Universite yonetiminde gorev alan Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı, Fakulte Sekreteri, Enstitu ve Yuksekokul Sekreterlerinin ek gostergeleri butunuyle yeniden ele alınarak toplu sozleşmede gundeme getirilmelidir.
Bilindiği uzere, 11 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6487 sayılı "Bazı Kanunlar İle 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Hakkında Kanun"un 13 uncu maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli II sayılı cetvelde yapılan duzenleme sonucu Yuksekoğretim Kurumlarında gorevli Daire Başkanlarının ek gostergeleri 3000'den 3600'e cıkartılmıştır.
Bu duzenlemeden sonra, her ne kadar doğrudan bağlı olmasa bile hiyerarşik olarak ust pozisyonda olan Genel Sekreter Yardımcılarının 3000 olan ek gostergeleri Daire Başkanlarının altında kalmıştır.
Aradan gecen yaklaşık dort yılda ilk once 14/08/2013 tarihli ve 28735 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve 2014-2015 yıllarını kapsayan Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sozleşme'nin 14 uncu maddesinde "Yuksekoğretim kurumları kadrolarında gorev yapan genel sekreter yardımcılarının ek gostergelerinin 3600'e yukseltilmesi konusunda calışma yapılacaktır." ifadesi yer almıştı.

Soz konusu toplu sozleşmedeki bu karar herhangi bir calışmaya vesile olmamış ve bu konu 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Donem Toplu Sozleşme goruşmelerinde tekrar gundeme gelmiştir.
Bu defa, 23 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 3. Donem Toplu Sozleşme'nin Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin 14 uncu maddesinde "Genel idare hizmetler sınıfına dahil universite daire başkanları icin ilgili mevzuatında ongorulen ek gosterge rakamının, 01/01/2016 tarihinden gecerli olmak uzere universite genel sekreter yardımcılarının da yararlanması icin duzenleme calışması yapılacaktır." kararı alınmıştır.
Ancak, bu sefer gecerlilik tarihi verilerek acık şekilde duzenleme yapılacağı toplu sozleşmede gecmesine rağmen Genel Sekreter Yardımcılarının ek gosterge sorunu yine giderilmedi. Bu konuyu Memurlar.net olarak da iki defa gundeme getirmemize rağmen ilgilileri tarafından dikkate alınmamıştır.
14 Haziran 2013 tarihli haber icin TIKLAYINIZ.
14 Eylul 2016 tarihli haber icin TIKLAYINIZ.

YONETİCİLERİN EK GOSTERGELERİ BUTUNUYLE DEĞİŞTİRİLMELİ !
Yuksekoğretim kurumlarındaki mevcut idari yapıya gore yoneticilerin ek gostergelerini aşağıdaki tabloda sizlerle paylaşalım :
S.NO
KADRO UNVANI
MEVCUT EK GOSTERGE
ACIKLAMA
1
GENEL SEKRETER
3600
-124 sayılı KHK'ya gore Universitelerde İdari yonetimin başındadır. Rektore bağlıdır.
2
GENEL SEKRETER YARDIMCISI
3000
-Genel Sekreterlik biriminde Genel Sekretere bağlı olarak calışır. Hiyerarşik acıdan Daire Başkanlarının ustudur.
3
DAİRE BAŞKANLARI
3600
-124 sayılı KHK'ya gore Genel Sekretere bağlı olarak sorumluluk alanı icerisinde faaliyet yurutur.
4
FAKULTE SEKRETERİ
3000
-124 sayılı KHK'ya gore Fakultenin idari hizmetlerinin yurutulmesinden birinci derece sorumludur. Dekana bağlıdır.
5
YUKSEKOKUL SEKRETERİ
2200
-124 sayılı KHK'ya gore Yuksekokulun idari hizmetlerinin yurutulmesinden birinci derece sorumludur. Yuksekokul Mudurune bağlı olarak calışır.
6
ENSTİTU SEKRETERİ
2200
-124 sayılı KHK'ya gore Enstitunun idari hizmetlerinin yurutulmesinden birinci derece sorumludur. Enstitu Mudurune bağlıdır.
Detaylı olarak tabloda gosterdiğimiz uzere yuksekoğretim kurumlarındaki mevcut duruma gore ek gosterge yanlışlarını acıklayalım :
1. Universitelerde idari yonetimin başında olan Genel Sekreter ile altında hizmet birimi yoneticileri Daire Başkanlarının ek gostergeleri 3600 olarak aynı duzeydedir. Yani ust ile ast ek gosterge olarak bir tutulmaktadır. Bakanlıklarda Musteşar ile Genel Mudurun aynı ek gostergede ozluk hakkının olması gibi garip bir duruma karşılık gelmektedir.
Bu acıdan, Genel Sekreterin ek gostergesinin Daire Başkanının ustunde bir duzeyde belirlenmesi gerekir.
2. Genel Sekreter Yardımcılarını ile ilgili sorunu iki kez yazmamız ve iki toplu sozleşmede de calışma yapılacak sozlerine rağmen netice itibarıyla ortada bir şey olmadığı icin yine dile getirelim.

KAPAT [X]
Genel Sekreter Yardımcısı doğrudan Genel Sekretere bağlı olarak calışır. Fakat, Genel Sekreterlik birimi Daire Başkanlıklarının idari teşkilatta ustunde olduğu icin Daire Başkanlarına verilen 3600 ek gostergenin altında bir ek gostergenin Genel Sekreter Yardımcılarına verilmesi hiyerarşik acıdan uygun değildir. Mevcut durumda 3000 olan ek gostergeleri Daire Başkanlarına eşdeğer veya daha ust bir ek gosterge duzeyine getirilmelidir.
3. Fakulte Sekreterleri, Yuksekokul Sekreterleri ile Enstitu Sekreterlerinin ek gostergelerinde de adaletsizlik vardır.
Belirlendiği donemde nasıl duşunuldu de bu ek gostergeler verildi bilemeyiz, fakat uc farklı seviyede (on lisans, lisans, lisansustu) eğitim veren akademik birimlerin sekreterlerinin sorumluluğunda yuruyen işler (eğitim-oğretim, satın alma, personel ve oğrenci işlemleri vb.) birebir benzerlik gostermektedir.
Sadece ayrım fakultelerde dort yıllık lisans duzeyinde eğitim verilirken, meslek yuksekokullarında iki yıllık on lisans eğitimi verilmektedir. Ancak, dort yıllık eğitim veren fakulte duzeyinde yuksekokullarda bulunmaktadır.
Uzun lafın kısası, uc farklı isimli kadroda gorev yapan bu yoneticiler birbirine benzeyen işlemleri yuruturken, ek gostergelerinde farklılık olması uygun değildir. Yuksekokul Sekreteri ve Enstitu Sekreterlerinin ek gostergelerinin 3000 duzeyine getirilmesi gerektiği duşuncesindeyiz.

Kadro bazında gorduğumuz sorunları ve olması gerekenleri yukarıda paylaştık. Anlaşılacağı uzere, sorun sadece Genel Sekreter Yardımcılarının ek gostergelerini 3600'e getirmekle de bitmeyecek. Cunku, mevcut hiyerarşik yapı ile ek gostergeler yine uyumlu olmayacaktır.
O bakımdan, universitelerdeki idari yoneticilerin ek gostergesi meselesi butun yonleriyle ele alınarak yetkili sendikalar ile ilgili kamu kurumlarının toplu sozleşme masasında cozmesi gereken oncelikli bir konudur.
Hatırlatmış olalım...
Yavuz Selim KAPLAN