Bircok lisans mezunu veya lisans oğrenimine devam eden oğrencilerin en buyuk hedeflerinden birisi akademik kariyer yapmaktır. Akademik kariyerin başlangıc yolu ise Araştırma Gorevliliğinden gecmektedir. Bircok lisans mezunu veya lisans oğrenimine devam eden oğrencilerin en buyuk hedeflerinden birisi akademik kariyer yapmaktır. Akademik kariyerin başlangıc yolu ise Araştırma Gorevliliğinden gecmektedir.
Ancak, araştırma gorevlisi olma hayali olan bircok arkadaşımızın kafasını karıştıran sağdan soldan duyduğu yanlış bir bilgide şudur : "Araştırma Gorevlisi Olman İcin Yuksek Lisansa Başlamış veya Bitirmiş Olman Gerekir !!!"
Bu yanlış bilgiyi acıklamadan once Araştırma Gorevliliği ile ilgili sizlere kısa bilgiler verelim.
ARAŞTIRMA GOREVLİSİNİN MEVZUATTA GOREV TANIMI NEDİR ?
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununda Araştırma Gorevlileri, "yuksekoğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer gorevleri yapan oğretim yardımcıları" olarak gecmektedir.
ARAŞTIRMA GOREVLİSİNİN OZLUK HAKLARI NEDİR ?
Araştırma gorevlisi maaşları son donemde yapılan iyileştirmeler sonucunda onemli olcude artmıştır. Araştırma Gorevlisi maaşları ulkemizde bolge bolge değişkenlik gosteren geliştirme odeneğinden oturu ortalama 4000-5000 aralığında değişmektedir. Net maaşlar icin tıklayın.
ARAŞTIRMA GOREVLİSİ OLMAK İCİN ASGARİ ŞARTLAR NEDİR ?
Bilindiği uzere, araştırma gorevlilerinin universitelere alınmasına ilişkin usul ve esaslar ""Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Acıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik"le duzenlenmiştir.
Soz konusu yonetmeliğin 7 nci maddesinin 1 inci fıkrasında; "Araştırma gorevlisi kadrosuna başvurabilmek icin en az lisans mezunu olmak ve ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak" hukmu yer almakta olup, araştırma gorevlisi alımlarına ilişkin başkaca bir şart bulunmamaktadır.
Yukarıdaki verilen bilgilerden de anlaşılacağı gibi Araştırma Gorevlisi kadrolarına başvurmak icin asgari şartlar sadece lisans mezunu olmak ve 35 yaşını doldurmamış olmaktır. Ancak, her universite araştırma gorevlisi kadrosu ilan ettiğinden bir ozel şart belirlemek zorundadır.
Burada universite sadece lisans mezunu adayların başvurabilmesi icin, orneğin "İşletme Bolumu Lisans mezunu olmak" gibi ozel şart koyabileceği gibi, ek koşul belirleyip "İşletme Bolumu Lisans Mezunu Olmak. İşletme Anabilim Dalında Yuksek Lisans Yapıyor veya Yapmış Olmak" şartı koyarak alanında lisansustu eğitimine devam eden kişilerin başvurmasını da isteyebilir. Bu durum tamamen universite rektorluklerinin insiyatifinde olan bir durumdur.
Bu sebeple, araştırma gorevlisi olma duşuncesi olan kişilerin Yuksekoğretim Kurulunda yer alan "AKADEMİK KADRO İLANLARI menusunde ilan edilen kadrolarda aranan "Ozel Şartları" dikkatli incelemeleri gerekiyor.