Mesleki bir ust oğrenimi bitiren 4/B'li personelin ucreti artar mı?
Devlet Memurlarına Odenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin 17.04.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararımın 4uncu maddesinin (e) fıkrasında "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir ust oğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai dununlar haric olmak uzere, kariyerleri (mesleki ust oğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat odenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir ust oğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri ust oğrenimden dolayı zam ve tazminat odenmez.' hukmune yer verilmiştir.
Anılan hukmun uygulanması hakkındaki Maliye Bakanlığının 17.03.2014 tarihli ve 64314391.115521-625/2334 sayılı yazısında teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına dahil kadrolarda bulunan personelin soz konusu hizmet sınıflarına atanılabilecek herhangi bir mesleki ust oğrenimi bitirmeleri halinde, kariyerleri icin ongorulen zam ve tazminatın odenmesinde, bitirilen ust oğrenimin 'kadro goreviyle ilgili olması", "kurumun gorev alanıyla ilgili olması"' veya "mevcut mesleki oğrenimin program ve bolum bazında devam mahiyetinde bir ust oğrenim olması gibi şartların aranmasına gerek bulunmadığı, sadece bulunan hizmet sınıfına atanabilecek mesleki bir ust oğrenimin bitirilmiş olmasının yeterli gorulmesi gerektiği değerlendirilmiş ve Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolarda gorev yapan personelin bitirmiş oldukları ust oğrenimlerin farklı bir programda olmakla birlikte anılan sınıfa dahil kadrolara atanılabilecek mesleki sağlığa ilişkin herhangi bir ust oğrenim olması halinde 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yururluğe konulan Devlet Memurlarına Odenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi hukmune istinaden bitirilen ust oğrenim icin ongorulen zam ve tazminatın odenebileceği belirtilmiştir.
Ancak buraya kadar yapılan acıklamalar sadece 657'e tabi memurlar icindir. Memurları kapsamaktadır.
4/B'li personelin diğer Memurlar gibi derece ve kademesi bulunmamakta, ucreti sadece ve sadece sozleşmeye gore tespit edilmektedir. Sozleşmeli personele diğer kadrolu Devlet memurlarındaki gibi intibak yapılamamaktadır.
Ancak, sozleşmeli personelin ucretinde de, eğitim durumu ve hizmet yılı esas alınmak suretiyle değişiklik yapılabilmektedir. Yani kişinin eğitim durumu ve hizmet yılı değişmesi halinde ucreti değiştirilebilmektedir. Orneğin, hizmet suresi 5 yılı aşan sozleşmeli personele ucret skalasında bir ust guruba yukseltilmektedir. Aynı şekilde orta oğretim mezunu hemşire on lisans veya lisans oğrenimi sonucu hemşire unvanını ihraz etmesi halinde ucret skalasında bu oğretim seviyesi icin belirlenmiş olan ucret uzerinden sozleşme yapılmakta ve ucretini almaktadır.4/B'li sozleşmeli personelin, tamamlamış olduğu ust oğreniminin atandığı pozisyon unvanıyla ilişkisi bulunmaması halinde ise ucretlerinde herhangi bir değişiklik yapılmamaktadır.