Akademik personel kamu kurumlarında gecici sureli gorevlendirilebilir mi ? Gorevlendirilirse suresi en fazla ne kadar olur ?
SORU:
Merhaba, Ben 8 yıldır oğretim gorevlisi olarak gorev yapıyorum. Aynı zamanda da calıştığım il dışında doktora yapıyorum. Doktora yaptığım ilde doktoram bitene kadar (3 yıl var bitmesine) belediye, SGK veya İŞKUR'da gecici gorevlendirme istiyorum. YOK ve personel kanununa baktım, gorevlendirmenin suresinin en fazla ne kadar olabileceği yazmıyor. Devlet memurları icin en fazla 6 ay diyor ancak akademik personelin gorevlendirilmesinde sureden bahsetmiyor. Sorum şu; 3 yıllığına gecici olarak gorevlendirilebilir miyim?Şimdiden teşekkur ederim.
CEVAP :

2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun "Kamu Kuruluşları ve Vakıflarda Gorevlendirme" başlıklı 38 inci maddesinin aşağıda yer alan hukumlerinde;
"Oğretim elemanları; ilgili kurumların talebi ve kendisinin muvafakati, universite yonetim kurulunun uygun gormesi ve rektorun onayı ile ihtiyac duyulan konularda, ozluk işlemleri kendi kurumlarınca yurutulmek kaydıyla, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında gecici olarak gorevlendirilebilir. Bu şekilde gorevlendirilenlerin, kadrosunun bulunduğu yuksekoğretim kurumlarındaki aylık ve diğer odemeler ile oteki hakları devam eder. Yuksekoğretim Kurulu, bağlı birimleri ve Universitelerarası Kurul ile Adli Tıp Kurumunda gorevlendirilenler haric olmak uzere bu fıkra uyarınca gorevlendirilenler doner sermayeden yararlanamaz.
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile dernek ve vakıfların yonetim ve denetim organlarında gorev yapanlar bakımından ayrıca bir gorevlendirme kararı aranmaz. Ancak bu gorevler, oğretim elemanının bu Kanundan kaynaklanan mesaisini aksatmayacak şekilde yurutulur.
Yuksekoğretim Kurulunun isteği ve ilgili kamu kuruluşunun onayı ile yuksekoğretim kurumları veya birimleri, ilgili adli mercilerin talebi ile adli tıp mevzuatı cercevesinde adli tıp olaylarında ve diğer adli konularda resmi bilirkişi olarak gorevlendirilebilirler.
Bu madde uyarınca gorevlendirilen oğretim elemanları kendi kurumlarından alacakları aylık ve odeneklerin yanı sıra, gorevlendirildikleri kurumda yuruttukleri gorev icin birinci derecenin dorduncu kademesinde bulunan bir genel mudurun aylık ve ek gosterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunan tutarı gecmemek uzere ilgili bakan tarafından tespit edilecek miktarı net olarak ikinci gorev aylığı şeklinde ayrıca alırlar. Bunlar gorevlendirildikleri kurumlarca kendilerine bu suretle yapılan odemeleri doner sermayelere yatırmak zorunda değildirler. Bunlara gorev yapacakları kurumca bu odeme dışında başkaca bir odeme yapılmaz."

İfadeleri bulunmaktadır.
Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Kurumlar arası Gecici Sureli Gorevlendirme" başlıklı ek 8 inci maddesinde; "Memurlar, gecici gorevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve calıştıkları kurumun izni ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında aşağıda belirtilen şartlarla gecici sureli olarak gorevlendirilebilir:
a) Yurtdışında gorevlendirilen guvenlik gorevlileri haric olmak uzere, memurun gorevlendirileceği kurumda goreve ilişkin 4 uncu ve daha yukarı bir dereceden boş bir kadronun bulunması şarttır.
b) Gecici sureli gorevlendirilen memurlar, gecici sureli olarak gorevlendirildikleri kurumların mevzuatına uymakla yukumludur.
c) Gecici sureli olarak gorevlendirilen memurlar, yurtdışında gorevlendirilen guvenlik gorevlileri haric olmak uzere, aylıkları ile diğer mali ve sosyal haklarını kurumlarından alır. Bu memurların kadroları ile ilişkileri, kendi sınıf ve derecelerindeki terfi ve emeklilik hakları devam eder.

KAPAT [X]
d) Gecici sureli gorevlendirme suresi bir yılda altı ayı gecemez. Yurtdışında gorevlendirilen guvenlik gorevlileri icin gecici gorevlendirme suresi en cok iki yıldır; gerekli gorulmesi halinde bu sure bir katına kadar uzatılabilir.
e) Gecici sureli gorevlendirmenin, memurların goreviyle ilgili olması şarttır.
f) Gecici sureli gorevlendirmede memurun muvafakati aranır.
Birinci fıkrada belirtilen haller dışında memurlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyac duyulması halinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun goruşu alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar gecici sureli olarak gorevlendirilebilir." hukumleri yer almaktadır.
Ote yandan, 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunu'nun 20 inci maddesinde ise; "Bu Kanunda hukum bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumleri uygulanır." denilmiştir.

Yukarıda yer alan mevzuat hukumleri doğrultusunda sorunuza gelecek olursak;
1- Doktora yaptığınız ilde yer alan bir kamu kurumuna gorevlendirilebilmeniz icin oncelikle 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 38 inci maddesinde belirtilen şartların oluşması gerekmektedir.
Bunu bir ornekle acıklarsak daha anlaşılır olacaktır:
Oncelikle, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından ihtiyaca binaen gorevlendirmenizle ilgili teklifin gorevli olduğunuz universiteye yapılması gerekmektedir. Daha sonra bu talep ders verdiğiniz akademik birime goruş alınmak uzere Rektorlukce sorulur. Gelen olumlu/olumsuz goruş Universite Yonetim Kurulunda değerlendirilir. Buradan olumlu kararın cıkması ve Rektorun de uygun gormesi halinde gorevlendirmeniz yapılacaktır.
2- İlave olarak, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 38 inci maddesinde kamu kurumlarında gorevlendirilecek oğretim elemanlarının gorevlendirme sureleri ile ilgili ozel bir duzenleme yer almamaktadır. Ancak her ne kadar mezkur yasada yer almasa bile bahsettiğiniz uzere uc yıl gibi uzun sureli bir gorevlendirme yapılması mumkun olmayacaktır. Cunku, oğretim gorevlileri 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 31 inci maddesine gore en fazla 2 (iki) yıl sure ile atanmaktadırlar.
Gorevlendirme surenizin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 8 inci maddesinde belirtildiği uzere bir yılda altı ayı gecemeyecek şekilde olabileceğini değerlendiriyoruz.
3- Son olarak Oğretim Gorevlilerinin haftalık zorunlu 12 saat ders yuku olması ve gorevlendirme yapılması halinde eğitim-oğretimde aksamalar yaşanacağından, akademisyenlerin kamu kurumlarında gorevlendirmelerinde "hizmet gerekleri acısından" universitelerin takdir hakkı olduğunu duşunuyoruz.
Yavuz Selim KAPLAN