Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Apostolos Andreas Kilisesi'ne turist goturen şofor Mehmet Erol Muvali, gorevli papaza Kelime-i Şehadet'i hatırlattı, hakkında yasal işlem başlatıldı. Şofor Muvali, camiye gelen bircok turistin boynundaki hac kolyesi ve ellerindeki istavrozun taciz edici bir durum kabul edilmediğini belirterek, "Benim de kilisede getirmiş olduğum Kelime-i Şehadet'te tahrik taciz edici bir durum yoktur" dedi. Karpaz Yarımadası Zafer Burnu'ndaki Apostolos Andreas Kilisesi'nde şofor Mehmet Erol Muvali'nin gorevli papazın yanına giderek Kelime-i Şahadet'i hatırlatması tepkiye neden oldu. Muvali sosyal medyada paylaştığı videoda, kilisede Kelime-i Şahadet getirdi ve ardından, "Şimdi de papazın yanına gidelim ve ona Kelime-i Şahadeti hatırlatalım" diyerek gorevli papazın yanına gitti. Muvali, papazın yanında durarak Kelime-i Şahadet getirdi. Tepkilerin ardından sosyal medya hesabından paylaştığı videoyu kaldıran Muvali, yanlış anlaşıldığını belirterek, niyetinin kotu olmadığını savundu.
"Dipkarpaz Manastırı'nda yapmış olduğum paylaşımdan dolayı bir suru hakaret kufur yorum okudum"
Muavili yaptığı acıklamasında, "Dipkarpaz Manastırı'nda yapmış olduğum paylaşımdan dolayı bir suru hakaret kufur, yorum okudum. Paylaşmış olduğum videoda kotu niyet yok. Taciz yok, hakaret yok, provokasyon yok ve tahrik edici bir davranış yoktur. Video acık ve nettir. Kilisede şehadet getirerek videoya cektim. Bu paylaşımım bu kadar cok tepki cekeceğini de bilmiyordum. Paylaşımımı yaptıktan 4,5 saat sonra izledim. Videonun binlerce kişi tarafından izlendiğini fark ettim. Olayı daha fazla farklı noktalara taşımamaları icin paylaşımımı kaldırdım. Bircok turist Selimiye Camisi'ne gelerek boyunlarında hac kolyesi ve ellerinde istavroz olarak ziyaret etmektedirler. Ulkemizdeki camilerimize yapmış oldukları ziyaretler, de taciz tahrik edici bir durum soz konusu değilse benim de kilisede getirmiştir olduğum Kelime-i Şehadet'te olduğu gibi tahrik taciz edici bir durum yoktur. Video acık ve nettir. Her ırkın dinine saygımız vardır, yapmış olduğum paylaşımda eğer sucum varsa kamuoyundan ozur dilerim" dedi.
"Dini inanış ve yaşayışlara saygı da cok onemlidir ve hassas bir konudur"
Artan tepkiler uzerine harekete gecen polis, Muavil'i hakkında yasal işlem başlatırken, Muavili'yi karakola cağırarak ifadesini aldı. KKTC İcişleri Bakanı Dursun Oğuz da konuyla ilgili gerekli yasal işlemin başlatıldığını belirterek, "Bugun ulkemizde onemli dini ibadet yerlerinden biri olarak kabul edilen Dipkarpaz'da bulunan Apostolos Andreas Kilisesi'nde bir şahıs tarafından video cekimi yapılarak yayınlanmıştır. Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'nde dini ozgurluklerde ve ibadetlerde bircok ceşitlilik vardır. Dini inanış ve yaşayışlara saygı da cok onemlidir ve hassas bir konudur. Bu konuda ayrıştırıcı, tahrik edici, tacizkar durumlar ve davranışlar kabul edilemez. Bu nedenle dinlere ve kulturlere saygı kapsamında toplumsal huzuru bozmaya yonelik yapılan bu davranış hakkında ilce kaymakamlığı vasıtasıyla gerekli yasal işlem başlatılması icin Polis Mudurluğune şikayette bulunulmuştur" dedi.