Milli Savunma Universitesi Oğretim Programları, Materyalleri, Ortamları, Araştırma ve Uygulama Geliştirme Merkezi Yonetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı. YONETMELİK
Milli Savunma Bakanlığından:
MİLLİ SAVUNMA UNİVERSİTESİ OĞRETİM PROGRAMLARI,
MATERYALLERİ, ORTAMLARI, ARAŞTIRMA VE UYGULAMA
GELİŞTİRME MERKEZİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Başlangıc Hukumleri
Amac ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Yonetmeliğin amacı ve kapsamı; Milli Savunma Universitesi Oğretim Programları, Materyalleri, Ortamları, Araştırma ve Uygulama Geliştirme Merkezinin amacları, organları, kuruluşu, calışma alanları ve calışma şekline ilişkin hukumleri duzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yonetmelik, 9/11/2016 tarihli ve 6756 sayılı Olağanustu Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Universitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hukmunde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin dorduncu fıkrası ile 14/11/2016 tarihli ve 2016/9522 sayılı Bakanlar Kurulu eki Kararın 5 inci maddesinin birinci fıkrası hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3- (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Astsubay meslek yuksekokulları: Kara, Deniz, Hava ve Bando Astsubay Meslek Yuksekokullarını,
b) Astsubay meslek yuksekokulu mudurlukleri: Kara, Deniz, Hava ve Bando Astsubay Meslek Yuksekokulları Mudurluklerini,
c) Bakan: Milli Savunma Bakanını,
c) Bakanlık: Milli Savunma Bakanlığını,
d) Bakanlık kadro ve kuruluşunda yer alan kurumlar: Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Milli Savunma Universitesi ile Harita Genel Mudurluğunu,
e) Danışma Kurulu: Merkezin danışma kurulunu,
f) Dekanlık: Kara, Deniz ve Hava Harp Okulları Dekanlıklarını,
g) Harp enstituleri: Kara, Deniz, Hava ve Muşterek Harp Enstitulerini,
ğ) Harp enstituleri mudurlukleri: Kara, Deniz, Hava ve Muşterek Harp Enstituleri Mudurluklerini,
h) Harp okulları: Kara, Deniz ve Hava Harp Okullarını,
ı) Lisansustu eğitim enstituleri: Harp Enstituleri haric Milli Savunma Universitesi bunyesinde lisansustu eğitim veren enstituleri,
i) Lisansustu eğitim enstituleri mudurlukleri: Harp Enstituleri Mudurlukleri haric Milli Savunma Universitesi bunyesinde lisansustu eğitim veren enstitu mudurluklerini,
j) Merkez: Milli Savunma Universitesi Oğretim Programları, Materyalleri, Ortamları, Araştırma ve Uygulama Geliştirme Merkezini,
k) Mudur: Merkezin Mudurunu,
l) Mudur yardımcısı: Merkezin mudur yardımcılarını,
m) Rektor: Milli Savunma Universitesi Rektorunu,
n) Rektorluk: Milli Savunma Universitesi Rektorluğunu,
o) Rektor yardımcısı: Milli Savunma Universitesi rektor yardımcılarını,
o) Senato: Milli Savunma Universitesi Senatosunu,
p) Universite: Milli Savunma Universitesini,
r) Yabancı Diller Yuksekokulu: Milli Savunma Universitesi Yabancı Diller Yuksekokulunu,
s) Yabancı Diller Yuksekokulu Mudurluğu: Milli Savunma Universitesi Yabancı Diller Yuksekokulu Mudurluğunu,
ş) Yuksek Danışma Kurulu: Universitenin eğitim oğretim programları ve araştırma geliştirme faaliyetlerinin milli savunma ihtiyacları doğrultusunda belirlenmesi, guncellenmesi ve Bakanlık kadro ve kuruluşunda yer alan kurumlar ile Bakanlığın bağlı, ilgili, ilişkili kurum ve kuruluşlarıyla eş gudum icinde yurutulmesi icin Universite yoneticileri ile soz konusu kurum/birim temsilcilerini bir araya getiren kurulu,
ifade eder.
