Bu yazımızda, yapılan bazı yasal düzenlemeler sonrasında hangi öÄrenim seviyelerinin aynı anda okuyup okunamayacaÄı ile bilgilendirmelerde bulunacaÄız. Son yıllarda artan üniversite sayısına baÄlı olarak yükseköÄrenime eriÅim kolaylaÅtı. ÃÄrenciler artık istihdam odaklı tercih yaparak iÅ garantili bölümlere yoÄunlaÅıyor.
Bu minvalde, aynı anda iki örgün program okumak hayali kuranlar YükseköÄretim Kurulunun 2016 yılında almıŠolduÄu karardan halen haberdar deÄil !
YÃK tarafından 10 Åubat 2016 tarihinde alınan karar neticesinde; aynı anda aynı düzeyde örgün iki yükseköÄretim programına kayıt yaptırılamayacaÄÄ ± ancak örgün eÄitimle beraber açıköÄret im ile uzaktan öÄretim programlarına kayıt yaptırabileceÄine karar verilmiÅtir.
Bu karar doÄrultusunda Åu açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuÅtur;
- ÃSYS kılavuzunda yer alan programlarda aynı seviyede iki örgün programa kayıtyaptırılamaz. ÃrneÄin, örgün eÄitimde bir üniversitede Makine MühendisliÄi Bölümü okurken öÄrenci baÅka bir yükseköÄretim kurumunda veya aynı üniversitede örgün lisans programına kayıt yaptıramaz. Aday hangi programda eÄitimine devam etmek istiyorsa diÄerinden kaydını sildirmek zorundadır.
- ÃSYS kılavuzunda yer alan programlarda farklı seviyede iki örgün programa kayıt yaptırılabilir. ÃrneÄin, örgün eÄitimde bir üniversitede lisans düzeyinde İnÅaat Bölümü eÄitime devam ederken baÅka bir üniversitede veya aynı yerde örgün bir ön lisans programına kayıt yaptırılabilir.
- ÃSYS kılavuzunda yer alan programlarda örgün bir programa kayıtlı iken, herhangi bir üniversitesinin açıköÄret im ön lisans veya lisans programına kayıt yaptırılabilir.
- Bir üniversitede örgün eÄitimine devam eden öÄrenciler eÄitimine devam ettiÄi veya baÅka bir üniversitede açılan uzaktan eÄitim ön lisans veya lisans programlarınakayıt yaptırabilir.
Yavuz Selim KAPLAN