Bir Devlet memuru, hukuk fakultesinde okuduğu icin eğitim durumunu gerekce gostererek, aylıksız izin talebinde bulunabilir mi? SORU: İyi gunler, ben adliyede memurum. 6 aylık ucretsiz izin talep edeceğim. eğitim durumumdan dolayı. hukuk fakultesi okuyorum. idarenin bu talebimi reddetme hakkı varmı ? reddederse dava acmayı vs duşunuyorum. ornek emsal karar varmı ?
CEVAP: Devlet memurlarının hangi hallerde ucretsiz izin talep edebileceği 657 ve diğer kanunlar olmak uzere iki yerde duzenlenmiştir.
1- 657 sayılı kanununda yer alan hukum
657 sayılı Kanunun 108. maddesi gereğince, Devlet memurunun aylıksız izin talep edebileceği haller şu şekildedir:

- Sağlık durumunuan binaen 18 aya kadar,
Doğumdan dolayı 24 aya kadar,
Evlat edinene 24 aya kadar,
Burslu veya Devlet imkanlarıyla yurtdışında eğitim gormeye gideceklere ve bunların eşlerine, oğrenim suresi kadar,
Beş yılını dolduranlara, istek uzerine 6+6 ay şeklinde 12 aya kadar,
Askere gidenlere askerlik suresine kadar,
aylıksız izin verilebilmektedir.
2- Diğer kanunlarda yer alan hukumler
Diğer kanunlarda yer alan bazı durumların gercekleşmesi halinde de memurlara aylıksız izin verilebilmektedir.
Orneğin;
4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikaları Kanunu uyarınca, sendika ve konfederasyon yonetim kurullarına secilenler, 6721 sayılı Kanunun ek 1. maddesi uyarınca Turkiye Maarif Vakfında gorevlendirilenler,, 652 sayılı KHK'nın 37. maddesi gereğince, ozre dayalı tayini cıkmayan oğretmenler, Diğer kanunlarda yer alan benzer maddeler uyarınca memurlar,
aylıksız izinli sayılabilmektedir. DEĞERLENDİRME
Aylıksız izin verilebilecek durumlar yukarıda sıralanmış olup, bunun dışında, ozel kanunlarda yer alan bir duzenleme olmadığı surece, memurun aylıksız izin alabilmesi mumkun değildir.

Bu cercevede, eğitim durumundan dolayı aylıksız izin almaya imkan veren bir duzenleme olmadığında, eğitim durumunun gerekce gosterilerek aylıksız izin alınması mumkun değildir.