
SayıÅtay, Kanunda sayılmamıŠolsa da, meslek yüksekokulu müdür ve müdür yardımcılarına idari görev ödeneÄine karar verdi.
SayıÅtay 2. Dairesinin 16.02.2017 tarihli kararı
...... Meslek Yüksek Okulu Müdürü ile Müdür Yardımcılarına idari görev ödeneÄi ödenmesi.
..... Meslek Yüksekokulu Müdürü ile Müdür Yardımcılarına idari görev ödeneÄi ödendiÄi görülmüÅt&# 195;¼r.
2547 sayılı YükseköÄretim Kanununun "Tanımlar" baÅlıklı 3 üncü maddesinin (g) bendinde yüksekokul, 13.02.2011 tarih ve 6111 sayılı Kanunla deÄiÅik (ı

Aynı Kanunun "YükseköÄretim Kurumları" baÅlıklı Dördüncü Bölümünde yer alan maddelerde sırasıyla üniversite, fakülte, enstitü ve yüksekokulların organları, organların görevleri, bu organlara atanmaya iliÅkin kurallara yer verilmiÅtir. Söz konusu Bölümde meslek yüksekokullarını ;n organları ve atanma usulleri için ayrı bir düzenlemeye gidilmediÄinden meslek yüksekokulların organlarının belirlenmesinde ve atanmasında, 20 nci maddede düzenlenen yüksekokul organları ve bunların atanma usulleri esas alınmaktadır.
Benzer bir düzenlemenin 18.02.1982 tarih ve 17609 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Akademik TeÅkilat YönetmeliÄinde de yapıldıÄı, YönetmeliÄin 12 nci maddesinde yüksekokullara yer verilmekle beraber Yönetmelik ile meslek yüksekokulları için ayrı bir hüküm getirilmediÄi görülmektedir.
2547 sayılı Kanunun yukarıda yer verilen hükümlerinin birlikte deÄerlendirilmesi sonucunda; "Meslek yüksekokulu" tanımının 2547 sayılı Kanunun "Tanımlar" maddesine 13.02.2011 tarih ve 6111 sayılı Kanunun 170 inci maddesi ile getirilmiÅ, Kanun koyucu tarafından bu okulların teÅkilatlanma, iÅleyiÅ, organları ve bu organlara atanma Åartları ile ilgili olarak 2547 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmeliklere baÅka bir hüküm konulmamıŠolması; söz konusu deÄiÅiklikten önce de meslek yüksekokullarını ;n "Yüksekokul" tanımlaması altında teÅkilatlanma, iÅleyiÅ ve atanma usulleri bakımından yüksekokulların tabi oldukları kurallara tabi olması nedenleriyle meslek yüksekokulu müdür ve müdür yardımcıların 6;±n, yüksekokul müdür ve müdür yardımcıların 6;±n yararlandıÄı 2914 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde yer alan idari görev ödeneÄinden yararlanmalarında mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.
Nitekim 2914 sayılı Yüksek ÃÄretim Personel Kanununun "Amaç" baÅlıklı 1 inci maddesinde bu Kanunun amacının 2547 sayılı YükseköÄretim Kanununda yer alan öÄretim elemanları tanımına giren personeli sınıflandırmak, aylık ve ek göstergelerini düzenlemek, derece yükseltilmesi ve kademe ilerlemesinin Åekil ve Åartları ile sosyal haklardan yararlanma, ek ders ücreti, üniversite, idari görev ve geliÅtirme ödeneklerinin miktarını tespit etmek, emekli ve yabancı öÄretim elemanlarının sözleÅmeli olarak çalıÅtır 96;±lma usul ve esaslarını belirlemek olduÄu; "Kapsam" baÅlıklı 2 nci maddesinde de bu Kanunun 2547 sayılı Kanuna tabi üniversite öÄretim elemanlarının aylık, ödenek ve sair özlük haklarını kapsadıÄı hüküm altına alınmıÅtır . Aynı Kanununun "İdari görev ödeneÄi" baÅlıklı 13 üncü maddesinde ise idari görev ödeneÄinin Rektörler, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Dekan Yardımcıları, Enstitü, Yüksekokul ve Konservatuar Müdürleri, Bölüm BaÅkanları, Enstitü, Yüksekokul ve Konservatuar Müdür Yardımcılarına ödeneceÄi belirtilmiÅ, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdür ve müdür yardımcıları arasında bir ayrıma gidilmemiÅtir. Her ne kadar söz konusu maddede meslek yüksekokulu müdür ve müdür yardımcıları sayılmamıŠolsa da 6111 sayılı Kanunla getirilen tanımlamaya paralel olarak, gerek 2914 sayılı Kanunda yer alan kadro ve görev unvanlarında deÄiÅiklik yapılmamıÅ, gerekse 2547 sayılı Kanunda meslek yüksekokulları ile ilgili yeni hükümler getirilmemiÅ olması nedenleriyle idari görev ödeneÄinin ödenmesinde yüksekokul ve meslek yüksekokulu ayrımına gidilmemesi gerekmektedir.
Bu itibarla, ..... Meslek Yüksekokulu Müdürü ile Müdür Yardımcılarına ödenen idari görev ödeneÄi toplamı olan .... TL'nin mevzuata uygun olduÄu anlaÅıldıÄÄ ±ndan iliÅikli bir husus bulunmadıÄına oyçokluÄuyla,
Azınlık GörüÅü:
Ãye .......'ın karÅı oy gerekçesi:
2547 sayılı Kanunun "Tanımlar" baÅlıklı 3 üncü maddesinde 6111 sayılı Kanunla yapılan deÄiÅiklik ile yüksekokul ve meslek yüksekokulu tanımlanmıÅ, böylece bu yükseköÄretim kurumları arasında ayrıma gidilmiÅtir. 2914 sayılı Kanunun "İdari görev ödeneÄi" baÅlıklı 13 üncü maddesinde de idari görev ödeneÄinin kimlere verileceÄi sayılmıÅtır . Buna göre yüksekokul müdür ve müdür yardımcıları bu ödenekten faydalanabilmekte iken meslek yüksekokul müdür ve yardımcılarına madde hükmünde yer verilmemiÅtir. Dolayısıyla sınırlı bir Åekilde sayılan personele verilecek idari görev ödeneÄinin, madde kapsamının geniÅletilerek meslek yüksekokulu müdür ve müdür yardımcılarına da verilmesi mümkün görülmediÄinden konu hakkında tazmin kararı verilmesi gerekir.