(2) Bu Yonetmelikte tanımlanmamış kavram ve terimler icin 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile bu kanunlara dayanılarak cıkarılan mevzuatta yer alan tanımlar esas alınır.
İKİNCİ BOLUM
Merkezin Amacı, Calışma Alanları, Organları ve Gorevleri
Merkezin amacı
MADDE 4- (1) Merkezin amacı, kuvvet komutanlıkları tarafından ihtiyac duyulan nitelikleri haiz personel yetişmesini sağlamak icin Yuksek Danışma Kurulunun tavsiyeleri ve Senato kararları doğrultusunda Universite bağlısı harp okulları, astsubay meslek yuksekokulları, Yabancı Diller Yuksekokulu, harp enstituleri ve lisansustu eğitim enstituleri oğretim programlarını, materyallerini, ortamlarını temel muştereklik ve eş gudum anlayışı icinde geliştirmeye yonelik calışmaları koordine etmek, desteklemek ve iyileştirmektir.
Merkezin calışma alanları
MADDE 5- (1) Merkezin calışma alanları şunlardır:
a) Universite bunyesinde bulunan harp okulları, astsubay meslek yuksekokulları, Yabancı Diller Yuksekokulu, harp enstituleri ile lisansustu eğitim enstitulerinden gelen lisans, on lisans ve lisansustu duzeylerinde yeni ders ve diploma programlarının acılmasının tekliflerini konu, kapsam ve pedagojik acılardan incelemek ve ilgili birimler ile koordinasyon icinde son şeklini vererek karar icin Senatoya sunmak.
b) Askeri eğitimle beraber 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri İc Hizmet Kanununun 39 uncu maddesi ile 6/9/1961 tarihli ve 10899 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Turk Silahlı Kuvvetleri İc Hizmet Yonetmeliğinin 86 ncı maddesinde belirtilen ahlakın ve maneviyatın yukseltilmesine, milli duyguların kuvvetlendirilmesine ilişkin hususların program geliştirme esaslarını belirleyerek surekli gelişimini sağlamak.
c) Bakanlık tarafından onaylanan astsubay meslek yuksekokulları on lisans ve harp okulları lisans programlarına ait oğretim programlarının astsubay meslek yuksekokulları mudurlukleri ve dekanlıklar tarafından uygulanmasını Rektorluk adına takip etmek, her eğitim ve oğretim yılı sonunda uygulamalarla ilgili hazırlanacak değerlendirme raporunu Senatoya sunmak.
c) Yuksek Danışma Kurulu ile Bakanlık kadro ve kuruluşunda yer alan kurumlardan oğretim programlarına girmesi teklif edilen ders veya konu kapsamlarını incelemek; astsubay meslek yuksekokulları mudurlukleri, harp okulu dekanlıkları, harp enstituleri mudurlukleri, lisansustu eğitim enstituleri mudurlukleri ve Yabancı Diller Yuksekokulu Mudurluğu ile bu konuda iş birliği yapmak ve Senato tarafından onaylanan tekliflerin uygulanmasını takip etmek.
d) Astsubay meslek yuksekokullarının on lisans, harp okullarının lisans, harp enstituleri ve lisansustu eğitim enstitulerinin lisansustu programlarına ait oğretim programları arasında muşterekliği sağlayacak inceleme ve eş gudum calışmalarını yurutmek.
e) İhtiyac halinde oğretim programlarını, Universite yerleşkeleri icindeki veya dışındaki oğrencilere erişilebilir kılacak uzaktan oğretim altyapısı ile teknolojilerinin kurulmasını ve işleyişini sağlamak, uzaktan eğitim materyallerinin geliştirilme surecini astsubay meslek yuksekokulları mudurlukleri, dekanlıklar, harp enstituleri mudurlukleri, lisansustu eğitim enstituleri mudurlukleri ve Yabancı Diller Yuksekokulu Mudurluğu ile koordine etmek.
