YükseköÄretim kurumlarında görev yapmakta olan akademisyenlerden doktora bitirenlerin öÄrenim deÄerlendirmelerinde farklı uygulamalar yıllardır devam ediyor ! BilindiÄi üzere, 2914 sayılı YükseköÄretim Personel Kanunu'nun 6 ncı maddesinde; "YükseköÄrenimi tamamladıktan sonra, hizmete girmeden önce veya hizmet sırasında yüksek lisans veya yükseköÄrenim üstü uzmanlık öÄrenimi görenlere, bir kademe ilerlemesi; tıpta uzmanlık belgesi alanlara veya doktora yapanlara ve doçentlik unvanını alarak doçent kadrosuna atananlara bir derece yükselmesi uygulanır." hükmü bulunmaktadır.
DiÄer taraftan; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" Bölümünà 8;n (A) fıkrasının 9 numaralı bendinde; "MemurluÄa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yükseköÄrenim üstü master derecesi almıŠolanlarla yükseköÄrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öÄrenim yaparak lisansüstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öÄrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır.
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleÄi ile ilgili öÄrenim dalında doktora yaptıÄı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır." İfadesi bulunmaktadır.
Bu iki madde hükmünü birlikte deÄerlendiren Maliye BakanlıÄı 10 yıl öncesinde vermiÅ olduÄu görüÅte özetle; 2914 sayılı Kanunda yüksek lisans öÄrenimi nedeniyle bir kademe ilerlemesinden yararlananların daha sonra doktora yapmaları halinde bu öÄrenimlerinin ne Åekilde deÄerlendirileceÄine iliÅkin bir hükme yer verilmemiÅ olmakla birlikte, 2914 sayılı Kanunun 20 nci maddesinde yer alan, "Bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı YükseköÄretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır." hükmü gereÄince konu hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" Bölümünà 8;n (A) fıkrasının (9) numaralı bendi hükmünün uygulanması ve doktora için ön hazırlık niteliÄi taÅıyan yüksek lisans öÄrenimini bitirerek bir kademe ilerlemesinden yararlananların daha sonra doktora öÄrenimi tamamlamaları halinde doktora öÄreniminden dolayı iki kademe ilerlemesi yaptırılmak suretiyle doktora öÄrenimlerinin deÄerlendirilmesi gerektiÄi ifade edilmiÅtir.
Bu görüŠıÅıÄı nda yükseköÄretim kurumlarında uygulamada birlikteliÄinin saÄlanmasının aksine yıllardan beri farklı iÅlemler sürmektedir. Bazı üniversitelerde doktorasını bitirenlere 1 (bir) derece verilmekte iken, bazılarında ise 2 (iki) kademe uygulaması yapılmaktadır.
PEKİ DOÄRU UYGULAMA HANGİSİ ?
2547 sayılı YükseköÄretim Kanununda yer alan öÄretim elemanları tanımına giren personeli sınıflandırmak, aylıklarını ve ek göstergelerini düzenlemek, derece yükseltilmesi ve kademe ilerlemesinin Åekil ve Åartları ile sosyal haklardan yararlanma, ek ders ücreti, üniversite, idari görev ve geliÅtirme ödeneklerinin miktarını tespit etmek, emekli ve yabancı öÄretim elemanlarının sözleÅmeli olarak çalıÅtır 96;±lma usul ve esasları 2914 sayılı YükseköÄretim Personel Kanununda düzenlenmiÅtir.
Hükümlerinin mahiyetine göre herkese uygulanması mümkün olan kanunlara genel kanun, buna karÅılık belli kiÅilere veya belli olaylara uygulanan kanunlara ise özel kanun tabiri kullanılmaktadır. 2914 sayılı Kanundaki yasal düzenlemelerden anlaÅılacaÄı üzere, bu kanun kapsamı itibarıyla 657 sayılı Kanun'a göre özel kanun olup, öÄretim elemanlarının özlük hakları düzenlenmektedir.
Bu bakımdan, 2914 sayılı Kanun'da hüküm bulunmayan hallerde, genel kanun olan 657 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacaÄı açıktır. Ancak, 2914 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde doktorasını bitiren öÄretim elemanına bir derece verilmesi hükmü düzenlenmiÅken, bu hususta 657 sayılı Kanuna atıf yapılarak doktora yapanlara iki kademe verilmesi yönündeki görüÅün ve buna baÄlı olarak uygulamanın hatalı olduÄunu deÄerlendiriyoruz.
Yıllardan beri farklı devam etmekte olan bu uygulama hakkında ilgili kurumlar tarafından verilecek yeni bir görüŠdoÄrultusunda üniversiteler arasında bir birlikteliÄin olmasının önemli olduÄunu düÅünüyoruz .
Yavuz Selim KAPLAN