Bu yazımızda, Devlet memurları icin terfi tarihini değiştiren durumları ele alacağız.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Acıktan atanmada aylığa hak kazanma" başlık 165 inci maddesinde;
"Bir goreve acıktan aday veya asıl memur olarak atananlar, goreve başladıkları gunden itibaren aylığa hak kazanırlar. Bu suretle goreve başlamada ilk aylık, gun hesabiyle ay sonunda odenir." hukmu ile goreve başlayan memur atandıkları gun itibariyle maaş almaya hak etmektedirler.
TERFİ TARİHİ, MEMURLUĞA BAŞLAMA TARİHİ OLARAK ESAS ALINMAKTADIR

Ayrıca Kanunun "Kademe ilerlemisinde aylığa hak kazanma" başlıklı 166 ıncı maddesinde
"Kademe ilerlemesinde Devlet Memuru, bu ilerlemeye mustehak olduğu tarihi takip eden ay başından itibaren aynı derecenin bir ileri kademesine ait aylığa hak kazanır." hukmu ile memuriyete başlama tarihini takip eden aybaşından itibaren terfi tarihi olarak kabul edilmektedir. (orneğin 10 şubatta goreve başlayan icin 15 Şubat olarak dikkate alınır)
KADEME TERFİSİ NASIL UYGULANIR?
Kademe terfinin nasıl uygulanacağı ise Kanunun 64 uncu maddesinde acıklanmıştır.
"Kademe; derece icinde, gorevin onemi veya sorumluluğu artmadan, memurun aylığındaki ilerlemedir.

Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi icin bulunduğu kademede en az bir yıl calışmış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şartları aranır.
72 nci madde gereğince belirli bir sure gorev yapmak uzere, mecburi olarak surekli gorevle atanan memurlardan kalkınmada birinci derecede oncelikli yorelerde bulunanlara, bu yorelerde fiilen calışmak suretiyle gecirilen her iki yıl icin bir kademe ilerlemesi daha verilir. Yıllık izinde gecirilen sureler fiilen calışılmış sayılır. İki yıldan az sureler dikkate alınmaz.
Son sekiz yıl icinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yukseltilmesinde dikkate alınmak uzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Bu maddede belirtilen şartları haiz her sınıf ve derecedeki memurlar, hak kazandıkları tarihten gecerli olmak uzere ve başkaca bir işleme gerek kalmaksızın bir ileri kademeye ilerlemiş sayılırlar.
Kademe ilerlemesi ile ilgili onay mercii atamaya yetkili amirdir. Onay mercileri kademe ilerlemeleri ile ilgili yetkilerini devredebilirler...."

KAPAT [X]
AYLIKSIZ İZİN MADDESİNİN İKİ FIKRASI TERFİ TARİHİ DEĞİŞTİRMEKTEDİR
Devlet memuru icin bu terfi tarihi hangi hallerde değişmektedir diye baktığımızda; Kanunun "Aylıksız izin" başlıklı 108 inci maddesinde yer alan duzenlemelerden dolayı değişmekte idi.
Bunlar;
A) Memura, 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri uzerine onsekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.
B) Doğum yapan memura, 104 uncu madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni suresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin suresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri uzerine yirmidort aya kadar aylıksız izin verilir.

C) Uc yaşını doldurmamış bir cocuğu eşiyle birlikte veya munferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin munferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşlerine, 104 uncu maddenin (A) fıkrası uyarınca verilen sekiz haftalık iznin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca izin kullanılması halinde bu iznin bitiminden itibaren, istekleri uzerine yirmi dort aya kadar aylıksız izin verilir. Evlat edinen her iki eşin memur olması durumunda bu sure, eşlerin talebi uzerine yirmidort aylık sureyi gecmeyecek şekilde, birbirini izleyen iki bolum halinde eşlere kullandırılabilir.
D) Ozel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi icin kendilerine aylıksız izin verilenler de dahil olmak uzere burslu olarak ya da butce imkanlarıyla yetiştirilmek uzere yurtdışına gonderilen veya surekli gorevle yurticine ya da yurtdışına atanan veya en az altı ay sureyle yurtdışında gecici olarak gorevlendirilen memurlar veya diğer personel kanunlarına tabi olanlar ile yurtdışına kamu kurumlarınca gonderilmiş olan oğrencilerin memur olan eşleri ile 77 nci maddeye gore izin verilenlerin memur olan eşlerine gorev veya oğrenim suresi icinde aylıksız izin verilebilir.
E) Memura, yıllık izinde esas alınan sureler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği halinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak uzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, sıkıyonetim, olağanustu hal veya genel hayata muessir afet hali ilan edilen bolgelere 72 nci madde gereğince belli bir sure gorev yapmak uzere zorunlu olarak surekli gorevle atananlar hakkında bu bolgelerdeki gorev sureleri icinde bu fıkra hukmu uygulanmaz.
F) Aylıksız izin suresinin bitiminden once mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması halinde, on gun icinde goreve donulmesi zorunludur. Aylıksız izin suresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gun icinde gorevine donmeyenler, memuriyetten cekilmiş sayılır.
G) Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik suresince gorev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır.
ERKEKLER İCİN ASKERLİK
Bu mazeret izinlerini kullanan memurlardan erkekler icin askerlikte gecen sureler 83 uncu maddede yer alan duzenleme ile kademe ilerlemesinde sayılmaktadır.
"Bunların muvazzaf askerlikte gecen sureleri muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap etmiş oldukları derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir"
MEMURLAR İCİN DOĞUMA İLİŞKİN AYLIKSIZ İZİN SURELERİ
Memurlar icin 29.01.2016 tarihli ve 6663 sayılı Kanunun 5 maddesi ile yapılan duzenleme yapılana kadar doğumdan dolayı kullanılan ucretsiz izinler kademe ilerlemesinde dikkate alınmıyordu.
"108 inci maddenin (B) fıkrası uyarınca kullanılan aylıksız izin sureleri, her yıl icin bir kademe ilerlemesi ve her uc yıl icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."
Ancak bu duzenleme gecmişe yurumediği icin Kanunun yururluk tarihinden sonraki doğum yapan memurlardan ucretsiz izin kullananlar icin uygulanacaktır.
Kanunun 108 inci maddesinin (B) ve (G) fıkraları dışında kullanılan mazeret izinleri kıdemden sayılmayacağı icin kullanılan izin suresi kadar kıdem yılı dolayısıyla terfi tarihi değişmeyecektir.
Ayrıca; henuz ikincil mevzuat olarak usul ve esasları duzenleyen Bakanlar Kurulu Kararı cıkmadığından yururluğe giremeyen "Doğum sonrası yarım zamanlı calışma" başlıklı Ek Madde 43 de ;
"...Derece yukselmesi ile kademe ilerlemesi icin aranan sureler acısından bu şekilde calışılan donemdeki hizmet sureleri yarım olarak dikkate alınır...." hukmu gereği bu duzenlemeden yararlanan memurlar icinde terfi tarihi değişecektir.