
Akademisyenlere on iki ay boyunca ödenen "Akademik TeÅvik ÃdeneÄi" için baÅvurular Aralık ayında baÅlıyor. Ancak, yönetmelikte bazı hususlar yeniden ele alınmalıdır. BilindiÄi üzere, 14 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6564 sayılı Kanunla getirilen "YükseköÄretim Tazminatı" ile akademisyenlerin özlük haklarında önemli düzeyde artıŠsaÄlandı. Ayrıca, söz konusu kanunla öÄretim elemanlarının yıl içerisinde yapmıŠolduÄu bilimsel faaliyetler üzerinden hesaplanan puana karÅılık "Akademik TeÅvik ÃdeneÄi" adı altında güzel bir imkan saÄlandı.
Yapılan bu düzenlemenin detayları yaklaÅık bir yıl sonra 18 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Akademik TeÅvik ÃdeneÄi YönetmeliÄi"nde belli oldu. Yönetmelik için tıklayınız.
Söz konusu yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar doÄrultusunda, öÄretim elemanları 2015 yılı içerisinde yapmıŠoldukları akademik çalıÅmalara karÅılık gelen puanların toplamının unvanlara göre belirlenmiÅ oranlara göre hesaplanmasıyla ortaya çıkan tutarı 12 ay boyunca almaya hak kazandılar.
"Akademik TeÅvik ÃdeneÄi YönetmeliÄi"nin 5 inci maddesinin 1 inci fıkrasında; "Akademik teÅvik baÅvuru takvimi, en geç akademik teÅvik puanının esas alındıÄı yılın Aralık ayının ilk haftasında ilan edilir." hükmüne göre, 2016 yılında yapılan faaliyetler için baÅvuru takvimleri yakın zamanda üniversitelerce kurulacak komisyonlar tarafından ilan edilecek.
YÃNETMELİKTE Ãà HUSUS YENİDEN GÃZDEN GEÃİRİLMELİ ; !
1- ATIFLAR
Akademik TeÅvik ÃdeneÄi YönetmeliÄinin 6 ncı maddesinin 1 inci fıkrasında; "Ãdülün deÄerlendirilmesinde ödülün alındıÄı, projelerin ve araÅtırmaların sonuçlandıÄı ;, tasarımların deÄerlendirilmesinde tasarımın sonuçlandıÄı ;, patentlerin deÄerlendirilmesinde patentin tescil edildiÄi ve sergilerin deÄerlendirilmesinde ise serginin açıldÄ±Ä 6;± tarih esas alınır." İfadesi yer almıÅtır.
Burada, bilimsel faaliyetlerin deÄerlendirmelerinde uyulması gereken tarihler belirlenir iken, atıflarla ilgili net bir ifade yer almamaktadır. Atıflar hesaplanırken, atıflarda yayının yazıldıÄı dönemdeki unvana göre mi yoksa atıfın yapıldıÄı tarihteki unvana mı göre puan hesaplanacaÄı açıkça yönetmelikte düzenlenmesi gerekmektedir. ÃrneÄin, Profesör kadrosunda görev yapan bir öÄretim üyesi bazı çalıÅmaları nı Yardımcı Doçent iken, bazılarını AraÅtırma Görevlisi iken hatta bazılarını da baÅka kurumlarda çalıÅırk en/görev yapmadıÄı dönemlerde yapmıŠolabilir.
2- BİLİRKİŠ96;° RAPORU
Yayın faaliyet türünde yer alan "bilirkiÅi raporu" ile ilgili olarak ne kastedildiÄi yönetmelikte detaylı Åekilde izah edilmelidir. EÄer öÄretim üyelerinin dergilerde yaptıkları hakemlikler bu kategoride deÄerlendirilecek ise yönetmelikte bilirkiÅi, hakem vb. tanımı yapılmalıdır. Dergilerde yapılan hakemliklerin faaliyet olarak kabul edilip puanlandırılması iyi olmakla beraber, baÅvuru sahibinin hangi derginin hangi sayısında hakemlik yaptıÄını belgelendirmesi gerekir. Ayrıca dergilerde yayımlanacak çalıÅmalara yapılacak hakemlikler puan olarak deÄerlendirilecekse puanlandırma yeniden gözden geçirilmelidir.
3-ÃDÃLLER
Her ne kadar yönetmelikte BSE: Bilim sanat kurulu olan kongre, kurultay, sempozyum, konferans ve festival gibi etkinlikler diye tanımlanmıŠise de bu tür etkinlikte alınan ödül olarak cümle tamamlanmalıdır. Bu faaliyet türünden puan talep eden öÄretim elemanları aldıÄı ödülü belgelendirmesi gerekir. Kastedilen kongrelerde en iyi bildiri ödülü, en iyi poster ödülü ise belirtilmelidir. Yoksa bu tür kongrelerde bilim kurulunda yer almak ödül olarak deÄerlendirilmemelidir. Ãlkemizde özellikle sosyal bilimlerde düzenlenen kongrelerde bilim kurulu/hakem kurulu gelen çalıÅmaları n deÄerlendirilmesini yapar. Bu amaçla kongrelerde bu sayı genellikle fazla tutulur. Hatta bazen öÄretim üyesinin bilim kurulunda olduÄundan haberi dahi olmayabilir.
Yukarıda gözden geçirilmesi gereken bilimsel faaliyetlere ilave olarak her üniversitede geçen yıl yaÅanan akademik teÅvikteki acemilik sürecinin bu yıl daha profesyonel Åekilde geçeceÄine inanıyoruz. Ãzellikle akademik teÅvik baÅvuru dosyalarının hazırlanmasında uygulamada birlikteliÄin saÄlanması adına YÃK tarafından standart bir uygulama getirilebilir. Ãünkü, akademisyenler tarafından yıÄınla dosya hazırlamak yerine daha pratik ve daha akılcı çözümler baÅvurular için düÅünülebil ir.
Ayrıca, geçen yıl sayfamızca hazırlanan "Akademik TeÅvik ÃdeneÄi Hesaplama Robotu" ile 2016 yılında yapmıŠolduÄunuz bilimsel faaliyetlere karÅılık gelen puan ve 2017 yılında 12 ay boyunca alacaÄınız ücreti görebilirsiniz.
KAPAT [X]
Yavuz Selim KAPLAN