YükseköÄretim kurumlarında görev yapmakta olan akademisyenlere verilen geliÅtirme ödeneÄi bütün yönleriyle ele aldık. GELİÅTİRME ÃDENEÄİ NEDİR ? 2914 sayılı YükseköÄretim Personel Kanununun 14 üncü maddesinde, "DiÄer yükseköÄretim kurumlarına göre sosyo-ekonomik açıdan daha az geliÅmiÅ yerlerde öÄretim yapan ve/veya yeterli sayıda öÄretim elemanı saÄlanamayan yükseköÄretim kurumları ile bunların bölümlerinde görevli öÄretim elemanlarına; almakta oldukları aylık gösterge ve ek gösterge toplamının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın beÅ katına kadar geliÅtirme ödeneÄi ödenebilir.
GeliÅtirme ödeneÄi verilecek yükseköÄretim kurumları, ödeneÄin verilmesine iliÅkin usul ve esaslar ile oran veya miktarları, bu ödenekten yararlanma süresi ile yararlanamayacak olanlar ve diÄer hususlar YükseköÄretim Kurulu ile Milli EÄitim BakanlıÄını n görüÅü ve Maliye BakanlıÄını n teklifi üzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilir. Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz." hükmü yer almaktadır.
Kanun hükmünde ifade edildiÄi gibi, ülkemizde özellikle sosyo-ekonomik bakımdan daha az geliÅen yerlerdeki üniversitelerde veya yeterli sayıda öÄretim elemanı saÄlanamayan üniversitelerde görev yapmayı desteklemek amacıyla öÄretim elemanlarına "GeliÅtirme ÃdeneÄi" verilmektedir.
GeliÅtirme ÃdeneÄinin öÄretim elemanlarına verilmesine iliÅkin usul ve esaslar ile bu ödenekten yararlanacak olan iller ise Bakanlar Kurulu tarafından 04/04/2005 tarihinde yürürlüÄe konulan "GeliÅtirme ÃdeneÄi Ãdenmesine Dair Karar"da tespit edilmiÅtir.
GELİÅTİRME ÃDENEÄİ HANGİ DURUMLARDA VERİLİR ?
Bu ödenek öÄretim elemanı kadrosuna atanarak, atandıÄı yükseköÄretim kurumunda fiilen çalıÅan öÄretim elemanlarına verilmektedir.
Ayrıca;
1- 2547 sayılı YükseköÄretim Kanununun 35 inci maddesi ve 40 ıncı maddesinin (b) fıkrası ile 41 inci maddesi uyarınca diÄer yükseköÄretim kurumlarında görevlendirilenlere,
2-Kadrosu baÅka bir yükseköÄretim kurumunda olmakla birlikte, geliÅtirme ödeneÄi verilmesi öngörülen yerlerdeki yükseköÄretim kurumlarına rektör veya dekan olarak usulüne uygun Åekilde atananlara,
3-2547 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi uyarınca gerçekleÅtirilen yurtiçi öÄretim elemanı ve öÄrenci deÄiÅim programlarına bir yarıyıldan az olmamak üzere katılan öÄretim üyelerine,
Görevin yapıldıÄı yükseköÄretim kurumlarının bulunduÄu yerler için fiilen görev yaptıkları sürece ödenmektedir.
DiÄer taraftan, geliÅtirme ödeneÄi ödenmesi öngörülen yerlerde yeni kurulan yükseköÄretim kurumlarının fiilen eÄitim-öÄretim faaliyetine baÅlamamıŠolması halinde ise bu yerlerdeki yükseköÄretim kurumları için belirlenmiÅ geliÅtirme ödeneÄi, söz konusu yükseköÄretim kurumlarının eÄitim-öÄretime baÅlaması konusunda YükseköÄretim Kurulu BaÅkanlıÄı tarafından izin verilmiÅ olması kaydıyla ve fiilen eÄitim-öÄretime baÅlanıncaya kadar sadece rektör, dekan, yüksekokul müdürü, enstitü müdürü ve konservatuar müdürü olarak atanmıŠöÄretim elemanlarına ödenir.
KAPAT [X]
GELİÅTİRME ÃDENEÄİNDEN HANGİ ÃÄRETİM ELEMANLARI YARARLANAMAZ ?
GeliÅtirme ÃdeneÄi aÅaÄıdaki hallerde öÄretim elemanlarına ödenmez. Bunlar :
- 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesine göre lisansüstü eÄitim-öÄretim için yurt dıÅına gönderilenler,
-2547 sayılı Kanunun 38 inci maddesine göre görevlendirilenlere,
-Ãzel kanunlardaki hükümlere dayanılarak yükseköÄretim kurumları dıÅında görevlendirilenlere,
-Kısmi statüde çalıÅanlara,
HANGİ HALLERDE KESİNTİYE UÄRAR ?
GeliÅtirme ödeneÄi aÅaÄıdaki hallerde kesintiye uÄrar. Bunlar :
-Bir takvim yılında 15 günü aÅan mazeret izinlerinde,
-Bir takvim yılında 30 günü aÅan hastalık ve refakatçi izinlerinde,
-2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca bir seferde 15 gün üzeri görevlendirmelerde ve ayrıca bir takvim yılında toplamda 30 günü aÅan görevlendirmelerde.
GELİÅTİRME ÃDENEÄİ NASIL HESAPLANIR ?
AÅaÄıda hazırladıÄı mız tabloda 7 bölgeden seçilen 7 ilde görev yapmakta olan Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent, ÃÄretim Görevlisi, AraÅtırma Görevlilerinin geliÅtirme ödenekleri gösterilmiÅtir.
ÅEHİR
Profesör
Doçent
Yardımcı Doçent
̀retim G̦revlisi
AraÅtırma Görevlisi
Ardahan
(Merkez)
350
2.839,83
2.264,68
1.648,19
571,55
1.143,10
Balıkesir
(Merkez)
15
121,77
97,06
70,64
24,50
48,99
Giresun
(Merkez)
50
405,69
323,53
235,46
81,65
163,30
Åırnak
(Merkez)
350
2.839,83
2.264,68
1.648,19
571,55
1.143,10
Burdur
(Merkez)
20
162,28
129,41
94,18
32,66
65,32
NiÄde
(Merkez)
40
324,55
258,82
188,36
65,32
130,64
Kütahya
(Merkez)
30
243,41
194,12
141,27
48,99
97,98
İllere göre geliÅtirme ödeneÄi oranları için Tıklayınız.
Yavuz Selim KAPLAN