674 sayılı Kanun Hukmunde Kararname ile statuleri değiştirilen OYP Araştırma Gorevlilerinin mecburi hizmet yukumlulukleri hakkında Yuksekoğretim Kurulu onemli bir goruş verdi. 674 sayılı Kanun Hukmunde Kararname ile statuleri değiştirilen OYP Araştırma Gorevlilerinin mecburi hizmet yukumlulukleri hakkında Yuksekoğretim Kurulu onemli bir goruş verdi.

İŞTE YOK GORUŞU
DEĞERLENDİRME

Yuksekoğretim Kurulunun vermiş olduğu bu goruşe gore ortaya cıkan durumlar şunlardır :
1- 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca lisansustu eğitimine devam eden ancak kadrosunun bulunduğu universite tarafından yeniden 33/a statusune ataması yapılmayanların istifa etmesi, eğitimde başarısız olması veya mustafi sayılması gibi durumlarda mecburi hizmet yukumlulukleri olmayacak ve imzaladıkları senetler gecersiz olacaktır.
2- 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca gordukleri lisansustu eğitimleri tamamlayarak kadrolarının bulunduğu universitelere geri donen araştırma gorevlileri eğer ilgili yuksekoğretim kurumları tarafından yeniden 33/a'ya gore atamaları yapılmazsa mecburi hizmet yukumlulukleri olmayacak ve imzaladıkları senetler gecersiz olacaktır. Bu durumda olan kişiler maalesef "doktora mezunu işsiz" olarak diğer yuksekoğretim kurumlarında yardımcı docent kadrosu arayacaklardır.
3- OYP Araştırma Gorevlilerinin 2547 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesinde verilen yetkiye dayanarak yeniden 33/a statusune atamaları yapılanların mecburi hizmet yukumlulukleri universitelerine karşı devam edecektir.
Kısaca YOK yazısında OYP Araştırma Gorevlilerine şunu diyor; universite seni istiyorsa mecburi hizmet yukumluluğun var, universite seninle yolunu ayırırsa mecburi hizmetin yok !

İşine gelirse...
Yavuz Selim KAPLAN