Universitelerde oğretim uyesi harici oğretim elemanı kadrolarına (Oğretim Gorevlisi, Okutman, Araştırma Gorevlisi, Uzman, Cevirici ve Eğitim-Oğretim Planlamacısı) atamalar "Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yonetmelik" hukumleri cercevesinde yapılmaktadır.
Soz konusu yonetmelik kapsamında kadrolara başvurabilmek icin Genel Şartlar başlıklı 6 ncı maddesinin 1 inci fıkrasında;
a) 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak,
b) Oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadrolarına naklen veya acıktan yapılan her turlu atamada ALES'ten en az 70, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 50 puan veya Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezince eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak,

hukumleri aranmaktadır.
Bu kapsamda, yukarıda belirtilen oğretim uyesi harici oğretim elemanı kadrolarına başvurabilmek icin oncelikle ALES'ten 70 ve YDS'den 50 puan almak zorunludur.
Ancak, bu yonetmeliğin Muafiyet başlıklı 14 uncu maddesinin 2 nci fıkrasında; "
Meslek yuksekokullarının, yabancı dil okutmanı, cevirici ve yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlarındaki oğretim gorevlisi kadroları haricindeki oğretim elemanı kadrolarına başvurularda yabancı dil şartı aranmaz
." hukmu yer almaktadır. Bu madde ile 2 yıllık onlisans eğitimi veren meslek yuksekokullarında ilan edilen oğretim elemanı kadrolarında (yabancı dil okutmanı, cevirici, yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlarındaki oğretim gorevlisi kadroları haricinde) asgari 50 puan yabancı dil şartı aranmamaktadır.
Yukarıda yaptığımız acıklamalar cercevesinde, yabancı dil puanı almakta zorluk ceken fakat alanında en az 2 yıl kamu/ozel sektor deneyimi olan veya tezli yuksek lisans yapmış olanlar Meslek Yuksekokulu Oğretim Gorevlisi kadrolarına başvuruda bulunabilirler.