Jeolog ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Gorur, "Depremde İstanbul'da 14 barajın, 7'si cok tehlikeli. Yani bu depremi cıkartır veya cıkartmaz. Ayrıca İstanbul'da en az 100 milyon ton atık cıkar. Bunları şimdiden, uluslararası yontemlere gore nasıl bertaraf edeceğiz? Nasıl bunları ortadan kaldıracağız? Nasıl geri donuşume tabii tutacağınızın planlanması lazım." dedi. Bakırkoy Florya'da 'Afete Dayanıklı Şehir 17 Ağustos Anma Programı' paneli duzenlendi. Panele, konuşmacı olarak Endustri Muhendisi Prof. Dr. Burcu Balcık, ODTU Şehir Planlama Oğretim Gorevlisi Prof. Dr. Huseyin Tarık Şengul ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Gorur katıldı. 'Deprem ve İstanbul' konulu sunum yapan Prof. Dr. Naci Gorur, endişeyle beklenen 'Marmara Depremi' ve 'İstanbul Depremi' hakkında uyarılarda bulundu. Gorur, "İstersek sahaya inip İstanbul'u depreme hazırlamaya başlayabiliriz. Zaten ben merak ediyorum. Niye bekliyoruz ki? Surekli proje, proje, proje, proje, butun raflar doldu proje. Dunyada en fazla deprem hazırlık projesi yapan Turkiye'dir eminim. Oyle İstanbul bakir bir yer değil. Yani depremle ilgili hazırlığın yapılmadığı yer değil. 1999'dan bu yana gercekten İstanbul'da inanılmaz derecede depreme hazırlık calışmaları yapıldı. Ama sonuc daha tam olarak İstanbul depreme hazır değil. Yapılması gerekenlerin yanında daha az. Onun icin İstanbul'da sıfır calışma diye bir şey yok." diye konuştu.
"Deprem gelmeden ilk defa hazırlık bu hukumet tarafından yapıldı"
Depremi beklemeden hazırlıkların ilk defa mevcut hukumet tarafından yapıldığını anlatan Gorur, "Bu hukumet ilk kez 2006 yılında dedi ki: 'Bundan sonra biz depremin olmasını beklemeden, biz ozellikle risk yonetimini uygulamaya başlayacağız. Deprem gelmeden once zarar azaltıcı calışmalar yapacağız.' Doğru olan cağdaş olan bu. İstanbul icin gelin ozel bir kanun cıkartalım. Bu ozel olması gerekmiyor. Butun deprem hazırlığına girilmiş kentlerde deprem ve hazırlama adını oyle koyalım. Kanunu cıkartalım. Şimdi o kanunla birlikte siz ne tur zorlukla karşılaşıyorsanız işte Turkiye Buyuk Millet Meclisi onu cozun. Yani cok zor bir şey değil. İnsanlarımız olmesin diye lutfen bunu da yapın." diye konuştu.
"Buyuk depremlerin oluşacağı periyotlara giriyoruz"
Deprem hazırlığı icin belediyeler ile merkezi hukumetin omuz omuza irade birliği yaparak hazırlık yapılması gerektiğini soyleyen Gorur, "Halkı muhakkak bu işin icine sokacaksınız. Halk da bu guc icerisine uclu olarak girecek. Eğer İstanbullu deprem kulturune, bilgisine bilincine bilgi ve birikimine haiz değilse İstanbul'u depreme asla hazırlayamazsınız. İstanbul'daki insanlarımızın, eğer ki deprem kulturu olsa, bilinci olsa, burada kacak gocek bina yapılmaz. Halkın bu işe sahip cıkması lazım. Depreme halk sahip cıkmaz, talep etmezse yerel ve merkezi yonetimlerden siz bu depremi hazırlanmayı unutun, hepimizin omru bu asır suresince depremlerde on biner on biner, elli biner, elli biner gomeriz insanları bize. Bunu şaka etmiyorum. Cunku gelecek periyodun nasıl geleceği belli. Oyle bir periyotta yaşıyoruz ki buyuk depremlerin artık oluşmaya başlayacağı donemlere giriyoruz." diye belirtti.
"İstanbul'daki 7 baraj depremde cok riskli"
İstanbul'daki barajlardan 7 tanesinin depremde riskli olduğunu anlatan Prof. Dr. Gorur, "İSKİ'nin barajlarında ben de hasbelkader gorev yaptım. Teknik universiteden ekibe de ince sondajlarla calışma yapıyorduk. 14 tane barajın 7'si cok tehlikeli. Yani bu depremi cıkartır veya cıkartmaz. Ayrıca İstanbul'da en az yuz milyon ton atık cıkar. Atık dediğim olur. Bunun icin de asbest de dahil, parlayıcı, patlayıcı, toksin, kimyevi maddelerin hepsi. Bunları şimdiden, uluslararası yontemlere gore nasıl bertaraf edeceğiz? Nasıl bunları ortadan kaldıracağız? Nasıl geri donuşume tabii tutacağınızın planlanması lazım." şeklinde konuştu.