Yarım gün çalışan Devlet memurları süt iznini nasıl kullanacak?
SORU: Merhaba eÅŸim diyanette kuran kursu öğreticisi olarak çalışmakta. Yarım ün çalışıyo r. DoÄŸum durumunda süt izni hakkı eÅŸim içinde var mı yoksa tüm gün çalışanlarÄ&#1 77; mı kapsamakta. EÅŸim zaten yarım gün çalışıyo rum diyerek kullanmak istemiyor ama sadece yasal hakkımız olup olmadığını merak ediyorum. DeÄŸerli cevaplarınız için ÅŸimdiden teÅŸekkür ederim.
CEVAP: 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (D) fıkrasında, "Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır." hükmü yer almaktadır.
Bu hükmün Devlet memurlarına nasıl uygulanacağı konusunda, Devlet Personel BaÅŸkanlığı, 6 Seri Nolu Kamu Personel TebliÄŸi yayımlamıştÄ&#177 ;r. Tıklayınız.

Ancak tebliğde tam gün çalışan Devlet memurları için açıklamalar yer alırken, genel olarak yarım gün çalışan Diyanet personeli ve MEB'deki öğretmenler için bir açıklama yapmamıştır.
MEB, 2016 yılında tüm il müdürlüklerine gönderdiÄŸi yazıda, süt izninin kullanımıyla ilgili olarak, eÄŸitim öğretimin bütünlüğ&#1 95;¼nün bozulmamasını istemiÅŸti. Tıklayınız.
Hali hazırdaki Milli EÄŸitim Bakanlığı uygulamasında, ikili eÄŸitim varsa, süt iznini kullanacak öğretmenin talebine göre, öğretmen sabahçı veya öğlenci olmaktadır. EÄŸer ikili eÄŸitim yok ise eÄŸitim öğretimin bütünlüğ&#1 95;¼ bozulmayacak ÅŸekilde ders programı ayarlanmaktadır. Yani sınıf öğretmenleri baÄŸlamında öğretmen sabahçı ise süt izni öğleden sonra kullandırılmaktadÄ&#177 ;r.
Bu baÄŸlamda, Diyanet İşleri BaÅŸkanlığındaki uygulamada benzer olacaktır. EÄŸitim öğretimin bütünlüğ&#1 95;¼ bozulmaksızın ders programının ayarlanması gerekmektedir. EÄŸer öğretici sabah derse geliyorsa, süt izninin öğleden sonra, eÄŸer öğleden sonra derse geliyorsa süt izinin sabah kullandırılması uygun olacaktır.