Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Turkiye'nin son donemde sağlık turizminde bir merkez olmaya başladığını belirterek, "Sağlık turizminin yoğunlaştığı dunyada ucuncu ulke olmaya doğru gidiyoruz. 'Health Turkiye' markasını da her gecen gun farklılaştırarak, sağlık turizmiyle ilgili Turkiye'nin daha onde bir pay almasını sağlamak istiyoruz." dedi. Koca, Ozbekistan'da yapılan Turk Devletleri Teşkilatı Sağlık Bakanları Toplantısı ve Turkiye-Ozbekistan 2. Sağlık İş Forumu acılışının ardından, gazetecilere acıklamalarda bulundu.
Semerkant'ta bugun başlayan foruma yoğun katılım olduğunu belirten Koca, "Hem sağlık turizmi hem tıbbi cihaz alanında uretim, ilac dahil olmak uzere bilgi sistemleriyle ilgili karşılıklı işbirliğinin yapıldığı bir forum duzenlendi." diye konuştu.
Koca, forumda bine yakın katılımcının yer aldığını aktararak, bundan sonraki donemde işbirliklerinin surmesi icin goruşmelerin devam edeceğini soyledi.
Sağlık turizminin onemine değinen Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Sağlık turizminde son donemde Turkiye, merkez olmaya başladı. Sağlık turizminin yoğunlaştığı dunyada ucuncu ulke olmaya doğru gidiyoruz. Yoğun bir ilgi olduğunu biliyoruz. 'Health Turkiye' markasını da her gecen gun farklılaştırarak, sağlık turizmiyle ilgili Turkiye'nin daha onde bir pay almasını sağlamak istiyoruz. Bunun tanıtımını da burada yapmış olduk.
'Health Turkiye' markasıyla hem kamu hem universitelerimiz hem ozel sektorun bu anlamda yer aldığı, portalda hepsinin bulunduğu, ulaşımın kolay olduğu bir sistemden bahsediyoruz. Onumuzdeki surec, ozellikle hedeflediğimiz bazı ulkelerde bu tanıtımları yoğunlaştıracağımız bir donem olacak."
- "Turkiye'nin sağlık sistemi, bilişim, tıbbi malzeme, ilac bazlı tanıtılacak"
Bakan Koca, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) calışmalarına ilişkin de "UMKE yapımız var. UMKE'yi, bu yapıyı Turk devletlerine de taşımak ve kurmak uzere bir adım attık. Bununla ilgili ilk eğitimleri, Turkiye'de Urla'daki tesislerimizde yapacağız." dedi.
Sağlık İş Forumlarını diğer ulkelerde de yapacaklarını, eylulde Londra'da bir forumun planlandığını anlatan Koca, "Hedeflediğimiz ulkelerde sağlık iş forumlarını daha yoğunlaştırarak hem 'Health Turkiye' markasını tanıtmak hem Turkiye sağlık sistemini hasta, bilişim, tıbbi malzeme, ilac bazlı tanıtacağız." diye konuştu.
Koca, sağlık alanında Ozbekistan ile Turkiye arasında eğitim calışmalarına yonelik faaliyetlere de değinerek, şunları kaydetti:
"Hem Sağlık Bilimleri Universitesi altında, burada Sağlık Bilimleri Fakultemiz, Tıp Fakultemiz de var. Hemşire ve oğrencilerin eğitimlerine ilişkin de Turkiye'de katkı sağlıyoruz. Hatta oğrencilerin Turkiye'de eğitim almalarını ve uzmanlık eğitimi dahil Turkiye ile yakın bir işbirliği icindeyiz. Sayın Bakanımız da dunyadaki sağlık sistemlerini incelediklerini ama hasta bazlı Turkiye'nin sağlık sistemini kendilerine yakın bulduklarını ve onemsediklerini, bilişim dahil olmak uzere sağlık sistemini Ozbekistan'a ornek almak istediklerini ifade etti. Biz de bu anlamda her turlu işbirliğine acık olduğumuzu soyledik. Uzerimize duşeni yapıyor olacağız."