Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Genel Mudurluğu 20.07.2023 tarih ve 80133646 sayılı yazısında ozel okullarda oğrenim goren depremzede oğrencilerin bu haktan ucretsiz olarak yararlanmaya devam edip edemeyeceklerine ilişkin goruş yazısı yayımladı. Bilindiği uzere 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanununun 13 uncu maddesi ucuncu fıkrasında yer alan "Kurumlar, oğrenim goren oğrenci sayısının yuzde ucunden az olmamak uzere ucretsiz oğrenci okutmakla yukumludur. Bakanlıkca bu oran yuzde ona kadar artırılabilir..." hukmu gereği Bakanlığımıza bağlı faaliyette bulunan okulların ucretsiz oğrenci okutmakla yukumlu oldukları yuzde ucluk oranın yuzde ona cıkarılması ve bu doğrultuda artırılan yuzde yedilik oranın sadece afet bolgesindeki illerde oğrenim gormekte iken depremden etkilenmiş olan oğrenciler icin kullanılması İlgi (a)'da kayıtlı Makam Oluru ile uygun gorulmuştur.
Bununla birlikte İlgi (a)'da kayıtlı Makam Oluru doğrultusunda ucretsiz oğrenci okutmak isteyen ancak kontenjanı dolu olduğundan bina kontenjanlarını gecici olarak artırmak isteyen ozel okulların kontenjan değişikliği talebiyle başvuru yapmaları halinde Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği'nin 17'nci maddesi ucuncu fıkrasında istenen rapor bulunmaksızın ve ozel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde atolye ve laboratuvar standartları dikkate alınarak kontenjanlarının artırılması İlgi (b)'de kayıtlı Makam Oluru ile uygun gorulmuştur. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği'nin 61'nci maddesi birinci fıkrasında "Ucretsiz okuma hakkı kazanan oğrenci ve kursiyerlerin bu hakları yalnız o oğretim yılı veya donemi icin gecerlidir." hukmu ile ikinci fıkrasında "Okullar, ucretsiz okuma hakkını kazanan ve Kanunun 13 uncu maddesinde belirtilen cocukları, okulun oğrenim suresince ucretsiz okutur." hukmu yer almaktadır.
Yukarıda yer alan Makam Olurları ve mevzuat hukumleri kapsamında afet nedeniyle oğrenimlerine ucretsiz olarak devam eden oğrencilerin yaşayabilecekleri mağduriyetin engellenmesi amacıyla İlgi (c)'de kayıtlı Makam Oluru ile ek tedbirler alınmıştır.
Bu doğrultuda;
1-İlgi (a)' da kayıtlı Makam Oluru doğrultusunda ucretsiz okutmakla yukumlu oldukları %3'luk oranın uzerinde afet bolgesindeki illerden gelen oğrencileri ucretsiz okutan ozel okulların kurucularının 11 Ağustos 2023 tarihi mesai bitimine kadar Bakanlıktan talep etmeleri halinde, talepleri doğrultusunda bu oğrenciler okula devam ettikleri oğrenim suresi boyunca ucretsiz okutulacaktır.
2-%3'luk oranın uzerinde ucretsiz oğrenci okutabilmesi icin bina kontenjanı yeterli olmadığından gecici olarak kontenjanı artırılan ozel okulların kurucularının 11 Ağustos 2023 tarihi mesai bitimine kadar Bakanlıktan talep etmeleri halinde, afet bolgesindeki illerden gelen oğrenciler icin bu uygulama oğrencinin okula devam ettiği oğrenim suresi boyunca devam ettirilecektir.
3- 2023-2024 oğretim yılından itibaren ucretsiz okutmakla yukumlu oldukları %3'luk oranın uzerinde ilk defa afet bolgesindeki illerden gelen oğrencilere ucretsiz oğrenim hizmeti verecek ozel okulların kurucularının 11 Ağustos 2023 tarihi mesai bitimine kadar Bakanlıktan talep etmeleri halinde, talepleri doğrultusunda bu oğrenciler okula devam ettikleri oğrenim suresi boyunca ucretsiz okutulacaktır.
4- 2023-2024 oğretim yılından itibaren ucretsiz okutmakla yukumlu oldukları %3'luk oranın uzerinde ilk defa afet bolgesindeki illerden gelen oğrencilere ucretsiz oğrenim hizmeti verecek ozel okullardan bina kontenjanları yeterli olmayan okulların kurucularının 11 Ağustos 2023 tarihi mesai bitimine kadar Bakanlıktan talep etmeleri halinde, bina kontenjanlarının gecici olarak artırılacak ve afet bolgesindeki illerden gelen oğrenciler icin bu uygulama oğrencinin okula devam ettiği oğrenim suresi boyunca devam ettirilecektir.
5-İlgi (b) ve İlgi (c)'de kayıtlı Makam Oluru kapsamında bina kontenjanları gecici olarak artırılan ozel okullardan afet bolgesindeki illerden gelip ucretsiz oğrenim goren oğrencisi bulunmayan ozel okulların kurum kontenjanları kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatında belirlenen şekilde değiştirilecektir.
6-Bu kapsamda ucretsiz oğrenci olarak oğrenimine devam eden oğrencilerin durumlarında bir değişiklik olması halinde en gec 15 gun icinde Bakanlığımıza bilgi verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.
İşte o bakanlık yazısı;
Ahmet KANDEMİR