"Calışma takvimimiz doğrultusunda, bugun yeni teklifimizi sunmak uzere yeniden bir araya gelmeyi planlıyoruz. Yine calışma takvimimize uygun olarak tum paydaşların son teklifini 22 Ağustos itibarıyla vermesi gerekiyor"- "Elbette bu bir pazarlık surecidir. Teklifler sunulur, uygun bulunur ya da bulunmaz. Bu gayet doğal bir seyirdir. İnşallah surec tum paydaşları memnun edecek şekilde, sağduyu, ortak akıl ve uzlaşma icerisinde karara bağlanacak" Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Donem Kamu Toplu Sozleşmesi goruşmelerinde, Kamu İşveren Heyetinin yeni teklifini bugun vereceğini bildirdi.
Bakan Işıkhan, AA muhabirine yaptığı acıklamada, yuruttukleri toplu sozleşme goruşmelerinin kamu gorevlilerinin mali ve sosyal haklarını ilgilendiren oldukca geniş ve kapsamlı iceriğe sahip karar surecleri olduğunu soyledi.
Belirlenecek mali ve sosyal hakların yaklaşık 6 milyon kişiyi ve ailesini yakından ilgilendirdiğini belirten Işıkhan, şoyle konuştu:
"Boylesine onemli bir sureci hassasiyetle yurutmemiz gerekiyor. Bilindiği gibi, 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Donem Kamu Toplu Sozleşme goruşmelerini 1 Ağustos itibarıyla başlatmıştık. Surecin başında sendika ve konfederasyonlarımız, Kamu İşveren Heyetimize kamu calışanlarımızın mali ve sosyal haklarını iceren 936 talep ilettiler.
Calışma takvimi doğrultusunda 11 hizmet koluna ait tekliflerin tasnifiyle ilerleyen goruşmelerde kamu gorevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin on muzakeresi de yapıldı. Tum tekliflerin tasnif ve on muzakerelerinin tamamlanmasıyla goruşmelerde buyuk onem taşıyan muzakere aşamasına gecilmiş oldu. Şu anda muzakereleri surduruyoruz."
Goruşmelerde yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen'in ucer aylık donemlik artışlarla 2024-2025 yıllarında toplam yuzde 110 zam talebinde bulunduğunu anımsatan Işıkhan, şunları kaydetti:
"Kamu İşveren Heyeti olarak ilk teklifimiz 2024'un ilk altı ayı icin yuzde 14, ikinci altı ay icin yuzde 9, 2025 ilk altı ayı icin yuzde 6, ikinci altı ay icin yuzde 5 şeklinde oldu. Ancak teklifimizin, Memur-Sen tarafından revize edilmesi talep edildi. Bu sebeple calışma takvimimiz doğrultusunda, bugun yeni teklifimizi sunmak uzere yeniden bir araya gelmeyi planlıyoruz. Yine calışma takvimimize uygun olarak tum paydaşların son teklifini 22 Ağustos itibarıyla vermesi gerekiyor."
Işıkhan, goruşmelerde anlaşma sağlanamaması halinde surecin Kamu Gorevlileri Hakem Kurulu tarafından sonuclandırılacağını anlatarak, şu ifadeleri kullandı:
"Tabii hangi şartlarda olursa olsun amacımız sureci en kısa surede karara bağlamak. Ancak ben goruşmelerin uzlaşmayla neticeleneceğini duşunuyorum, umuyorum. Aslında bugune kadarki goruşmelerimizin, sağduyunun, anlayışın ve nezaketin hakim olduğu bir ortamda gercekleşmesi bunun bir işaretidir. Elbette bu bir pazarlık surecidir. Teklifler sunulur, uygun bulunur ya da bulunmaz. Bu gayet doğal bir seyirdir. İnşallah surec tum paydaşları memnun edecek şekilde, sağduyu, ortak akıl ve uzlaşma icerisinde karara bağlanacak. Ben şimdiden ulkemiz ve calışma hayatımız adına hayırlı olmasını diliyorum."
