Recep Tayyip Erdoğan Universitesi Tıp Fakultesi 5. sınıf oğrencisi Yahaya Abdulai:- "Afrika'dan geldim, boyle bir kultur oğrendim, oynuyorum, insanlar şaşırıyor. Bir de iyi horoncuyum tabii" Recep Tayyip Erdoğan Universitesi Tıp Fakultesi 5. sınıf oğrencisi Yahaya Abdulai, Karadeniz yoresine ozgu horon oynadığı, atma turku soylediği videoları sosyal medya hesaplarından paylaşarak Karadeniz kulturunu tanıtıyor.
Ganalı Yahaya Abdulai, 2018'de kazandığı Recep Tayyip Erdoğan Universitesi (RTEU) Tıp Fakultesinde oğrenim gormek icin Rize'ye geldi.
RTEU ve Rize Uluslararası Oğrenci Derneğinin katkılarıyla Turkce oğrenen Abdulai, kendi kulturunu tanıtırken bolge kulturunu de oğrenmek icin ceşitli fuarlara katıldı.
Turkiye'ye alışan Abdulai, tatillerde ulkesine donmeyerek Kultur ve Turizm Mudurluğunun yuruttuğu calışma kapsamında okul ihtiyaclarını karşılamak icin Camlıhemşin ilcesindeki bir turizm tesisinde calışmaya başladı.
25 yaşındaki Abdulai, burada yore kulturunun en onemli parcası olan horonu ve bolgenin bazı atma turkulerini oğrendi.
Yaklaşık bir yıl once tesise gelen turistlere horon oğretecek gorevlinin gelmemesi uzerine Abdulai, tesis işletmecisinin cesaretlendirmesiyle bu gorevi ustlendi.
O gunden itibaren bolgeyi ziyaret eden turistlere horon oynatan, atma turku soyleyen Abdulai, videolarını ceşitli sosyal medya platformlarında paylaşmaya başladı. Buyuk beğeni goren Abdulai'nin videoları, bazı sosyal medya platformlarında 1 milyonun uzerinde izlenme sayısına ulaştı.
Rize'ye gelen bazı turistler, sosyal medyadan tanıdıkları Abdulai'yi ziyaret ediyor.
Yahaya Abdulai, gazetecilere, yaz aylarını calışarak Rize'de gecirdiğini soyledi.

Otelde calıştığını ve izleyerek horon oynamayı ve atma turku soylemeyi oğrendiğini belirten Abdulai, horon oynadığı videoları 5-6 aydır sosyal medyada paylaştığını aktardı.
Abdulai, videolarının beğenildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Ben de şaşırdım, yurt dışından bile yazanlar oluyor. Her gun takipcim arttıkca ben de şaşırıyorum. 4 yıldır aynı işi yapıyordum ama videolar cok ilgi gordu. Afrika'dan geldim, boyle bir kultur oğrendim, oynuyorum, insanlar şaşırıyor. Bir de iyi horoncuyum tabii. Kıskananlar da oluyor ama coğu beğeniyor. Kendi sayfamda bir video paylaştım ve iki gunde 1 milyon izlenme aldı. Mutlu oldum, kulturu yaşatmaya calışıyorum. Artık biz de Laz olduk. Kulturu sevdik, boyle yaşatmaya calışıyoruz."
- "Yahaya bizim manevi evladımız oldu artık"
Otel işletmecisi Hatice Kaptan, Abdulai ile Turkiye'ye geldiği yıl tanıştıklarını belirterek, şoyle konuştu:

"Bizimle calışmaya başladı ve cok cabuk kulturumuzu oğrendi. Horonlara once oyuncu olarak girdi ama sonra oyun vurmaya, oynatmaya başladı. Cok cabuk algılayan, cok cabuk oğrenen biri. Atma turkulerimizi de cok cabuk oğrendi. Burada bunları yapa yapa bir anda sosyal medyanın da etkisiyle fenomen oldu. Kışları da başka etkinliklere katılarak daha da tanınır hale geldi. Yahaya bizim manevi evladımız oldu artık. O artık Laz oldu, Laz uşağı oldu."