Yarım gün çalıÅan Devlet memurları süt iznini nasıl kullanacak?
SORU: Merhaba eÅim diyanette kuran kursu öÄreticisi olarak çalıÅmakta. Yarım ün çalıÅıyo r. DoÄum durumunda süt izni hakkı eÅim içinde var mı yoksa tüm gün çalıÅanlarÄ 77; mı kapsamakta. EÅim zaten yarım gün çalıÅıyo rum diyerek kullanmak istemiyor ama sadece yasal hakkımız olup olmadıÄını merak ediyorum. DeÄerli cevaplarınız için Åimdiden teÅekkür ederim.
CEVAP: 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (D) fıkrasında, "Kadın memura, çocuÄunu emzirmesi için doÄum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacaÄı hususunda, kadın memurun tercihi esastır." hükmü yer almaktadır.
Bu hükmün Devlet memurlarına nasıl uygulanacaÄı konusunda, Devlet Personel BaÅkanlıÄı, 6 Seri Nolu Kamu Personel TebliÄi yayımlamıÅtı ;r. Tıklayınız.
Ancak tebliÄde tam gün çalıÅan Devlet memurları için açıklamalar yer alırken, genel olarak yarım gün çalıÅan Diyanet personeli ve MEB'deki öÄretmenler için bir açıklama yapmamıÅtır.
MEB, 2016 yılında tüm il müdürlüklerine gönderdiÄi yazıda, süt izninin kullanımıyla ilgili olarak, eÄitim öÄretimin bütünlÃ¼Ä 95;¼nün bozulmamasını istemiÅti. Tıklayınız.
Hali hazırdaki Milli EÄitim BakanlıÄı uygulamasında, ikili eÄitim varsa, süt iznini kullanacak öÄretmenin talebine göre, öÄretmen sabahçı veya öÄlenci olmaktadır. EÄer ikili eÄitim yok ise eÄitim öÄretimin bütünlÃ¼Ä 95;¼ bozulmayacak Åekilde ders programı ayarlanmaktadır. Yani sınıf öÄretmenleri baÄlamında öÄretmen sabahçı ise süt izni öÄleden sonra kullandırılmaktadı ;r.
Bu baÄlamda, Diyanet İÅleri BaÅkanlıÄındaki uygulamada benzer olacaktır. EÄitim öÄretimin bütünlÃ¼Ä 95;¼ bozulmaksızın ders programının ayarlanması gerekmektedir. EÄer öÄretici sabah derse geliyorsa, süt izninin öÄleden sonra, eÄer öÄleden sonra derse geliyorsa süt izinin sabah kullandırılması uygun olacaktır.