f) Astsubay meslek yuksekokulları mudurlukleri, dekanlıklar, harp enstituleri mudurlukleri, lisansustu eğitim enstituleri mudurlukleri ve Yabancı Diller Yuksekokulu Mudurluğu tarafından hazırlanacak basılı veya sayısal ortamdaki oğretim materyallerinin uretilmesi surecinde ilgili birimlerle iş birliği yapmak ve bu birimler arasında kaynak ve gayret tasarrufu acısından eş gudum sağlamak; Universite ve bağlılarında eğitim oğretim faaliyetleri ve akademik calışmalar kapsamında basımı yapılacak sureli yayın, dergi, bulten, broşur, afiş ve kitapların Rektor onayı oncesinde kontrolunu yapmak.
g) Universite bağlısı harp okulları, astsubay meslek yuksekokulları, Yabancı Diller Yuksekokulu, harp enstituleri ile lisansustu eğitim enstitulerinde hazırlanacak oğretim materyallerinin standartlarını belirlemek, konu ve kapsam doğrultusunda ihtiyac analizlerini yapmak ve ilgili birimlere bildirmek.
ğ) Eğitim-oğretimde; simulasyon, arttırılmış gerceklik, zenginleştirilmiş icerik gibi yeni teknolojilerin kullanılmasını sağlayacak tedbir ve teklifleri astsubay meslek yuksekokulları mudurlukleri, dekanlıklar, harp enstituleri mudurlukleri, lisansustu eğitim enstituleri mudurlukleri ve Yabancı Diller Yuksekokulu Mudurluğune iletmek ve gerekirse bu yonde projeler ve bilimsel etkinlikler yapılmasını koordine etmek.
h) Universite bağlısı harp okulları, astsubay meslek yuksekokulları, Yabancı Diller Yuksekokulu, harp enstituleri ile lisansustu eğitim enstitulerinde kullanılan oğretim materyallerinin etkinliğine ve konu kapsamlarının guncelliğine dair araştırma ve planlamalar yapmak.
ı) Akademik kadro ile iş birliği yaparak oğretim materyallerinin ihtiyaca uygun olarak hazırlanmasını sağlamak.
i) Eğitim programı geliştirme faaliyetleri kapsamında konferans, seminer, sempozyum ve calıştay duzenlemek.
Merkezin organları
MADDE 6- (1) Merkezin organları şunlardır:
a) Mudur.
b) Danışma Kurulu.
c) Oğretim programları araştırma geliştirme komisyonları.
Mudur
MADDE 7- (1) Mudur; Merkezin calışma alanları ile ilgili faaliyetlerde bulunan, Universitenin kadrolu ve tam gun calışan oğretim uyeleri arasından iki yıl icin Rektor tarafından gorevlendirilir.
(2) Gorev suresi dolan Mudur yeniden gorevlendirilebilir.
(3) Mudur; izin, istirahat, hastalık gibi mazeretleri sebebiyle gorevinde bulunamadığında yerine belirlediği mudur yardımcısı vekalet eder.
(4) Mudurun altı aydan fazla gorevinin başında bulunmaması halinde yerine yeni Mudur gorevlendirilir.
Mudurun gorevleri
MADDE 8- (1) Mudurun gorevleri şunlardır:
a) Rektorluğun direktifleri ile Senatonun aldığı ve Merkezin gorev ve sorumlulukları kapsamında olan kararları, Rektorluk tarafından hazırlanacak usul ve esaslar doğrultusunda uygulamak ve denetlemek.
b) Merkez adına her turlu iletişimi ve iş birliğini sağlamak.
c) Merkezi, amacları ve gorevleri doğrultusunda yonetmek.
c) Yıllık calışma programının hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.
d) Uygulanan programlara ve faaliyetlere ilişkin koordinasyonu sağlamak.
e) Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait calışma programını duzenleyerek Rektorun onayına sunmak.
f) Universite bağlısı harp okulları, astsubay meslek yuksekokulları, harp enstituleri, lisansustu eğitim enstituleri ve Rektorluğe bağlı diğer birimler ile koordinasyonu sağlamak.
g) Danışma Kuruluna katılmak.
