2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununun amacı, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununda yer alan oğretim elemanları tanımına giren personeli sınıflandırmak, aylıklarını ve ek gostergelerini duzenlemek, derece yukseltilmesi ve kademe ilerlemesinin şekil ve şartları ile, sosyal haklardan yararlanma, ek ders ucreti, universite, idari gorev ve geliştirme odeneklerinin miktarını tespit etmek, emekli ve yabancı oğretim elemanlarının sozleşmeli olarak calıştırılma usul ve esaslarını belirlemektir. Soz konusu kanunda oğretim elemanlarının istifa durumları veya istifa sınırları ile ilgili bir duzenleme bulunmamaktadır.
2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununun 20 nci maddesinde ; "

Bu Kanunda hukum bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumleri uygulanır.
" hukmu yer almaktadır. Bu sebeple, 2914 sayılı Kanunda istifa hakkı ve sınırı ile ilgili bir duzenleme yer almaması sebebiyle, oğretim elemanları oncelikle 2547 sayılı Kanuna daha sonra da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumlerine tabidir.
2547 sayılı Kanunda da istifa ile ilgili bir duzenleme yer almamaktadır. Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesinde; "İki defadan fazla olmamak uzere
memurluktan kendi istekleriyle cekilenlerden veya bu Kanun hukumlerine gore cekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa donmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hukumlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler."
denilmektedir. Yukarıda yapılan acıklamalar cercevesinde;
1- Her ne kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesi kapsamında istifa sonrası donuşlerde sınır belirlenmiş ise de; Yuksekoğretim kurumlarında oğretim elemanı kadrolarına atamalar, belirli bir sınav ve yarışmaya gore yapılması sebebiyle atanmaya hak kazananların halen gorev yaptıkları kurumlardan istifa ederek acıktan atanmalarında bir engel bulunmamaktadır.
2- Ozellikle ust gorev olarak tabir edebileceğimiz araştırma gorevlisi kadrosundan yardımcı docentliğe gecme gibi durumlarda kurumların personeline muvafakat vermemesi bir sorun teşkil etmeyip, ilgililer istifa ederek doğrudan atanmaya hak kazandıkları kuruma acıktan atanmak icin başvurabilirler.

Bu cercevede; oğretim elemanlarınınsayı sınırı olmaksızın istifa edip atanmaya hak kazandıkları kurumlara genel hukumler cercevesinde atanmalarına engel bulunmamaktadır.
Yavuz Selim KAPLAN