Emniyet Genel MüdürlÃ¼Ä 95;¼, komiser yardımcılÄ±Ä Ä± sözlü sınavında yeni düzenlemeye gitti
5 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararnameyle, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli Rütbe Terfileri İliÅkin Yönetmelikte deÄiÅiklik yapıldı. Tıklayınız.
BlindiÄi üzere, DanıÅtay geçtiÄimiz ay, yönetmeliÄin sözlü sınavla ilgili maddelerinin yürürlÃ¼Ä 95;¼nü durdurmuÅtu. Tıklayınız.
İÅte yapılan bu yeni düzenleme, DanıÅtay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiÄi maddelere iliÅkindir.
Yapılan deÄiÅikliÄin karÅılaÅtırmal&# 196;± madde tablosuna aÅaÄıda yer verilmiÅtir.
Buna göre, sözlü sınava yazılı sınava giren her aday deÄil sadece yazılı sınavdan en az 50 puan alan adaylar baÅvurabilecek.
Ayrıca önceki düzenlemede baÅarı puanının, yazılı ve sözlü sınavın aritmetik ortalamasıyla belirleneceÄi öngörülmà 88;Åken yeni düzenlemeye göre sözlü sınavda, 100 üzerinden 50 ve üzeri puan alanlar baÅarılı sayılacak.
Yine önceki düzenlemede sözlü sınav konularının puan deÄeri yer almıyordu. Yeni düzenlemede, her bir sınav konusunun puan deÄeri tel tek yer almaktadır. Yine, önceki konulara ek olarak yazılı sınav konularından da soru sorulacaÄı hüküm altına alınmıÅtır .
Eski madde Yeni Madde (1) Yazılı sınava giren adaylar, sicil numarası küçük olandan baÅlamak üzere sözlü sınava tabi tutulur. "(1) Yazılı sınava giren adaylardan yüz üzerinden en az elli puan almıŠolanlar, sözlü sınava tabi tutulur." (3) Sözlü sınav komisyonları üst rütbeye terfi edecek personeli;
a) Bir konuyu kavrama ve ifade edebilme yeteneÄi,
b) Temsil ve maiyetindeki personelini sevk ve idare kabiliyeti,
c) Ãzgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılÄ ±Äı,
ç

d) Planlama, eÅgüdüm ve denetim becerileri,
konularında yüz tam puan üzerinden deÄerlendirir. Her üyenin vermiÅ olduÄu puanların aritmetik ortalaması alınarak adayların sözlü sınav puanı tespit edilir.
"(3) Sözlü sınav komisyonları üst rütbeye terfi edecek personeli;
a) Yazılı sınav konularına iliÅkin bilgi düzeyi (25 puan),
b) Bir konuyu kavrama ve ifade edebilme yeteneÄi (15 puan),
c) Temsil ve maiyetindeki personelini sevk ve idare kabiliyeti (15 puan),
ç

d) Analitik düÅünme, problem çözme ve doÄru karar verebilme yeteneÄi (15 puan),
e) Planlama, eÅgüdüm ve denetim becerileri (15 puan),
konularında yüz tam puan üzerinden deÄerlendirir. Her üyenin vermiÅ olduÄu puanların aritmetik ortalaması alınarak adayların sözlü sınav puanı tespit edilir.
Yeni fıkra (4) Sözlü sınavda yüz üzerinden elli ve üzeri puan alanlar baÅarılı sayılır." Madde 29(1) BaÅarı puanı, yazılı ve sözlü sınavlarda alınan puanların aritmetik ortalaması ile belirlenir. BaÅarılı sayılmak için sözlü sınavda en az elli puan almıŠolmak kaydıyla, yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalamasının elli ve üstü olması Åarttır. MADDE 2- Aynı YönetmeliÄin 29 uncu maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıŠtır.