ifadelerini kullandı.
Bakan Tekin, Adana'da 2003 ile 2023 arasında inşası devam edenlerle beraber 10 bin 809 derslik yapıldığını belirterek, şu anda kentte devam eden 500 derslikli 29 projenin de en kısa surede bitirileceğini soyledi.
Tekin, Turkiye'de sapasağlam demokratik siyasal yaşamın olduğuna dikkati cekerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, demokratik gelişim, toplumsal refahın yukselmesi ve kamusal yatırımların rasyonel hale gelmesi acısından buyuk caba gosterdiğini vurguladı.
- "Ozel okulların belli bir standarda kavuşturulması gerekiyor"

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tekin, bir basın mensubunun, "ozel okullardaki başarı oranlarının devlet okullarına gore daha iyi olduğuna" ilişkin goruşune katılmadığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Devlet okullarındaki başarı oranının ozel okullardan duşuk olduğu onermesi, tutarsız bir onerme. Gecen hafta Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği'nde bir dizi değişik yaptık. Ozel okulların belli bir standarda kavuşturulması gerekiyor. Hem fiziki hem de pedagojik acıdan bu standartları biz belirliyoruz. Belirlediğimiz standartların hepsini kamu okullarında da hayata gecirmeye calışıyoruz. Dolayısıyla bizim durduğumuz yerde, resmi ya da ozel okul ayrımı yapmadan, yaklaşık 70 bin kurumun tamamını aynı duzeyde eğitim vermesini arzu ediyoruz. Genelleme yaparken, kuşkusuz cok farklı, olağanustu koşullarda eğitim veren ozel okullarımız var ama biz genel ortalamadan bahsediyoruz. Kamu butcesinden aldığımız paylarla oluşturduğumuz bir standart soz konusu. Biz, o standardı Turkiye genelinde yaygınlaştırmaya calışıyoruz. Aynı şekilde standartların ustunde devlet okullarımız da var."
- Okullarda hedef yuz yuze eğitim
Milli Eğitim Bakanı Tekin, Kovid-19 nedeniyle okullardan uzak kalan oğrencilere telafi eğitimi ve Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde hasar goren okullara ilişkin soru uzerine şoyle konuştu:
"Cok fazla 'moda' kavramlar ortaya cıkmaya başladı. Uzaktan eğitim bunlardan biri. Benim kişisel yaklaşımım; biz, zorunlu eğitim cağındaki gencler ve cocuklarla ilgileniyoruz. Dolayısıyla velinin, devletin ve milletin bizden beklediği şey; oğretim değil eğitim. Bu nedenle bizim yaptığımız şey uzaktan olmaz. Bizim hedefimiz, bize emanet edilen yaklaşık 20 milyon gencin ve cocuğun yuz yuze ve en sağlıklı ortamda eğitimlerini almış olması. Allah bize bir daha ne pandemi ne de deprem felaketi gostermesin. Boyle bir şey olmadıkca uzaktan eğitim bizim gundemimizde yok. Yuksekoğretim Kurulu bunu yapabilir, orası oğretim. Onlar planlayabilir. Bu tur şeyler belki yaygınlaştırılabilir, o başka bir tartışma konusu ama bizim acımızdan uzaktan eğitim hayal ve idealize ettiğimiz bir şey değil. Cocuklarımızın hepsini steril, rahat ve konforlu bir ortamda eğitim almalarını hedefliyoruz."

- Deprem bolgesindeki oğrenciler 11 Eylul'den itibaren zorunlu telafi eğitimine katılacak
Deprem bolgesinde yaz aylarında telafi eğitimleri yaptıklarını anımsatan Tekin, "11 Eylul'den itibaren 4 hafta boyunca bu zorunlu olarak yapılacak. Bolgedeki, eğitimden etkilenen butun oğrenci kardeşlerimiz zorunlu telafi eğitim programına dahil olacaklar." ifadesini kullandı.
Bakan Tekin, deprem surecinde Adana'daki zarar goren ya da kullanılmaz hale gelmiş okullarla ilgili yaptıklarını da anlatarak, şunları kaydetti:
"11 il icin goreve geldikten sonra her bir kentin bu anlamdaki problemlerini takip etmek uzere Bakanlıkta bir İzleme Komisyonu kurduk. Bakanlıktaki bir arkadaşımız, eski ve yeni il mudurumuzle koordineli bicimde sureci takip ediyorlar. Sadece Adana icin değil 11 ilin tamamında hasarı giderilerek kullanılabilecek okullarımızın tamamı onarıldı. Onarılma sureci devam ediyor. Bununla ilgili hizmet satın alım sureci yurutuluyor."
Programa, AK Parti Adana milletvekilleri Ahmet Zenbilci, Abdullah Doğru, Yureğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, AK Parti İl Başkanı Ozan Gulactı ve partililer katıldı.