OHAL'de istifa eden akademik personel, 657'de yer alan cezaya muhatap olur mu? A universitesinde oğretim uyesi iken B universitesindeki bir universiteye atanmaya hak kazandım. Guvenlik soruşturması bitti ve muvafakat alamadım. "OHAL durumunda, usulune gore istifa etmeyen memur bir daha herhangi bir devlet kadrosuna yerleşememek şartıyla, devlet memurluğundan cıkarılır." denilmektedir. Bu durumda amirin istifayı kabul etmesinden başka care yoktur. Amir istifaya kac gun icinde cevap vermek zorundadır ve istifayı kabul etmezse başka yapılacak birşey varmıdır? B universitesitesindeki hakkım kaybolur mu?
İyi calışmalar...
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 96. maddesinde "Olağanustu hal, sıkıyonetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata muessir afetlere uğrayan yerlerdeki Devlet Memurları yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkca gorevlerini bırakamazlar." hukmu bulunmaktadır.
Ancak, oğretim uyeleri, "657 sayılı Kanuna tabi memur" değildir. Bu personel 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununa tabi olarak gorev yapan diğer kamu gorevlisi kapsamında sayılmaktadır.
Ayrıca akademisyenlerin aynı statude universite değiştirmeleri 657 sayılı Kanundaki manada nakil sayılmamaktadır. Bir universitedeki gorevlerinden ayrılıp usulune (2547 sayılı Kanunun 23, 24, 25, 26. maddelerdeki ilan, şartlar ve sınavlar sonucunda) gore diğer universitede goreve başlamaktadırlar.
2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununun 20 nci maddesinde; "Bu Kanunda hukum bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumleri uygulanır." hukmu yer alsa da, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 60/b maddesinde yer alan "Yuksekoğretim kurumlarından, mahkeme veya disiplin kararları ile cıkarılanlar haric olmak uzere herhangi bir nedenle kendi isteği ile ayrılan oğretim uyeleri başvuruları uzerine bu Kanun hukumleri cercevesinde kadro koşulu aranmaksızın tekrar ayrıldıkları yuksekoğretim kurumlarına donebilirler." hukmu ile 2547 sayılı Kanunun 23, 24, 25, 26. maddelerde ozel olarak duzenlendiğinden, oğretim uyelerinin istifaları ve aynı ya da başka universiteye atanmaları konusunda 657 sayılı Kanun hukumlerinin uygulanamayacağını duşunuyoruz.