Mudur yardımcıları ve gorevleri
MADDE 9- (1) Universitenin kadrolu personeli arasından iki kişi, Rektor tarafından iki yıl icin mudur yardımcısı olarak gorevlendirilir. Gorevlendirmelerde Mudurun onerisi alınabilir. Gorev suresi dolan mudur yardımcıları yeniden gorevlendirilebilir. Mudurun fiili veya kanuni engelleri sebebiyle katılamadığı toplantılara yetki verdiği mudur yardımcısı veya vekili katılır.
Danışma Kurulu ve gorevleri
MADDE 10- (1) Rektor veya gorevlendireceği rektor yardımcısı ile Mudur, Danışma Kurulunun doğal uyesidir. Danışma Kuruluna, Rektor veya gorevlendireceği rektor yardımcısı başkanlık eder. Danışma Kurulu; Rektor veya gorevlendireceği rektor yardımcısı başkanlığında, Mudur, harp okullarını temsilen bir dekan, astsubay meslek yuksekokullarını temsilen bir mudur, harp enstitulerini temsilen bir mudur, lisansustu eğitim enstitulerini temsilen bir mudur, Rektor tarafından belirlenen en az iki oğretim uyesi ve Merkezin calışma alanlarına katkıda bulunabilecek universitelerin oğretim uyeleri dahil olmak uzere en fazla on uc uyeden oluşur. Uye seciminin hangi okullar veya enstitulerden yapılacağı belirlenirken Danışma Kurulunda goruşulecek konular dikkate alınır. Danışma Kuruluna; Bakanlık koordinesi ile Bakanlık, kamu, ozel kurum ve kuruluşlarının konusunda uzman personeli gorevlendirilebilir.
(2) Danışma Kurulu uyelerinin gorev suresi iki yıldır. Universite dışından gorevlendirilecekler icin gorevlendirme suresine ilişkin, ilgili mevzuat hukumleri saklıdır. Suresi biten uye aynı usulle tekrar gorevlendirilebilir. Danışma Kurulu yılda en az bir kez Rektorun cağrısıyla veya Mudurun teklifi uzerine Rektorun cağrısıyla toplanır.
(3) Danışma Kurulu, Merkezin amacı ve calışma alanlarıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunur ve istişare niteliğinde goruş bildirir.
(4) Danışma Kurulu kendi icinde calışma grupları oluşturabilir.
Oğretim programları araştırma geliştirme komisyonları
MADDE 11- (1) Oğretim programları araştırma geliştirme komisyonları; her eğitim ve oğretim yılından once veya ihtiyac duyulması halinde; Rektor tarafından Universite bağlısı harp okulları, astsubay meslek yuksekokulları, Yabancı Diller Yuksekokulu, harp enstituleri ve lisansustu eğitim enstitulerinden gorevlendirilecek alanında uzman en az uc oğretim elemanı ile gerek gorulduğu takdirde gorevlendirilecek ilgili kuvvet komutanlıkları veya kamu kurum/kuruluşlarının konusunda uzman personelinden oluşur. Komisyonlardaki uye sayısı on ucu gecemez.
(2) Komisyonlar; ihtiyac duyulması halinde Universite bağlısı harp okulları, astsubay meslek yuksekokulları, Yabancı Diller Yuksekokulu, harp enstituleri ile lisansustu eğitim enstitulerinin lisans, on lisans ve lisansustu programlarına ait oğretim programı taslaklarını ve yeni ders/oğretim programı tekliflerini, kendi bolum/branşları acısından inceler. Komisyonlar; oğretim programlarının oluşturulması ve geliştirilmesine yonelik tavsiyelerini Merkeze sunar.
(3) Komisyonların gorevleri, Universite ve bağlılarında eğitim oğretim faaliyetleri ve akademik calışmalar kapsamında basımı yapılacak sureli yayın, dergi, bulten, broşur, afiş ve kitapların ilgili Rektor onayı oncesinde kontrolunu yapmaktır.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Personel ihtiyacı
MADDE 12- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, ilgili mevzuat hukumleri kapsamında Rektor tarafından gorevlendirilen personel ile karşılanır.
Yururluk
MADDE 13- (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 14- (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Savunma Bakanı yurutur.