- "TYP kontenjanının calışma suresini 9 ay daha uzatıyoruz"
Toplum Yararına Programların (TYP), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde uygulanmasının 9 ay daha uzatıldığını anımsatan Işıkhan, İŞKUR aracılığıyla vatandaşları istihdama doğrudan kazandırabilecek hizmetler sunduklarını soyledi.
Işıkhan, soz konusu hizmetlerle iş arayanları en uygun işlere yerleştirdiklerini, işverenlere en doğru adayı yonlendirdiklerini belirterek, ayrıca vatandaşların mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, iş tecrubesi edinmesinin sağlanması ve ozel politika gerektiren grupların iş gucu piyasasına kazandırılması icin calışmaların devam ettiğini vurguladı.
TYP'lerin de icinde bulunduğu bircok aktif iş gucu programını ozel sektor, STK'ler ve kamu kurumları işbirliğinde yuruttuklerini bildiren Işıkhan, iş gucu piyasasının ihtiyac duyduğu niteliklerde mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları duzenlediklerini aktardı.
İstihdamında zorluk cekilen vatandaşlara gecici de olsa gelir desteği sağlayan, aynı zamanda iş gucu piyasasına uyumlarını gercekleştirebilmek adına uyguladıkları TYP'yi cok onemsediğini ifade eden Işıkhan, şunları kaydetti:
"6-7 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilimizde gunluk yaşamla birlikte calışma hayatını da yeniden ayağa kaldırmamız gerekiyor. Bu sebeple Toplum Yararına Program 11 ilimiz icin daha buyuk bir anlam ifade ediyor. Malumunuz, TYP suremiz normal şartlar altında 6 aylık surelerle uygulanıyordu. Ancak mevzuatta yaptığımız duzenlemeyle deprem bolgesi illerimize tahsis ettiğimiz 50 bin kişilik TYP kontenjanının calışma suresini 9 ay daha uzatıyoruz."
Sure uzatımına ek olarak TYP'den yararlanacak vatandaşlar icin bazı istisnalar da getirdiklerine dikkati ceken Işıkhan, şoyle devam etti:
"Bu cercevede, TYP'den en fazla 9 ay sureyle yararlanma kuralımızı esnettik. Daha once mazeretsiz olarak TYP'den ayrılanlara, kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenlere ve TYP'den sonra İŞKUR tarafından teklif edilen en az 3 iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenlere 24 ay bekleme suresi veriyorduk. Sadece deprem illerimize ozel olarak bu şartı da artık aramayacağız.
Ayrıca, program suresince hafta tatili ve resmi tatiller haric olmak uzere 5 gun olan ucretsiz izin hakkını da 10 gune cıkarmış bulunuyoruz. Amacımız, hem temel ve oncelikli kamu hizmetlerinin devamlılığını sağlamak hem de depremzede kardeşlerimizin en cok ihtiyac duydukları anlarda yanlarında olmak, gecici de olsa bir iş kapısı acmaktır. Aynı zamanda istiyoruz ki vatandaşlarımız kendi memleketlerinde calışma imkanı bulabilsinler, orada gecimlerini surdurebilsinler."
Bu şekilde vatandaşların yaralarını bir nebze de olsa sarabilmenin derdinde olduklarını dile getiren Işıkhan, "Boylece depremden etkilenen 11 şehrimizin yeniden ihya ve inşa surecinde ozellikle calışma hayatının sekteye uğramadan surdurulmesini sağlamak istiyoruz. Milletimiz musterih olsun, devlet olarak her koşulda depremzede kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Yeni duzenlememizin tum vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum." ifadesini kullandı.
- "Emeklilerle ilgili Cumhurbaşkanımızın talimatlarını aldık, calışmaya başladık"
Bakan Işıkhan, emekli aylıklarında iyileştirme talepleriyle ilgili olarak da şu bilgileri verdi:
"Emeklilerle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarını aldık ve calışmaya başladık. Bu zamana kadar ne emeklilerimizin ne de diğer vatandaşlarımızın taleplerine kayıtsız kalmadık, bundan sonra da kalmayız. Tum imkanlarımızı hatta imkanları daha da zorlayarak gerekeni yapacağımızın bilinmesini ozellikle belirtmek istiyorum."