Universitelere Oğretim Gorevlisi olarak atanabilmek icin yuksek lisans yapmak şart mıdır?
Universitelerde akademik personel olma hayali kuran bircok kişinin kafasını karıştıran bir soruyu bu yazımızda kapsamlı şekilde izah edeceğiz.
Oğretim Gorevlisi kadrolarına başvuru, atanma ve giriş sınavlarına ilişkin duzenlemeler "Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik"te belirtilmiştir.
Soz konusu yonetmeliğin 7 nci maddesinin 3 uncu fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde;
a) Lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektorluğe bağlı bolumler dahil) başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az tezli yuksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az beş yıl tecrubeli olmak,
b) Guzel Sanatlar Fakulteleri, Eğitim Fakultelerinin Guzel Sanatlar Eğitimi Bolumleri, Konservatuarlar ile on lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az tezli yuksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrubeli olmak.
hukumleri yer almaktadır.
Oncelikle yonetmelik hukumlerini detaylı olarak aşağıda verdiğimiz ornekler uzerinden sizlere acıklayalım :
1-Dort yıl eğitim veren fakulte ve yuksekokullara alınacak oğretim gorevlisi ilanlarına başvurabilmek icin bir kişinin tezli yuksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 5 yıl deneyim sahibi olması gerekmektedir.
Orneğin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi İşletme Bolumu Uretim Yonetimi ve Pazarlama Anabilim Dalına alınacak Oğretim Gorevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi icin İşletme alanında tezli yuksek lisans yapmış olması yada işletme bolumu mezunu olup, lisans eğitimi gorduğu alanda kamu veya ozel sektorde en az beş yıl calışma deneyimi olmalıdır.
2-Guzel Sanatlar Fakulteleri ile Eğitim Fakultelerinin Guzel Sanatlar Eğitimi bolumleri ve Konservatuvarlara alınacak oğretim gorevlisi kadrolarına başvurabilmek icin bir kişinin tezli yuksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 2 yıl deneyim sahibi olması zorunludur.
Orneğin, Eğitim Fakultesi Guzel Sanatlar Eğitimi Bolumu Muzik Eğitimi Anabilim Dalına alınacak Oğretim Gorevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi icin Muzik Eğitimi alanında tezli yuksek lisans yapmış olması yada Muzik Oğretmenliği bolumu mezunu olup, alanında en az iki yıl calışma deneyimi olması gerekmektedir.
3-İki yıllık eğitim veren meslek yuksekokullarına alınacak oğretim gorevlisi ilanlarına başvurabilmek icin bir kişinin tezli yuksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 2 yıl deneyim sahibi olması yonetmelikte şarttır.
Orneğin, Sağlık Hizmetleri Meslek Yuksekokulu Cocuk Gelişimi Programına alınacak Oğretim Gorevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi icin Cocuk Gelişimi alanında tezli yuksek lisans yapmış olması yada Cocuk Gelişimi bolumu mezunu olup, alanında en az iki yıl calışma deneyimi olmalıdır.
KAPAT [X]
Ayrıca, şunu da belirtmemizde fayda var universiteler yukarıda belirttiğimiz yonetmelikte aranan deneyim surelerini "en cok 10 yıla kadar" verecekleri ilanlarda artırabilirler.
Yukarıda yaptığımız acıklamalardan da anlaşılacağı uzere, universitelerde oğretim gorevlisi olmak icin Yuksek Lisans yapmak zorunlu şart değildir. Lisans mezunu olduktan sonra alanında belirli bir sure kamuda veya ozel sektorde calışan kişiler de "OĞRETİM GOREVLİSİ" olarak universitelerde calışabilmektedir.
Yavuz Selim KAPLAN