NATO, Muttefik Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın İngiltere'deki Northwood Ussu'nde gorev yapan ve Turkiye'de bir ust rutbeye terfi eden ilk kadın albay olan Gokcen Fırat'la ilgili, "Konumu, ittifakın deniz operasyonlarının ve tatbikatlarının başarısı icin kritik oneme sahiptir." acıklaması yaptı. NATO Medya Merkezi, İngiltere'deki NATO Muttefik Deniz Komutanlığı'nda (MARCOM) Operasyonlardan Sorumlu Komutan Yardımcısı gorevini yuruten Fırat'ın amiralliğe terfisiyle ilgili bir acıklama yayımladı.
Acıklamada TSK'da amiralliğe terfi eden ilk kadın olan Tuğamiral Fırat'ın NATO'daki gorevine ilişkin detaylar paylaşıldı.
Fırat'ın kritik bir gorevde bulunduğu belirtilen acıklamada, "Konumu, dort NATO daimi deniz kuvvetlerinin cok uluslu buyuk gorevlere katılımı da dahil olmak uzere ittifak capındaki deniz operasyonlarının ve tatbikatlarının başarısı icin kritik oneme sahiptir." değerlendirmesi yapıldı.
Tuğamiral Fırat'ın MARCOM gorevi oncesi Norvec'teki NATO Muşterek Harp Merkezi'nde de gorev yaptığı belirtilen acıklamada Fırat'ın değerlendirmelerine de yer verildi.
Fırat, amirallik gorevinin bir denizci icin en yuksek rutbe olduğunu belirterek bu noktaya ulaşmaktan dolayı gurur duyduğunu soyledi.
Her gorevin deneyimini artırmak ve vizyonunu geliştirmek icin bir fırsat olduğunu kaydeden Fırat, "Turk Deniz Kuvvetleri Komutanlığında bir geminin ilk kadın komutanı olarak atanmam beni cesaretlendirdi ve hedeflerime ulaşma konusunda vizyonumu keskinleştirdi." ifadelerini kullandı.
Fırat ayrıca, "Milletimize ve ordumuza şeref, ozveri ve sadakatle en ust duzeyde hizmet edecek kadın amiral ve generallerimizin sayısının artacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
- TSK'nın ilk kadın amirali
YAŞ kararları kapsamında bu sene ilk defa Turk Silahlı Kuvvetlerinde bir kadın albay bir ust rutbeye terfi ettirilmiş, Deniz Kuvvetlerinde Kurmay Albay Fırat tuğamiralliğe yukseltilerek, Turk Silahlı Kuvvetlerinde bir ilke imza atılmıştı.
Deniz Harp Okulundan 1998'de mezun olan Fırat, 1998-2017 yıllarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ceşitli birliklerinde gorev yapmış, TCG Yavuz fırkateyninde Sualtı Silahları Subaylığı ve Denizaltı Savunma Harbi Subaylığı gorevlerini yurutmuştu.
Fırat, 2003-2005 yıllarında Deniz Harp Okulu oğrencilerinin donanma gorevlerine hazırlandığı eğitim gemilerinden TCG Eğitim Bot-2'de Turkiye'nin ilk kadın gemi komutanı olarak gorev almıştı.
Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı karargahlarında da ceşitli gorevleri ustlenen Fırat, Norvec'teki Muşterek Harp Merkezi'nin ardından gecen sene İngiltere'deki gorevine başlamıştı.