Memura yapılan hatalı maaş odemesi hangi usule gore tahsil edilir? SORU: Ben ...Devlet Hastanesinde 11 yıllık hemşire ve 2004 temmuz ayından beri memurum.
2013 yilinda benim hicbir bilgim olmadan %80 ozurlu olarak sicilime islenmis. Ben de bordomu hic kontrol etme gereksinimi duymamıştım. bugun bu şekilde ozurlu olarak işlendiğini ve 2013 yılından beri gelir vergisi kesintisinin olmadığını oğrendim. şimdi mutemet benden 4 yıllık faiziyle beraber kesintinin olacağını soyledi.ozurlu raporu heyet ile alınan zor bir rapor ve onların bu hatası yuzunden benden bu parayı talep etme hakları varmidir?ve ben bu durumda ne yapmalıyım?
Beni hemen bilgilendirirseniz sevinirim
CEVAP: Bu tur işlemlerde mevzuat dayanak olarak, 19/10/2006 tarihli ve 26324 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik kullanılmaktadır.
KAMU ZARARININ TEBLİĞİ VE İTİRAZ SURECİ
Buı yonetmeliğin "Kamu zararından doğan alacağın tebliği ve takibi" başlıklı 10 uncu maddesinin 2 fıkrası şu şekildedir:
"(2) Kontrol, denetim veya inceleme sonucunda tespit edilen kamu zararı alacaklarının sorumlulara ve ilgililere tebliğ işlemlerine, 7 nci madde gereğince yapılacak değerlendirme işlemlerinin tamamlandığı tarihten itibaren beş iş gunu icerisinde başlanır. Tebliğde; borcun miktarı, sebebi, doğuş tarihi, faiz başlangıc tarihi, odeme yeri, yedi gunluk itiraz suresi, itiraz mercii belirtilerek, soz konusu tutarın tebliğ tarihinden itibaren bir ay icerisinde odenmesi istenir. İtiraz merkezde strateji geliştirme birimince, taşrada ise takibe yetkili birimin en ust yoneticisince on iş gunu icerisinde sonuclandırılır. İtiraz ve itirazı değerlendirme suresi bir aylık odeme suresini etkilemez."
MEMURUN KABUL ETMESİ DURUMUNDA, RIZAEN VE SULH YOLUYLA TAHSİLAT YAPILIR
Kamu zararının rızaen nasıl odeneceği ise yonetmeliğin "Rızaen ve sulh yolu ile tahsilat" başlıklı 13 uncu maddesinde duzenlenmiştir. İlgili madde şu şekildedir:
"(1) Kamu zararından doğan alacaklar, sorumluları ve/veya ilgilileri tarafından rızaen veya ilgili mevzuat hukumleri cercevesinde sulh yoluyla odenebilir.
(2) Oluştuğu tarih itibarıyla onaltı yaşından buyukler icin tespit edilen asgari ucretin bir aylık brut tutarının yarısını gecmeyen alacaklar, merkezde ust yoneticinin, taşrada ise idarenin en ust yoneticisinin izni ve sorumlunun ve/veya ilgilinin kabul etmesi koşuluyla, tebliğ tarihini izleyen aybaşından itibaren aylığından kesilerek rızaen tahsil edilir.
(3) Bu tutarları aşan alacağın odenmesinin ilgili mevzuat cercevesinde sulh yolu ile sağlanması halinde, sulh işleminin kesinleştiği tarihi izleyen aybaşından itibaren sorumlunun ve/veya ilgilinin aylığından kesilerek tahsil edilebilir.
(4) Aylıklardan yapılacak kesinti tutarı, sorumlulara ve/veya ilgililere yapılan her turlu aylık, odenek, zam, tazminat dahil bir aylık net odemelerinin dortte birinden az, ucte birinden cok olamaz."
TAKSİTLENDİRME MUMKUN
Yonetmeliğin 16. maddesinde, "Kamu zararından doğan alacaklarda taksitlendirme" duzenlenmiştir. İlgili madde şu şekildedir:
"(1) Kamu zararından doğan alacaklar, sorumluların ve/veya ilgililerin talebi uzerine kamu idaresince taksitlendirilebilir.
KAPAT [X]
(2) Taksitlendirme suresi azami beş yıldır.
(3) Genel butce kapsamındaki kamu idarelerinde taksitlendirme işlemleri, 8/1/1943 tarihli ve 4353 sayılı Kanunun ihtilafların sulh yoluyla halline ilişkin hukumleri cercevesinde gercekleştirilir."
DEĞERLENDİRME
Yukarıdaki mevzuat duzenlemelerini birlikte değerlendirdiğimizde; yapılan inceleme ve denetim sonucunda;
Haberiniz olmadan yapılmış olsa bile maaş bilgilerinize engellilik indirimi girilerek (hata ile de olsa) odemeniz gereken gelir vergisinden dolayı yapılan fazla ve yersiz odemenin, faiziyle birlikte, sizden tahsil edilmesinde mevzuat acısından bir sakınca bulunmamaktadır.
Ayrıca; Rızaen ve sulh yolu ile odemeyi kabul ederseniz bu yonetmelik kapsamında taksitlendirme seceneğinden de faydalanabilirsiniz.